Askere çıplak tespite son

Güncelleme Tarihi:

Askere çıplak tespite son
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2015 07:43

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde bir dizi değişikliği gidilerek sağlık muayenesi yeniden düzenlendi.

Haberin Devamı

Eski yönetmeliğin “Sağlık muayenesi” başlıklı 5. maddesinde, “Ruh ve beden durumları ile iç organları dikkatle gözden geçirilir, nabız sayılır, kan basıncı ölçülür, çıplak olarak belirlenen boy ve kilolar tespit edilir” düzenlemesinden “çıplak” ifadesi çıkarıldı. Yeni yönetmelikte, “Yükümlülerin tam bir fizik muayeneleri yapılır, boy ve ağırlıkları tespit edilir” denildi.

1986 tarihli yönetmelik 2013’te ilk kez değiştirildiğinde yönetmelikte yer alan “Psikoseksüel bozukluklar (homoseksüalite, transseksüalite, transvestitizm)” başlıklı madde iptal edilmişti. Yerine 2013 yılında yönetmeliğe, “Cinsel kimlik ve davranış bozuklukları” başlığı konulmuştu. Önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelikle bu düzenleme de güncellendi. Eşcinselliğin “tüm yaşamlarında ileri derecede belirgin olması” şartı kaldırıldı. Yeni yönetmeliğin hastalıklara ilişkin açıklamalar bölümü de buna göre düzenlendi. Bu maddede, “Tekrarlayan uyum bozukluğu” başlığı altında, “Madde kullanım bozukluğu, zeka yetersizliği” yanında, “cinsel kimlik ve davranış bozuklukları” olarak güncellendi. Düzenlemenin yeni hali “Cinsel tutum ve davranışlarının askerlik ortamında uyum ve işlevsellik sorunu yaratan ya da yaratacağı değerlendirilen olgular” biçiminde yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!