Askerden polise ret

Güncelleme Tarihi:

Askerden polise ret
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin polise ‘‘kıyak askerlik’’ çabalarına, Genelkurmay Başkanlığı, ‘‘Açık var’’ gerekçesiyle karşı çıkıyor. Sıradaki tüm yasa tekliflerinin arasından öne çıkarılan ‘‘polise kıyak askerlik’’ bugün Meclis'te görüşülecek.

Hükümetin, polislerin askerlik sürelerini kısaltan çalışması, Genelkurmay'da rahatsızlık yarattı. Daha önceki hükümetler döneminde de düşünülen, ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın vetosuna takılan yasa teklifi, bugün Genel Kurul gündemine gelecek.

Devlet Bakanı Yücel Seçkiner ile ANAP Grup Başkanvekili Ülkü Güney'in imzasını taşıyan yasa teklifi, polislerin temel askerlik eğitimini tamamladıktan sonra geri kalan askerlik süresini görevlerinin başında geçirmeleri öngörüyor. Hükümetin ANAP kanadı, Susurluk ve çete tartışmaları nedeniyle oluşan havanın yumuşatılarak, ‘polisle barışma’ niteliği taşıyan teklifin öncelikli ele alınması için çaba harcadı. Yasa teklifi, sıradaki tüm yasaların önüne geçirilerek, ilk sıraya getirildi. Ancak, Körfez krizinin de gündeme gelmesiyle Genelkurmay karşı tavrını daha da belirginleştirdi. Genelkurmay'ın, ‘‘Böyle bir dönemde bu yasayı çıkarmanız bizi zaafa uğratır. Zaten 30 bin asker açığımız var’’ dediği öğrenildi. Genelkurmay'ın bu tavrı, İçişleri Bakanı Murat Basesgioğlu ile birlikte ANAP grup yöneticilerine de iletildi. ANAP yöneticileri, bugün görüşülmesi beklenen yasa teklifi konusunda kamuoyunda çok ciddi bir beklenti oluştuğunu görüşünü savunarak, ‘‘Polislerimiz yıllardan beri bu düzenlemeyi bekliyor. Tüm polis teşkilatını haklı bir beklenti içine soktuktan sonra, son dakikada geri adım atmak bize yakışmaz’’ değerlendirmesini yaptılar.

Polise kıyak askerlik

Genelkurmay ile İçişleri Bakanlığı'nın arasının açılmasına neden olan yasa teklifi, yedek subay olarak silah altına alınacak polis amirleri ve 4 yıllık yüksekokul mezunu polis memurlarının, temel askerlik eğitimini takiben, İçişleri Bakanlığı emrinde görevlendirilmelerini öngörüyor. Yasa, temel askerlik eğitimini tamamlayan polislerin, ilişiğinin kesilerek, eski görevlerine dönmelerini öngörüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!