Arazi araçları tarihe mi karışıyor?

Güncelleme Tarihi:

Arazi araçları tarihe mi karışıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2007 11:02

Bir tarafta global ısınma tartışmaları, fosil yakıtlarla ilgili endişeler ve giderek büyüyen çevreci tepkiler... Diğer tarafta ise tüm ihtişamları ve görkemi ile yakıt canavarı arazi araçları... Peki kim kazanacak?

Haberin Devamı

Fortune, uluslararası otomotiv piyasasında son dönemde daha sık tartışılmaya başlayan bu konuyu masaya yatırdı.

Otomotiv sektörünün içerisinde bulunduğu durumun özellikle son aylarda giderek zorlaştığına işaret eden Fortune, bunun nedeni olarak otomotivcilerin yakıt ekonomisi standartlarına uyabilmek için yeni model planlarını tekrar gözden geçirmek zorunda kalmalarını gösterdi.

VOLVO XC90'I DURDURACAK MI?

İsveç basınında yer alan, ancak şirket tarafından doğrulanmayan haberlere göre, Volvo, son derece popüler olan spor arazi aracı XC90'ı tarihe gömecek. 2010 yılında XC90'ın yeni versiyonunu piyasaya çıkarmayı planlayan Volvo, hibrid teknolojisini kullanamayacağı için bundan vazgeçti. Volvo, XC90'ı 2012 yılına kadar piyasada tutacak, ardından üretimini durdururacak.

Haberin Devamı

Ancak Volvo, basında yer alan bu haberleri doğrulamıyor. Şirketten yapılan açıklamada, "“Karlılık stratejimiz gereği iş ve üretim planlarımızı yenilemekteyiz. Ancak mevcut söylentiler, yeni nesil XC90'ın üretimini durdurduğumuz ya da iptal ettiğimizi belirtmektedir. Bu yayınlanan söylentiler kesinlikle doğru değildir, XC90'ın Volvo ailesi içinde geleceği daha da güçlü görünmektedir.” ifadesi kullanıldı.

ABD'li bir danışmanlık firmasına göre, otomobil mezarlığına gidecek başka modeller var. General Motors, üretimi 2010 yılında bitecek olan efsane Chevy TrailBlazer ve GMC Envoy'u yenilemeyecek. Benzer şekilde Lexus da FX 470'in yerine yeni bir model koymayacak.

Volvo XC90 fotoğrafları için tıklayın

Chevy TrailBlazer fotoğrafları için tıklayın

Kıdemli sektör analisti John Wolkonowicz, "firmalar bunu yapmak zorunda" derken, tüketicilerin isteklerinin bu yönde olduğuna dikkat çekiyor.

ARAZİLERİ DÖNÜŞTÜREN KAZANACAK

Arazi araçları piyasasında bazı modeller yok olmaya hazırlanırken, bazı üreticiler de modelleri dönüştürüyorlar. Eski tip arazi araçları yerine artık crossover olarak bilinen ve öncekilere göre daha hafif ve daha az yakıt tüketen sportif arazi araçları öne çıkıyor.

Ancak bu dönüşüm için hem otomotiv üreticikleri hem de tüketiciler belli bir maliyete katlanmak durumunda. Özellikle alışılan düzenden vazgeçmek ve yeni tasarımlar ile yeni mekaniğe ve yeni bir işgücüne yönelmek, üreticiler açısından önemli bir maliyet kalemi oluşturacak. Kuşkusuz otomotiv firmaları bu maliyetin bir kısmını da tüketicilere yansıtacak. Yani daha hafif, çevreye saygılı ve dünyayı daha az kirleten araçlatra binmek için herkes cebine davranmak zorunda kalacak.
 
Örneğin en popüler arazi araçlarından biri olan Ford Explorer, bir süredir aracın yakıt ekonomisini düzeltmek ve diğer şartları sağlamak için çaba gösteriyordu. Bu çaba paralelinde Ford, Explorer ismini koruyacak, ancak 2011 yılından itibaren aracı şimdi Ford Taurus'un içerisinde yer aldığı yolcu aracı versiyonuna dönüştürecek. Benzer şekilde Chrysler Aspen ve Dodge Durango da önemli değişikliklere gidecek.

Haberin Devamı

Öte yandan bazı arazi aracı tutkunları ise son yaşanan gelişmelerle hiç ilgilenmiyor. Hummer ve Jeep Wrangler'larına yapışan sürücüler, bu araçlarını pek terkedeceğe benzemiyor.

GM'DEN SÜPER HAMLE
 
Tüm bu tartışmaların ortasında General Motors, önemli bir yeniliğe imza attı. GM'in yeni buluşu hem arazi aracından vazgeçmek istemeyenleri hem de bu araçların çevreye daha saygılı olmasını bekleneyenlerin isteklerini karşılayacak türden.

GM, arazi aracı modeli Tahoe için hibrid bir sistem tasarladı ve böylece önemli bir yakıt tasarrufu sağlamayı başardı. Hatta yeni sistemle kocaman Thaoe, sadeec dört silindirli bir Toyota Camry kadar yakıt tüketecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!