Askeri öğrenciler sivil okullara gidebilecek

Güncelleme Tarihi:

Askeri öğrenciler sivil okullara gidebilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2016 21:53

3. OHAL kararnamesinde, getirilen yeni askeri sistemin detayları da yer aldı. Kararnamenin detayları özetle şöyle:

Haberin Devamı

ATAMALARI BAKAN YAPACAK: Artık asteğmen-albay rütbesindeki subaylar ile astsubayların atanmaları, kuvvet komutanlıklarının teklifi, Milli Savunma Bakanı’nın onayıyla yapılabilecek. Milli Savunma Bakanlığı’nın taşra teşkilatı kurulacak. Bakanlığın merkez teşkilatı, ‘asker alma genel müdürlüğü, askeri fabrikalar genel müdürlüğü, muhabere ve bilgi sistem daire başkanlığı’ gibi birimlerden oluşacak.

HAK KAYBI OLANLARA YENİ HAK: FETÖ nedeniyle geçmişte hakları elinden alındığı belirtilen TSK personeline, bir hak daha verildi. Daha önce sağlık nedeniyle sınıf veya statü değişikliğine tabi tutulan TSK personeli bir yıl içinde başvurmaları halinde, komisyonlar tarafından yeniden sağlık muayenesine tabi tutulacaklar. Verilecek raporlara göre de işlem tesis edilecek. (Bu hüküm, halen TSK bünyesinde olan ve özellikle GATA’dan alınan sağlık raporlarıyla statülerini kaybedenleri ilgilendiriyor.)

Haberin Devamı

NORMAL OKULLARA SUBAYLIK YOLU: Yedek subaylık hizmetini yapmakta iken istekte bulunanlar, muvazzaf subay olabilecek. Hangi okulları bitirenlerin muvazzaf subay olabileceğine, Milli Savunma Bakanlığı karar verecek.

BU YIL SUBAY VE ASTSUBAY YOK: Askeri okullar kapatılırken, mevcut öğrenciler aldıkları puanlara göre okullara yerleştirilecek, mezunlar rütbe alamayacak. Harp okulları, fakülte ve yüksekokullar ile Jandarma dahil astsubay meslek yüksekokullarında öğrenimine devam eden öğrenciler, puanlarına uygun fakülte ve yüksekokullara nakledilecekler. Askeri liseler ile astsubay hazırlama okullarında öğrenimine devam eden öğrenciler de, puanlarına uygun okullara kaydedilecek. 30 Ağustos itibarıyla mezun olacak askeri öğrencilerin, subay ve astsubaylığa yerleştirmesi yapılmayacak. Bu durumdaki öğrencilere, durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilecek.

ŞEHİT YAKINLARINA ÖNCELİK: Sağlık Bakanlığı’na devredilen askeri hastanelerde, şehit yakınları ve gazilere; askeri personel ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere, öncelikli hizmet verilecek. Er ve erbaşların sağlık hizmeti giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanacak.

Haberin Devamı

ASKERİ HÂKİMLER BAKANLIĞA: Askeri hâkimlerin mesleğe kabulü için Savunma Bakanlığı’nın kabul kararı alması şartı getirildi. Askeri hâkimlerin birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma işlemleri de artık MSB’ce yapılacak. İstifaları ve emeklilikleri Milli Savunma Bakanı tarafından kabul edilecek. Askeri hakimlere verilecek cezalar için müsteşarın başkanlığında komisyon kurulacak. Hakkında soruşturma yapılan bir askeri hakim, bakanlık tarafından geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılabilecek veya geçici yetki ile başka bir yerde görevlendirilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!