Asıl kırıcı davranan ABD’dir

Güncelleme Tarihi:

Asıl kırıcı davranan ABD’dir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 02:03

Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kendisiyle ilgili “kırıcı ve yanlış” açıklamasıyla ilgili, “Asıl üzücü, kırıcı açıklamaları Amerika yapmıştır şu ana kadar. 500 ton bomba yağdırılmıştır. 300’ü aşkın insan ölmüştür. Bunların karşısında hâlâ Amerika, ‘İsrail burada savunma hakkını kullanıyor’ diyorsa, burada bir defa asıl özeleştiriyi Amerika’nın yapması lazım” dedi.

Haberin Devamı

TGRT’ye konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ÇİN’İ TAKDİRLE KARŞILIYORUM

(İsrail’i eleştiren sözleri için ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’nin “kırıcı ve yanlış” demesiyle ilgili) Söz konusu açıklamayı dinleyemedim. Sizin ifade ettiğiniz gibi bir ifadeyi kullanmışsa ben öncelikle Amerika’yı özeleştiriye davet ediyorum. Asıl üzücü, kırıcı açıklamaları Amerika yapmıştır şu ana kadar. 500 ton bomba yağdırılmıştır. Bütün bu olayların neticesinde 300’ü aşkın insan ölmüştür. Bunların karşısında hâlâ Amerika, ‘İsrail burada savunma hakkını kullanıyor’ diyorsa, burada bir defa asıl özeleştiriyi Amerika’nın yapması lazım. Biz hiçbir zaman kalkıp da ‘Amerika bu işte belirleyicidir’ ifadesini bu noktada, bu duruşla göremeyiz ve güvenemeyiz de. Çünkü böyle olmaması gerekir. Bugün Amerika’nın dünya barışına katkısının çok daha fazla olması lazım. BM Güvenlik Konseyi’nin bir üyesi olarak adil davranması gerekir. Ben Çin’in yapmış olduğu açıklamayı takdirle karşılıyorum, budur adil yaklaşım, bunu ortaya koymak gerekir. Şu anda hepsinin İsrail’in yanında yer alması düşündürücüdür. BM bugüne kadar İsrail aleyhinde 280 kadar karar aldı. Hep estirdiği bu terör sebebiyledir.

Haberin Devamı

METİN GÖNDERECEK ONU MU OKUYACAĞIZ

İnsanları sürekli olarak acımasızca öldürmektedir ve orantısız güç kullanmak suretiyle çoluk çocuk demeden, düşünün denizin kenarında, kumsalda olan çocukları öldürecek kadar bu iş ihanete varmıştır. Bütün bunları nasıl görmezlikten gelebiliriz? Amerika gibi bir ülke bunları nasıl görmezlikten gelebilir? Tabii burada onların ciğeri sızlamıyor ama bizim sızlıyor. Çünkü bizim farklı bağlılıklarımız var. Uluslararası noktada diplomasi ilişkilerini sürdürdüğümüz gibi, bunlar karşısında da nasıl onlar açıklama yaptıkları zaman bizim gönlümüz kırılıyorsa, bıraksınlar da biz de düşündüğümüzü konuşalım yani. Onlar bize metin gönderecek de o metni mi okuyacağız? Bunu da çok açıkça ifade etmek isterim.

PARALEL, KIRMIZI KİTAPTA YER ALACAK

Cumhurbaşkanı olmam halinde paralel yapı Kırmızı Kitap’ta yer alacak. Cumhurbaşkanlığına çıktığım andan itibaren bu işi böyle kendi akışı halinde asla bırakmam, takipçisi olacağım. Çünkü benim milletim adına canım yanmıştır, bunu bilen birisiyim. Ama diğerlerinin tuzu kuru, onun için onların böyle bir derdi olmayabilir. Milli Güvenlik Kurulu’nun açıklamalarına ‘paralel yapı’ ifadesi girdi. Buraya giren bir mücadele. Çünkü bu, ulusal güvenliğimizi tehdit eden bir yapıdır. Ulusal güvenliğimizi tehdit eden böyle bir yapı tabii ki onun içinde yerini alacaktır. Bununla mücadele devletin öncelikli görevleri haline gelmiştir ve bundan sonraki süreç bu mücadele de çok daha farklı olacaktır. Bizim derdimiz var, çünkü ülkemizin geleceği, sorumluğu üzerimizde olacaktır. Ülkemizin birliği, beraberliği, bütünlüğü, cumhurbaşkanının 1 no’lu görevidir. Bu görevi de bir kenara bırakmamız mümkün değildir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!