Aşık olduğu kızın peşinden gitti, hayatı değişti

Güncelleme Tarihi:

Aşık olduğu kızın peşinden gitti, hayatı değişti
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2008 09:28

Antalya'da üniversite öğrencisiyken tanıştığı İsveçli turist kıza aşık olan, daha sonra kız arkadaşının peşinden İsveç'e giden Serkan Kemal, yarım bıraktığı üniversite öğrenimini bu ülkede tamamladıktan sonra, mesleğindeki basamakları hızla çıkarak, 27 yaşındayken 3 otelden oluşan zincire genel müdür oldu.

Haberin Devamı

İsveç'teki Vanadis, Clarion Collection Hotel Karlaplan ve Hotel Bentleys'in Genel Müdürü Serkan Kemal, İsveç macerasını anlattı. Adanalı olduğunu, 1998 yılında Akdeniz Üniversitesi'nde öğrenim gördüğünü belirten Serkan Kemal, üniversite öğrencisiyken Antalya'ya tatile gelen İsveçli bir kıza aşık olduğunu, bir süre sonra da okulunu yarım bırakmayı göze alarak, kız arkadaşının peşinden İsveç'e gittiğini söyledi. İsveçli kız arkadaşının, kendi ülkesindeki olanaklardan söz ettiğini ve başarılı olabileceğine kendisini inandırdığını ifade eden Serkan Kemal, 1998 yılında gittiği İsveç'te üniversiteye devam edebilmek için bu ülkenin dilini öğrenmeye başladığını kaydetti. Serkan Kemal, şöyle konuştu:

“Akdeniz Üniversitesi'nde yarım bıraktığım eğitimimi Stockholm Üniversitesi'nde tamamladım. Üniversite bittikten sonra, iş tecrübesi konusunda eksiğim olduğunu fark ettim. İsveç'te insanlar 15-16 yaşlarında çalışmaya başlıyorlar. Burada üniversite okumanın tek amacı ileride kariyer yapabilmek. Herhangi bir işte çalışmak için iş tecrübesine çok önem veriyorlar. Ben de üniversite öğrenimimin son döneminde iş aramaya karar verdim. İsveç'e geleli iki sene olmuştu.
Stockholm'de Scandic Continental otele gittim. Müdürle görüştük ve

Haberin Devamı

stajyer olarak beni işe alabileceğini söyledi. Aradan iki ay geçmeden kendimi kabul ettirmeyi başardım ve resepsiyonist olarak işe alındım. Beş ay kadar sonra gece müdürü oldum. Gece müdürlüğü, hem aile hayatımı hem de sağlığımı olumsuz etkilemeye başlayınca başka bir yerde çalışmaya karar verdim. 1.5 yıl gece müdürü olarak çalıştıktan sonra bu otelin karşısındaki Radisson Sas Royal Viking Otel'de tekrar resepsiyonist olarak çalışmaya başladım. Burada iki sene çalıştıktan sonra Umea Üniversitesi'ne başvurdum. 2003 yılında Umea Üniversitesi'nde satış ve pazarlama alanında yüksek lisans eğitimine başladım. İki yıl da Türkiye'de Swiss Otel ve Çınar Otel'de stajyerlik tecrübem oldu. 2005 yılında yüksek lisansımı başarıyla tamamladım ve Vanadis Otel'in başına geçtim. Vanadis Otel'in sahibi olduğu şirketin iki oteli daha var. Vanadis Hotel'in doluluk seviyesini katlayarak artırmayı başardığım için diğer otellerin yöneticiliği de bana verildi. Şu anda halen bu otellerin genel müdürü olarak çalışıyorum.”

TÜRKİYE'DE HİZMET KALİTESİ DAHA YÜKSEK

İsveç'teki turizm ve otelcilikle Türkiye'dekiler arasında her konuda dağlar kadar fark olduğunu vurgulayan Serkan Kemal, her iki ülkede de bu sektörde olumlu ya da olumsuzluklar görüldüğüne işaret etti. Serkan Kemal şöyle devam etti:

“Türkiye'deki otellerle, İsveç'teki oteller arasındaki hizmet kalitesi tartışılamaz bile. Türkiye'deki hizmet kalitesi İsveç bir yana Avrupa'daki hiç bir otelde yok. Ancak işçi ücretleri ve sosyal haklar bakımından Türkiye ile İsveç arasında, Türkiye aleyhine dağlar kadar fark var. Türkiye'de hizmet kalitesinin yüksek olmasının nedeni, iş gücünün işverene maliyetinin daha düşük olmasıdır. Ama Türkiye'de işçi hakları, maaş seviyesi, kayıt dışı çalışma gibi konular çok kötü.”
Bir gün Türkiye'ye dönüp büyük bir tatil köyünün başına geçmeyi hep istediğini belirten Serkan Kemal, “Branşımda genç yaşıma rağmen komple bir yönetici olduğuma inanıyorum. Ana dilimin yanı sıra, Almanca, İngilizce ve İspanyolca bilmem ve İsveçli biriyle beraber olmam, İsveççe'yi öğrenmemde ve bu ülkenin kültürüne çabuk ayak uydurmamda büyük fayda sağladı. Böylece İsveç'de genç yabancı kökenli otel müdürü olma unvanına 27 yaşında erişmiş oldum. Eğer bir gün Türkiye'de çalışmaya karar verirsem, çalışacağım otelin sisteminin bir parçası olarak değil, var olan sistemi değiştirebilecek bir vasıfta çalışmak isterim.”
İsveç veya başka bir ülkede çalışacak Türklerin mesleklerinde başarılı olabilmelerinin sırrının, o ülkenin dilini çok iyi derecede öğrenmeleri ve o ülkenin kültürüne uyum sağlamalarında yattığını anlatan Serkan Kemal, “İçinde bulunduğunuz toplumun kurallarına uyulması ve az da olsa o ülkenin kültürünü anlayıp, kabul etmek ve saygı göstermek gerekiyor” dedi.

İsveç'te yaşayan ikinci kuşak yabancıların en önemli sorununun “kimlik sorunu” olduğunu söyleyen Serkan Kemal, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bu ülkede yaşayan Türkler, İsveç'te İsveçli, Türkiye'de de Türk olarak kabul görmüyorlar. İkinci kuşakla birlikte değişim başladı ama genel olarak, İsveç'teki Türklerin mesleği lokantacılıktır. Çok nadir de olsa başka mesleklere yönelenler olmuyor değil. Ancak o zaman dil, kültür ve uyum gibi sorunlar karşılarına engel olarak çıkıyor. Dili tam olarak konuşamamak, kültür hakkında hiç bir bilgiye sahip olamamak önemli sorun.”

İsveç'te Türklere karşı bilerek ve kasten iş konusunda zorluk çıkartıldığı görüşünde olmadığına değinen Serkan Kemal, “Eğer hiç bir vasfın, nitelikli mesleğin yoksa, dil de bilmiyorsan iş bulamaman gayet doğaldır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!