Artık bir mimarlık merkezimiz var

Güncelleme Tarihi:

Artık bir mimarlık merkezimiz var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2012 21:10

Pek çok gelişmiş ülkede, kentlerin mimari yapısı, tarihsel gelişimine ait belge ve bilgileri, kent kültürünü içinde barındıran merkezler görmeye alışığız. Ama ülkemizde henüz böyle bir mekân var olamamıştı. Ama artık Ankara’da var; Mimarlık Merkezi.

Haberin Devamı

Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin girişimiyle 560 metrekarelik kapalı alana konuşlandırılan merkezde mimarlık geçmişi, şimdisi ve geleceği üzerine pek çok döküman, sergi ve etkinlik olacak. Geçen haftaiçinde açılışı yapılan Mimarlık Merkezi’nde şu sıralar sergilenen Ankara Kent Maketi çok dikkatinizi çekecek. Merkezin nasıl kurulduğunu ve planlarını Türk Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Hatırlı anlattı.

*  Bir mimarlık merkezi kurma fikri nasıl ve kimler tarafından oluşturuldu?
- Derneğimiz 25. yılını kutluyor. İki yıl önce derneğimizi daha kurumsal bir altyapıya kavuşturmak amacıyla yönetim kurulu üyelerimiz ve hocalarımızın bulunduğu geniş bir çalışma grubu oluşturulup çeşitli projeler geliştirildi. Sonucunda bir Mimarlık Merkezi kurma kararı alındı. Yönetim Kurulu üyemiz Enis Öncüoğlu, Kentpark AVM’nin de müellifi olarak bu düşünceyi Kentpark’la paylaştı. Onlar da sosyal sorumluluk projesi olarak gördükleri bu proje için mekân sağlayarak destek verince bu düşünce hayata geçme imkânı buldu. Merkezin nüvesini oluşturabilmek amacıyla üyemiz Sayın Ekin Çoban Turhan ile birlikte yürüttümüz ve koordinatörü olduğum bir AB projesi (ReACT) hazırladık ve kabul edilmesiyle beraber süreç başladı. Merkezin kurulum çalışmaları ve Re-ACT süreç içinde paralel yürüyen ve birbirini besleyen iki proje haline geldi.
*  Sizce neden şimdiye kadar Türkiye’de böyle bir merkez kurulmadı?
- Bildiğiniz gibi tüm çağdaş ülke ve şehirlerde mimarlık merkezleri ve kent müzeleri var. Kent müzelerinde dev şehir maketleri sergileniyor. Mutlaka benzer girişimler olmuştur ancak ilk kez, bir sivil toplum örgütünün sahipliğinde bu kapsamda bir Mimarlık Merkezi kuruluyor. Sanıyorum bu sorunun cevabını gerek resmi gerekse de özel kurum ve kuruluşların önceliklerinde aramak lazım. Maalesef Türkiye’de gelişmiş ülkelere kıyasla çok az sayıda kültür ve sanat merkezi olması hala bu konuda ne kadar geri olduğumuzun bir göstergesi.

/images/100/0x0/563d55bcf018fb32c8ee6b66

ETKİNLİK DIŞINDA ARAŞTIRMALAR DA YAPILACAK
*  Mimarlık merkezi hangi ihtiyaçları karşılayacak?
- Biraz önce de ifade ettiğim gibi; tüm çağdaş ülkelerde, şehirlerde mimarlık merkezleri ve kent müzeleri var ama malesef ülkemizde rafine bir enformasyon ve etkinlik merkezi formatında kamu hizmetinde bir mekân yok. Özellikle Şangay, Moskova, Londra ve benzeri gelişmiş kentlerin hepsinde münferit yapılar içerisinde her kesime hitap edebilen kentin fiziksel çevresi, mimari yapısı ve tarihsel gelişimine ait belge ve bilgileri bünyesinde barındıran, kent kültürü ve mimarlık üzerine etkinlikler yapan organizasyonları gördükten sonra bu konuda ne kadar geri kaldığımızı fark ettik. Bu açığı doldurmak sadece derneğin öz kaynaklarıyla oluşturduğumuz bu mekânın bir örnek teşkil ederek, kamunun ve belediyelerin de desteğiyle daha kapsamlı merkezler oluşturulmasının ilk adımı olarak görüyoruz. Türk Serbest Mimarlar Derneği mimarlık ortamının birçok paydaşını bir araya getirecek, daha da önemlisi mimarlık mesleğinin toplumsal alanda tanınıp saygı görmesine zemin oluşturacak. Toplumda mimarlık bilincini geliştirecek ve aynı zamanda da bir kaynak arşiv oluşturacak bir Mimarlık Merkezi’nin kurulmasında öncülük yapıyor.
*  İçerisinde neler göreceğiz?
- Öncelikli hedef, mimarlığın toplumsal rolü hakkında kamu bilincini arttırmak olan Mimarlık Merkezi’nde çok maksatlı salon, sergi alanı, toplantı salonu ve idari birimler yer alıyor. TSMD dernek yönetim merkezini de içine alan Mimarlık Merkezi, düzenlenecek sergiler, barındıracağı kapsamlı koleksiyon, özel ve kurumsal arşivlerle aynı zamanda günümüz mimarlık teorisine yön verecek yetkin bir ‘araştırma merkezi’ olacak. Cumhuriyet sonrası gelişen ulusal ve çağdaş Türk mimarlık kültürüne ait orijinal belgeler, disipline özel bir arşiv ortamında dokümantasyonu sağlanacak ve araştırmacıların kullanımına sunulacak. Ayrıca Türk mimarlık tarihi, teorisi ve pratiği üzerine bilimsel üretime birinci elden fayda sağlamak üzere sergi, panel ve konferanslar düzenlenecek. TSMD Mimarlık Merkezi’ndeki sergi alanının ilk misafiri ise; Cumhuriyet Dönemi’nin ilk planlanmış modern kenti olan Ankara’nın, Ankara Kalesi ile Atakule arasında kalan ana aksı, Atatürk Bulvarı ve çevresindeki yapıları ele alacak olan dev kent maketi olacak.
*  Merkezin kurulması için bütçe nasıl oluşturuldu? Kimlerden destek alındı?
- Merkezin inşaatını aidat gelirlerimiz, inşaat malzemesi üreten çözüm ortağı sponsorlarımızın derneğimize yaptıkları maddi bağışlar veya malzeme temini desteğiyle tamamladık. En büyük desteği Kentpark AVM, Ankara Alüminyum, Arçelik ve Ardıç Cam firmalarından aldık. Bunların dışında organizasyonunu üstlendiğimiz ve üçüncüsünü geçen aylarda düzenlediğimiz Yapı Sektörü Buluşmaları’na katılan inşaat malzemeleri sektörünün pek çok büyük ve tanınmış firmaları bu projeye destek oldu.

Haberin Devamı

SERGİ VE PANELLER DÜZENLENECEK

Haberin Devamı

Mimarlık Merkezi’ndeki ilk etkinlik AB projemiz ReACT’in sonuç ürünü olan dev Ankara Kent Maketi ve yine projenin bir ürünü olan, paydaşımız Afsad’ın yürütücülüğünde gerçekleşen fotoğraf atölyeleriyle hazırlanan “Kale’den Kule’ye” adlı fotoğraf sergisi ve paneli olacak.
Ayrıca yakın zamanda Vitra ile ortak proje olan ‘VÇMD (Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi)’ sergisi ve paneli düzenlenecek. Bunun dışında firma ürün tanıtım lansmanları, yapı sektörü buluşmaları, film gösterimleri de yapılacaklar arasında.

Eskişehir Yolu üzerindeki Kent Park AVM’nin arkasında açılan Mimarlık Merkezi 15 Haziran’dan itibaren ilgilenen herkese ücretsiz açık olacak. Hafta içi her gün 10.00-20.00, haftasonu 12.00-20.00 saatlari arasında görülebilecek. (312) 219 94 08.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!