Asker seferber

Güncelleme Tarihi:

Asker seferber
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay, depremin olduğu andan itibaren tüm kaynak ve imkanların seferber edildiğini açıkladı. Deprem bölgesinde 24 bin askerin görev yaptığı belirtilen açıklamada, ‘‘Deniz ve hava köprüsüyle 2 bin yaralı taşındı’’ denildi.

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin erinden en büyük rütbeli komutanlarına kadar, tüm personeli ile gece ve gündüz deprem bölgesinde olduğunu açıkladı.

Dün yapılan yazılı açıklamada, TSK'nın bütün imkan ve kaynaklarını deprem bölgesi için seferber etmesine rağmen, bazı basın-yayın organları tarafından ‘‘insanları duygularını sömürecek ve istismar edecek şekilde sorumsuzca yapılan yayınların üzüntüyle izlendiği’’ bildirildi.

Depremin meydana geldiği 17 Ağustos 1999 günü saat 03.05'den itibaren, Türk Silahlı Kuvvetleri Tabii Afetler Yönergesi çerçevesinde, başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın ‘‘Tabii Afetler Koordinasyon ve Değerlendirme’’ merkezlerinin, tüm brimleri ile 24 saat esasına göre faaliyete geçirildiği belirtildi.

Aynı şekilde 1. Ordu, Donanma, 3. ve 15. Kolordu komutanlıklarının karargahlarında ‘Kriz Yönetim Merkezleri’ teşkil edilerek, tüm faaliyetlerin, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi ile koordine ve işbirliği içinde yürütüldüğü kaydedilen açıklama şöyle:

Depremi müteakip bölgede bulunan tüm askeri birlikler arama, kurtarma, enkaz kaldırma ve tahliye faaliyetleri ile görevlendirildi.

Afet alanın genişliği ve bu alandaki hasarın büyüklüğünün ortaya çıkması üzerine, Ege ve Trakya başta olmak üzere diğer bölgelerden özellikle Sakarya-İzmit, Gölcük ve Yalova'ya birlik, teçhizat, iş makinası ve diğer yardım malzemeleri sevkedildi.

Ancak, sivil trafik ve yollardaki kısmi tahribat nedeni ile karayolu intikalinin tıkanması nedeniyle birinci gün özellikle kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere bölgeye gerekli iş makinaları ve birlik sevkinde gecikmeler yaşandı.

Bu nedenle gerek yaralıların tahliyesi ve gerekse ikmal maddelerinin taşınması için Gölcük-İzmit, Gölcük-İstanbul ve Gölcük-Bandırma arasında deniz köprüsü, Gölcük-Cengiz Topel hava alanı, Gölcük-İstanbul ve Cengiz Topel havaalanı-Ankara arasında hava köprüsü kuruldu.

Deniz ve hava köprüleri vasıtasıyla yaralı vatandaşların başta askeri hastaneler olmak üzere bölgedeki hastanelere sevkedildi. Bu suretle 2 bin civarındaki yaralının tahliyesi gerçekleştirildi.

Karayolunun kısmi olarak kullanılabilir hale gelmesiyle birlikte, birinci günün akşamından itibaren deprem bölgelerine yardım sevkiyatı hızlandırıldı.

Açıklamada, şu anda İstanbul'da 3. Kolordu Komutanlığı, Kocaeli ve Sakarya bölgelerinde 15. Kolordu Komutanlığı, Gölcük ve Yalova bölgelerinde Donanma Komutanlığı, Bolu'da 2. Komando Tugay Komutanlığı tarafından mülki makamların belirlediği yer ve ihtiyaçlara göre, arama, kurtarma, enkaz kaldırma, tahliye ve yardım faaliyetleri sürdüğü belirtildi.

Bu amaçla 13 tugay ve 14 istihkam bölüğü, 3 seyyar cerrahi hastanesi, 4 özel sağlık ekibi, 2 ambulans uçağı ve 15 kargo uçağı, 2'si ambulans maksatlı 37 helikopter, 40 değişik iş makinası, 15 değişik cinste gemi ve diğer deniz vasıtasının sorumlu komutanlıkların emrinde olduğu belirtildi. Açıklamada, ‘‘Bütün bunlara ilave olarak Jandarma Genel Komutanlığı'na mensup 15 bin er, erbaş, astsubay ve subay ile su üstü unsunları hariç Donanma Komutanlığı'na ve Deniz Kuvvetleri'nin diğer bağlı birliklerine mensup 9 bin er, erbaş, sivil çalışan, astsubay ve subay deprem bölgesinde görev yapıyor’’ denildi.

Hükümlüler de enkaz kaldırıyor

Afyon, Bolu ve Eskişehir açık cezaevlerindeki 70 hükümlü yıkılan Sakarya Adliyesi'ndeki evrakın hasar görmeden çıkarılması için dün sabah enkaz kaldırma çalışmasına başladı. Hükümlüler buradaki çalışmayı tamamladıktan sonra Adapazarı'ndaki diğer enkaz kaldırma çalışmalarına da katılacaklar. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nden bu hükümlülerin enkaz kaldırma çalışmasına katılmaları yönünde karar çıktığı öğrenildi.

Çadır kurduk sırtımızda taşıdık

Genelkurmayaçıklamasında, TÜPRAŞ yangını ile ilgili olarak, Kırıkkale'den bölgeye helikopterle intikal ettirilen köpüklerin, Hava Kuvvetleri'ne ait C-130 uçağı ile 11 sorti ve TAI'ye ait S-2E yangın söndürme uçağı ile 13 sortide yanan tankların üzerine bırakıldığı belirtildi. TSK imkanlarından, 600 civarında değişik cinste çadır, 4 bin battaniye, çok sayıda seyyar mutfak ve fırın, uydu telefonları dahil çeşitli iletişim araçlarının yanısıra, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde mevcut tüm aşı, serum, kan, plazma gibi tıbbı malzemeler de bölgeye gönderildi. Açıklamada, hayatını kaybeden vatandaşların toplanması, evsiz kalan vatandaşlara çadır kurulması, hasta ve yaralılar için kan temini, mezarlıklar ve defin faaliyetlerinin sürdürüldüğü de bildirildi.

Deprem bölgesine 31 mülki amir

İçişleriBakanlığı, deprem bölgesinde mülki idare ve emniyet hizmetlerinin aksamaması için, merkez valisi, mülkiye ve polis başmüfettişlerinin de yer aldığı 47 üst düzey yönetici görevlendirdi. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Kocaeli'nde görev yapmak üzere bu ile 1 merkez valisi, 2 mülkiye başmüfettişi, 3 hukuk müşaviri, 5 de vali yardımcısı gönderdi. Kocaeli'ndeki emniyet hizmetlerinde ise 4 APK uzmanı ile 2 polis başmüfettişi görev yapacak. Bakan'ın talimatı doğrultusunda Sakarya'da bir merkez valisi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Yardımcısı, 2 mülkiye başmüfettişi, 2 hukuk müşaviri, 6 vali yardımcısı, 3 polis başmüfettişi ve 2 APK uzmanı görevlendirildi. Yalova'da ise 1 merkez valisi, 2 mülkiye başmüfettişi, 4 vali yardımcısı, 3 polis başmüfettişi ile 2 APK uzmanı, depremle ilgili çalışmaların koordinasyonuna hizmet edecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!