Artık bütün güç onda

Güncelleme Tarihi:

Artık bütün güç onda
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 14, 2012 00:00

Muhammed Mursi’nin radikal kararları önceki gece başkent Kahire’yi hareketlendirdi. Arap Baharı’nın sembolik mekânı Tahrir Meydanı’nda toplanan çok sayıda gösterici, cumhurbaşkanı lehine slogan attı. Tahrir bu gösterilerle bir eğlence meydanına dönüştü.

Haberin Devamı

Mübarek sonrası Mısır’ın ilk cumhurbaşkanı Mursi, en üst düzey askerleri emekli edince gözler yine Kahire’ye çevrildi. Mısır siyasi çevreleri gelişmelerden memnun, ancak yeni atananların  İhvan hareketine yakın olduğunu savunanlar da var.

MISIR tarihinde ilk defa seçilmiÅŸ bir cumhurbaÅŸkanının üst rütbeli askerleri emekliye sevk etmesi, bu ülkedeki siyaset sınıfından olumlu not aldı. Farklı siyasî kanada mensup isimler, CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’nin, Savunma Bakanı MareÅŸal Hüseyin Tantavi ve Genelkurmay BaÅŸkanı Sami Ä°nan’ı görevden almasını, kurulmakta olan yeni rejimin bir yansıması olarak görüyor.Â

Mısır’ın önde gelen siyasetçilerinden Muhammed El Baradey, Mursi’nin kararını savunarak, bunun, demokrasi adına doğru bir adım olduğunu söyledi. Ancak El Baradey yürütme ve yasama gücünün şu anda Cumhurbaşkanı’nda olduğunu anımsatarak, bunun geçici bir durum olmasını umduğunu da ifade etti.
Bekâret testini savunmuştu

Haberin Devamı

Mısır’daki bu gelişmelere ilişkin şüphe dolu yorumlar da var. Tantavi’nin yerine getirilen General Abdülfettah El-Sisi’nin Müslüman Kardeşlere yakın olduğu öne sürülüyor.  El-Sisi, Tahrir’deki kadın protestocuların bekâret testine tâbi tutulmasını savunmuştu. ABD’nin ise Mısır’daki değişimden rahatsız olmadığı söyleniyor. Washington Post yazarı David Ignatius, internet sitesinde yayımlanan yazısında, ABD’nin bu kararları, artık popülerliğini yitirmiş figürlerin indirilmesi olarak gördüğünü ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!