Arthur Clarke şoku

Güncelleme Tarihi:

Arthur Clarke şoku
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘‘2001: Uzay Macerası’’ gibi başyapıtları kaleme alan ve ‘‘dâhi’’ sıfatıyla nitelenen ünlü bilimkurgu yazarı Arthur Clarke, küçük erkek çocuklarıyla ilişki kurduğunu açıkladı. Açıklama, İngiltere'de ve yazarın 1956 yılından beri yaşadığı Sri Lanka'da şok yarattı. Sri Lankalı aydınlar ve çocuk hakları savunucuları, Clarke'ın vergi muafiyeti de dahil olmak üzere önemli imtiyazlar elde ettiği bu ülkeden derhal sınırdışı edilmesini istediler.

Bilimkurgunun anıt ismi , ‘Sir’ unvanlı Arthur Clarke'ın İngiltere Veliaht Prens Charles'tan şövalyelik nişanı almaya hazırlandığı bir sırada patlak veren skandal, İngiltere'deki muhafazakâr çevreleri ayağa kaldırdı ve nişanın verilmemesi istendi. Daha önceden hazırlanan programa göre Clarke'ın önümüzdeki çarşamba günü Sri Lanka'nın başkenti Colombo'ya gelecek olan Prens Charles tarafından şövalyelik nişanıyla onurlandırılması planlanmıştı. Bacaklarından rahatsız olan yazar nişanını kraliçeden almak üzere İngiltere'ye gidemediği için, Charles'ın Colombo'ya gitmesi uygun görülmüştü.

Son olarak ‘‘3001: Uzay Macerası’’ adlı romanını yayınlayan 80 yaşındaki Clarke'ın erkek çocuklarını taciz ettiği haberi, Sunday Mirror Gazetesi'nde yer aldı. Ergenlik çağına henüz ulaşmış erkek çocuklarıyla ilişkisi olduğunu açıkça söyleyen Clarke, ‘‘Bu ilişkinin çocuklara hiçbir zararı olmuyor. Esas zarar, histerik ana-babalar yaygara kopardığı zaman meydana geliyor. Eğer çocuğun bir itirazı yoksa, sorun da yok demektir’’ dedi.

Colombo'daki Moratuwa Üniversitesi'nin başkanlığını da yürüten Clarke'ın bu sözleri ülkede dehşet yarattı. Bu üniversitenin eski öğretim üyelerinden Nalin de Silva, hükümetin çocuklara cinsel taciz yasası çerçevesinde derhal harekete geçerek Arthur Clarke'ı sınırdışı etmesini istedi. Ulusal Düşünürler Forumu'nun başkanı olan Nalin de Silva, ‘‘Arthur Clarke, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bir yana, Sri Lanka'nın bir ‘pedofil'ler (oğlancılar) cenneti olarak tanınmasına yol açmıştır’’ dedi. PEACE adlı çocuk hakları örgütü de Clarke hakkında, çocuklarla cinsel ilişki kurmak suçundan dava açılmasını istedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!