Aradan geçen yıllara rağmen travma devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Aradan geçen yıllara rağmen travma devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2009 00:00

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Karancı, yaptıkları araştırmaya göre Marmara Depremi’nin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen depremzedelerden yüzde 12’sinin travma sonrası stres bozukluğu yaşadığını söyledi.

Haberin Devamı

Depremden 10 yıl sonra

Karancı, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından yapılan araştırmalara göre bu oranın yüzde 20-43 arasında olduğunu söyledi. Kazancı şunları belirtti:
Travma sonrası stres bozukluğu, aşarı kaygı, uyku bozukluğu, sinirlilik, üzüntü, kaçınma davranışları ve kâbuslara neden olmaktadır.
Bu durumdan kurtulmak için anılarla yüzleşmek gerekmektedir. Anılarla yüzleşebilmek bir uzmanın yaratacağı güvenli ortamda, uygun ve etkinliği kanıtlanmış yöntemlerle yapılan terapiler sonucu olur.
Depremler sadece binaları değil aynı zamanda insanları da sarsmaktadır.

Halk da depreme hazırlıklı olmalı

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, İstanbul’da kamu kesiminin deprem hazırlıkları yaptığını, ancak Marmara Depremi’nin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen halkın deprem hazırlığı yapmadığını belirterek,  “Deprem hazırlıklarında halka inilmediği sürece milyarlarca lira da harcan-sa bir şey ifade etmez” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!