Arnavutluk'un 'Apo'su dert oldu

Güncelleme Tarihi:

Arnavutlukun Aposu dert oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2007 00:00

Geçtiğimiz martta Ankara'da yakalanan Arnavutluk'un Apo'su Alfred Shkurti'nin iade kararı Yargıtay'ca bozuldu. Karar, Başbakan Erdoğan'ın çarşamba günü bu ülkeye yapacağı seyahatte sıkıntı yaratacak.

INTERPOL'ün aradığı sırada Ankara polisinin düzenlediği operasyonla yakalanan, "Arnavutluk'un Apo'su" olarak nitelenen Sosyalist Parti lideri Alfred Shkurti'nin iadesine ilişkin Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, Yargıtay 11. Dairesi'nce bozuldu. Arnavutluk'un "hürriyetten yoksun bırakma, mühür, form kağıtları ve medeni halleriyle ilgili sahtecilik" suçlarından kesinleşmiş 7 yıl hapis cezası bulunduğu gerekçesiyle kırmızı bültenle aradığı Shkurti, 25 Mart 2006'da Batıkent'te bir evde yapılan operasyonla yakalanarak, Sincan F tipi Cezaevi'ne koyuldu. Shkurti'nin iadesini isteyen Arnavutluk'un talebi üzerine Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, iade kararı verdi. Shkurti'nin avukatı Cemil Can ise kararı Yargıtay'da temyiz etti.

YARGITAY BOZDU Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Shkurti'nin iadesine ilişkin kararı bozdu. Kararda, Dures Temyiz Mahkemesi'nin 7 yıl hapis cezası olduğunu belirtmesi üzerine iade talebinde bulunmasına rağmen, Ankara'da yakalanışından bir gün sonra Tiran Ağır Ceza Mahkemesi'nce Shkurti hakkında, "kasten adam öldürme, ruhsatsız ateşli silah bulundurma, suç örgütü kurma" iddialarıyla da tutuklama kararı verdiğini ve bunu da Türkiye'ye bildirdiği hatırlatıldı. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, dosyada ikinci karara da yer vermesine rağmen diğer suçlar yönünden hüküm kurmayarak çelişkiye neden olunduğu kaydedildi. Daire, yerel mahkemenin diğer suçlar yönünden de hüküm kurması için dosyayı mahkemeye gönderdi. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iade kararı vermesi ve Yargıtay tarafından onanması halinde son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek.

SIKINTILI GEZİ Bozma kararı Başbakan Erdoğan'ın 14 Mart'ta yapacağı Arnavutluk gezisi öncesi sıkıntı yarattı. Arnavutluk Başbakanı Berişa, 25 gün önce yapılan yerel seçimlerde İçişleri Bakanı Oldaşi tarafından "Arnavutluk'un Apo'su" diye kamuoyuna duyurulan Shkurti'nin yakalanmasını propaganda malzemesi yapmış ve Türk yetkililerin iade edeceğine inandığını belirtmişti.

İHALE TEHLİKEDE Berişa, Çalık Grubu tarafından bir önceki hükümet döneminde kazanılmasına rağmen iptal ettiği 120 milyon Euro'luk Albtelekom ihalesini yeniden vermek için ileri sürdüğü şartlar arasında, Shkurti'nin iadesini de saymıştı. Erdoğan'ın ziyaretinde konu başlıklarından birini de bu ihale oluşturuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!