Arınç: Türkiye Fransa'daki tasarıyı önleyecek

Güncelleme Tarihi:

Arınç: Türkiye Fransadaki tasarıyı önleyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 19:51

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Fransa meclisinde görüşülecek olan Ermeni yasa tasarısı ile ilgili olarak, bu konuda gerekli girişimleri yapacaklarını belirtirken, "Hem hükümetler, hem de parlamentolar arası ilişkilerimizi bu kanun tasarısını engellemek için kullanacağız" diye konuştu.

Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi ile ilgili olarakta, konuyla ilgili tasarınının Ocak ayının ilk haftalarında komisyona geleceğini söyledi.

FRANSA’DAKİ ERMENİ TASARISI

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, bakanlar kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçip, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fransa’nın 1915 olaylarını ’soykırım’ olarak kabul edecek bir yasa tasarısını meclise getirmeye hazırlanırken, Başbakan Erdoğan’ın, Fransa Başbakanı Sarkozy’ye yazdığı mektup hatırlatılan Arınç şunları söyledi: "Fransa’da bu konuyla ilgili sadece başbakanımızın değil, TBMM’nin de bir çalışması var. İlgili arkadaşlarımız, Fransa’ya giderek senato yetkilileri ve senatörlerle görüşecekler. Ama hem hükümetler, hem de parlamentolar arası ilişkilerimizi bu kanun tasarısını engellemek için kullanacağız. Çünkü insan haklarına temelden aykırı bir tasarıyı getiriyorlar. Bildiğiniz gibi buna benzer bir teklif ya da tasarı daha önce Belçika parlamentosunda bir komisyona sunulmak istenmişti. Parlamenterlerimizin çabalarıyla ve aydınlatıcı bilgi vermeleriyle bunun komisyondan geri çekildiğini hepimiz biliyoruz. Sanırım iç politik sebeplerle Fransa’da bu tasarıya birileri sahip çıkmak istiyorlar. Ancak Türkiye bunu önleyecek, bunun yanlışlığını izah edebilecek noktada. Umarız ki mektubun gereği yapılır, Türkiye ile Fransa ilişkilerinin daha fazla bozulmasına hiçbir zaman izin verilmez."

CUMHURBAŞKANININ GÖREV SÜRESİ

Cumhurbaşkanlığı görev süresi ile ilgili Arınç, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin esas ve usullerini ortaya koyan tasarı Meclis komisyonunun gündeminde bulunmaktadır. Bir buçuk iki aydan bu yana TBMM daha çok bütçe çalışmalarına odaklanmış durumda. 22 Aralık’ta son bütçe görüşmelerini takiben, sanıyorum ocak ayının ilk haftalarında anayasa komisyonu bu tasarıyı gündeme alacak, daha sonrada genel kurulda cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin esas ve usuller yasalaşmış olacaktır. Aradığımız soruların cevabını bu tasarının içinde bulacağımızı ümit ediyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!