Arap Birliği İsrail'i kınadı

Güncelleme Tarihi:

Arap Birliği İsraili kınadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2011 16:39

Arap Birliği, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları nedeniyle kınadı ve baskınların durdurulması için Birleşmiş Milletler'in devreye girmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Arap Birliği İsraili kınadı

Filistinli militanların Sina yarımadasında düzenlediği ve sekiz kişinin öldürüldüğü saldırının ardından İsrail Gazze'ye düzenlediği harekatta 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Ürdün de, İsrail'e saldırılarını durdurması, aksi takdirde bölgesel istikrarın tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.

Arap Birliği, İsrail ile Mısır arasında Mısırlı beş polisin öldürülmesinin ardından başlayan krizi ele almak üzere toplanmıştı.

Kahire'deki İsrail Büyükelçiliği'nin önünde toplanan binlerce kişi İsrail'i protesto ederken, bir gösterici büyükelçiliğin önündeki bayrak direğinden İsrail bayrağını indirerek Mısır bayrağı astı.

Haberin Devamı

İsrail perşembe günü meydana gelen olayla ilgili olarak ''üzüntü''lerini açıklarken, ordunun bir soruşturma yürüteceğini, bulguların da Mısır ordusuyla birlikte inceleneceğini duyurdu.

Ancak bu açıklamalar Mısır'ın geçici hükümetini tatmin etmedi.

Gerilimin tırmanmasının yaratacağı risklerin farkında olduğunu gösteren İsrail ayrıca iki ülke arasında 1979'da imzalanan anlaşmaya sadık olduğunun da altını çizdi.

Savunma Bakanlığı, anlaşmanın Orta Doğu'da istikrar için stratejik önem taşıdığını vurguladı.

Gazze'ye saldırı

Cumartesi akşamı İsrail Büyükelçiliği'nin önünde toplanan yaklaşık bin kişi ise, İsrailli büyükelçinin ülkeden gönderilmesini istiyor.

Perşembe günü Sina yarımadası yakınlarındaki Eilat kasabasında otobüsleri hedef alan saldırıda sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusunun, saldırı üzerine hem Gazze'de hem de saldırının meydana geldiği bölgede düzenlediği operasyonlar Mısır sınırının ötesine de taşmış ve aralarında beş polisin de bulunduğu 15 kişi hayatını kaybetmişti.

Mısır dün de Tel Aviv'deki Büyükelçisi'ni geri çağırmış, İsrail'i siyasi ve hukuki olarak sorumlu tuttuğunu açıklamış, soruşturma ve özür talep etmişti.

Mısır saldırının iki ülke arasında 1979 yılında imzalanan barış anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini duyurdu.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki ilişkiler, yıllarca süren çatışmaların ardından eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek zamanında göreceli olarak istikrarlı bir çizgi izlemişti.

 
 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!