Arkadaşım Eşşek, Bugün Bayram şarkılarını söyleyen sanatçı kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Arkadaşım Eşşek, Bugün Bayram şarkılarını söyleyen sanatçı kimdir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2018 09:51

Arkadaşım Eşşek, Bugün Bayram, Domates Biber Patlıcan gibi birçok şarkının sahibi olan sanatçı Barış Manço, genç kuşak tarafından araştırılan isim olmaya devam ediyor. TV programı yapımcısı, sunucusu sıfatlarını da taşıyan Barış Manço aynı zamanda kültür elçisi ilan edilmiştir. İşte, Arkadaşım Eşşek, Bugün Bayram şarkılarını söyleyen sanatçı Barış Manço hakkında merak edilenler

Haberin Devamı

Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılan sanatçının, müziğe başlangıcı Galatasaray Lisesi'nde olmuştur.

Lise öğreniminde okul değiştirmiştir. Şişli Terakki lisesinde eğitimini tamamlayan sanatçı, Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi'nde,"resim-grafik-iç mimari" alanında tamamladı ve okulunu birincilik ile bitirdi.

Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya'nın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. Barış Manço 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı'na layık görüldü. 1 Şubat 1999 tarihinde, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu, kaldırıldığı Siyami Ersek Hastanesinde aynı gece vefat etmiştir.

Haberin Devamı

Barış Manço 1981 yılının sonunda "Sözüm Meclisten Dışarı" albümünü yayınladı. Albümde yer alan "Arkadaşım Eşek" bir anda küçük büyük herkesin beğenisini kazandı. Fakat albümdeki 9 şarkıdan 6 tanesi TRT denetleme kuruluna takıldı. O tarihe kadar hemen hemen her şarkısı denetleme kurulundan geçen Barış Manço bu sefer TRT denetleme kurulundan sadece "Arkadaşım Eşek", "Şehrazat" ve "Dönence"'nin geçmesi üzerine 4 Kasım 1981 tarihinde albümdeki diğer şarkıların da radyoda ve tv de yayınlanabilmesi için TRT genel müdürü Macit Akman'ı ziyaret ederek albümün denetim kurlu tarafından tekrar değerlendirilmesini rica etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!