Askere gidiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Askere gidiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi, ünlü sanatçılar Tarkan ve Haluk Levent'in bu ay sonunda askere alınacağını açıkladı. 200 bin yükümlünün askerlik durumlarına kesinlik kazandıran ASAL, Başbakanlık eski Müşavirlerinden Yalçın Fuat Kaynak'ın sahte belgeyle askerlik yapmış gibi göründüğünü belirledi.

Çok sayıda ünlünün de aralarında bulunduğu ‘‘asker kaçakları’’ ile yükümlülüklerini ‘‘usulsüz’’ yerine getirenlerin peşini bırakmayan Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi (ASAL), bir yıl süren yoğun çalışmayla, sorun bulunan 200 bin civarındaki yükümlünün askerlik durumlarına kesinlik kazandırdı. İhbarları ve basında yer alan haberleri de değerlendiren ASAL Dairesi'nin çalışmaları sırasında DYP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yurtdışı Hizmetleri Genel Müdürü Ali Riza Basa'nın da aralarında bunduğu bazı kişilerin mevzuata aykırı şekilde dövizli askerlik hizmetinden yararlandıkları belirlenirken, Ali Riza Basa yedeksubay, bazı sanatçılar da öğrenim durumlarına uygun şekilde er olarak silah altına alındı. Pop şarkıcısı Serdar Ortaç ise halen cezaevinde. Tiyatro oyuncusu Yılmaz Erdoğan, pop şarkıcıları Burat Kurt ve Doğuş silah altında. Haluk Levent ve Tarkan bu ay sonunda askere alınacak.

ASKER KAÇAĞI MÜŞAVİR

ASAL Dairesi'nin çalışmalarında, ‘‘bakaya’’ olarak aranan Yalçın Fuat Kaynak'ın da Başbakanlık Müşavirliği yaptığı belirlendi. Başbakanlık ile ASAL Dairesi arasındaki yazışmada, Yalçın Fuat Kaynak'ın dosyasında ‘‘askerliğini bedelli yaptığına’’ ilişkin belgeye rastlandı. 14 Temmuz 1994 tarihinde silah altına alınması kararlaştırılan ancak süresi içerisinde başvuruda bulunmayan Kaynak'a, 6 Ağustos 1997 tarihinde ‘‘30 gün içinde başvuruda bulunmaması veya mazeret bildirmemesi durumunda bedelli askerlik hakkını kaybedeceğine’’ ilişkin tebligatta bulunuldu. Tebligata da herhangi bir cevap alınamayınca, Kaynak, Mart-1998 yedeksubay celbinde ‘‘bakaya’’ durumuna düştü. ASAL Başbakanlık'taki dosyada bulunan askerlik belgesinin de ‘‘sahte’’ olduğunu belirledi. ASAL Dairesi, bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Savcılığı ile ilgili askeri adli mercilere suç duyurusunda bulundu.

Bu arada, Başbakanlık'ta 17 Haziran 1993 tarihinde göreve başlayıp Personel ve Prensipler Genel Müdür Yardımcılığı da yaptığı belirlenen Yalçın Fuak Kaynak, geçtiğimiz aylarda ‘‘Başka bir göreve atanmak üzere’’ Başbakanlık Müşavirliği görevinden alındı.

Fındıkkıran şimdi de Kürtçe'de

Pop şarkıcısı Tarkan'ın, Rusça ve Fransızca'ya uyarlanan ve piyasaya sürüldüğü Avrupa ülkelerinde listeleri zorlayan ünlü şarkısı ‘‘Fındıkkıran’’, şimdi de Kürtçe'ye uyarlandı. Kürt kökenli şarkıcı Ömer İpek, Dilan Müzik tarafından piyasaya sürülen, ‘‘Fındıka Dışkınım’’ isimli kasetinde, şarkının ‘‘Yakalarsam; muck, muck, muck!’’ şeklindeki ünlü nakaratını, Kürtçe olarak ‘‘Te zeft bıkım; muck, muck, muck’’ olarak söyledi. Şarkıcı Ömer İpek, ‘‘Kürtçe Pop’’ etiketiyle piyasaya sunulan kasetinde, türkücü Mahsun Kırmızıgül'ün ‘‘Sevdalıyım’’ ve İbrahim Tatlıses'in ‘‘Ben de İsterem’’ isimli parçalarını da Kürtçe olarak söyledi.

ASAL Evcil’in peşinde

Haklarında yoğun şikayetler bulunan bazı ünlülerin askerlik durumları şöyle:

KENAN DOĞULU

Yurtdışındaki öğrenciliği Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde araştırılıyor.

MEHMET ALİ ILICAK

Halen ABD'de. Hakkında gıyabi tutuklama kararı var. Halen Açıköğretim Fakültesi öğrencisi. Bir üst sınıfa geçemediği takdirde 1999 yılında silah altına alınacak.

ORHAN ASLITÜRK

Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün, şeker hastalığı dolayısıyla ‘‘Askerliğe elverişli değildir’’ raporu bulunan eşi. Yeniden ‘‘Kontrol muayenesine sevki’’ kararlaştırıldı.

EROL EVCİL

Malki cinayeti nedeniyle Türkiye'den kaçtı. 4 Kasım 1997'de GATA'dan aldığı ‘‘Bir yıl sevk geciktirmesi’’ raporuna itiraz edildi ve gönderildiği 600 yataklı Mevki Hastanesi tarafından hakkında, ‘‘Askerliğe elverişlidir’’ raporu verildi. Bu rapora yaptığı itiraz kabul edilmeyerek askere sevki için aranıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!