ASALA'dan sonra ilk kez

Güncelleme Tarihi:

ASALAdan sonra ilk kez
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2014 01:39

Türkiye'nin yurtdışındaki temsilcilikleri, 1970'li yıllardan sonra ilk kez baskına uğradı.

Haberin Devamı

1970 ve 80'li yıllarda da Asala terör örgütü, Avrupa ve Amerika kıtasındaki Türkiye temsilciliklerine baskınlar düzenlemişti. Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu bir süre ASALA militanları tarafından ele geçirilmişti.

1973-85 yılları arasında 42 diplomatı şehit eden Asala, Türkiye temsilciliklerine de baskınlar düzenledi;

-22 Ekim 1975'te ASALA Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliğini bastı. Büyükelçi Daniş Tunalıgil 3 saldırgan tarafından makamında öldürüldü.

-ASALA'nın gerçekleştirdiği bir başka baskın 24 Eylül 1981 (Fransa) Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu ile kültür Ataşeliği'nin bulunduğu binaya gerçekleştirildi. Binayı işgal eden 4 örgüt üyesi, 56 Türk görevli ve vatandaşı rehin aldı. Teröristler, kendilerine müdahale etmek isteyen güvenlik görevlisi Cemal Özen'i şehit ettiler, Başkonsolos Kaya İnal'ı yaraladılar.

Haberin Devamı

-27 Temmuz 1983 (Portekiz) Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği, 5 örgüt üyesi tarafından basıldı ve bina içindekiler rehin alındı. Baskın sırasında büyükelçilik Müsteşarı Yurtsev Mıhçıoğlu'nun eşi Cahide Mıhçıoğlu hayatını kaybetti. Portekiz polisi, düzenlediği operasyonla rehineleri kurtardı, 5 teröristi de öldürdü. Saldırıyı, "Ermeni Devrimci Ordusu" adlı örgüt üstlendi. Örgüt, üyelerinin öldürülmesi nedeniyle Portekiz Başbakanı Mario Soarez'i ölümle tehdit etti.

-12 Mart 1985 Kanada Büyükelçiliği 3 Ermeni terörist tarafından basıldı. Büyükelçi Coşkun Kırca yaralandı, bir Kanadalı güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!