Artık nüfus cüzdanı yok, kimlik kartı var!

Güncelleme Tarihi:

Artık nüfus cüzdanı yok, kimlik kartı var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 12:48

Günümüzde kullandığımız nüfus cüzdanları, 3 yıl süre içerisinde yenilenecek. Yalnız bu durum cüzdanların değişmesiyle sınırlı kalmayacak. Artık nüfus cüzdanı tabiri yer almayacak…

Haberin Devamı

Şu an kullanılan nüfus cüzdanlarındaki gibi bilgileri içerecek olan kimlik kartları Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlandı. Yeni kimlik kartlarının kullanım süresi 10 yıl olarak belirlendi. Hiçbir değişiklik olmasa bile 10 yıl dolunca kimlik kartınızı yenilemeniz gerekecek.

Yeni kimlik kartlarının eski nüfus cüzdanlarından diğer bir farkı ise çip bulunduruyor olmaları… Yaklaşık 1 gb hafızaya sahip olan bu kimlik kartları akıllı kart olarak da anılıyor. Kimlik kartlarında 1 gb boyutlarında çip olmasının nedeni ise sahteciliği önlemek. Bu hafıza sayesinde kişisel bilgiler kimliğe yüklenecek. Parmak izi, damar izi ve avuç içi izi gibi bilgilerin yer alacağı çip sayesinde yeni kimlik kartları daha güvenli olacak. Eski nüfus cüzdanlarını kaybettiğinizde bulan kişi bununla sahtecilik veya dolandırıcılık yapabiliyordu. Akıllı kimlik kartları sayesinde bunların önüne geçilecek.

Haberin Devamı

Yeni kimlikler sayesinde birçok işlem kolaylaşacak. Örneğin bir kişi adını veya soyadını değiştirmek için mahkemeye başvurmak zorunda kalmayacak. Yeni kimlikler ile bir dilekçe verilerek bu işlem kolaylıkla tamamlanacak.

Yeni kimlik kartlarının bedeli nedir?

Yeni kimlik kartınızı çıkarmanın ücreti 18 TL olarak belirlendi. Ayrıca bu kimlik kartınızı kaybettiğiniz zaman, kaybetme cezası olarak 50 TL ödemeniz yeterli oluyor. Eski nüfus cüzdanlarında kaybetme cezası 90 TL olarak ödeniyordu. 

BAKMADAN GEÇME!