Aracınızın başından ayrılmayın

Güncelleme Tarihi:

Aracınızın başından ayrılmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 12:55

Çek Cumhuriyeti’nde sınır kontrolleri yok. Hız sınırına uyun. Oto hırsızlarına dikkat. Vinyet almayı ve farları gündüz de açık tutmayı unutmayın. Aracınızın başından ayrılmayın. Hırsızlar kol geziyor.

Haberin Devamı

ÇEK Cumhuriyeti Schengen bölgesi. Sınır kontrolleri yok. Avrupa ülkelerinde oturma izni olan Türk vatandaşları vizeden muaf. Çek Cumhuriyeti Euro bölgesinde değil, para birimi Çek kronu (Kc). Çek Cumhuriyeti’nde otoyollar ücretli ve vinyet pulu zorunlu. Vinyet pulunu aracın camına içeriden sağ alt köşeye yapıştırmak, ayrıca hem vinyete hem de vinyetten ayrılan kupona aracın plakasını yazmak şart. 10 günlük vinyet ücreti 310 Çek kronu. Yaklaşık 12 Euro. Ancak Çek benzin istasyonları 10 günlük vinyet için Euro ile ödenmesi durumunda 15 Euro alıyor ve Euro’yu çok düşük kurdan bozuyor. Bu nedenle önceden para bozdurmak daha kazançlı. Vinyeti Alman Otomobil Kulübü’nden (ADAC) almak da mümkün.

DÜRBÜNLÜ KONTROL

Çek Cumhuriyeti’nde polis otoyolda köprü kenarlarına radar kurarak, araçların hızını saptıyor. Hız sınırını aşan araçlar ileride bekleyen polis ekibine bildiriliyor. İki polis dürbünle gelen araçların plakasını uzaktan tespit ediyor ve radara yakalanan aracı durduruyor. Otoyolda hız limiti 130 km, yerleşme birimlerinde 50 km, ana yollarda 90 km. Çek Cumhuriyeti’nde gündüz de farlar açık olmak zorunda. Aksi takdirde cezası 2 bin Kron ve bir puan siliniyor. Araçta yedek ampul bulundurmamanın cezası 300 Kron. Direksiyonda alkol toleransı sıfır.

CEZALAR YÜKSEK

Alkollü araç kullanmaya bir yıla kadar hapis ve para cezası var. 20 bin kronluk kaza zararında mutlaka polis çağrılması gerekiyor. Otoyolda araçtan inilmesi durumunda mutlaka fosforlu yelek giyin. Yerleşim yerlerinde saatte 40 kilometre hız ihlali yapmanız durumunda sizi bekleyen ceza 5 bin ile 10 bin Kron arasında (185 ile 370 Euro.) Yerleşim yeri dışında ise saatte yapılan 50 kilometrelik hız ihlalinin cezası da yine 5 bin ile 10 bin Kron arasında.

OTO HIRSIZLIĞI

Çek Cumhuriyeti’nde oto hırsızlığı olayları yaşanıyor. Bu nedenle uzun kalma durumunda aracı otel ya da kapalı garaja park etmek en güvenlisi. Bunun yanında hırsızlık olaylarına karşı dikkati elden bırakmayın. Güvenli park yerlerinde mola verin ve aracın içinde görünürde değerli eşya bırakmayın. Arabanızı terk ettiğinizde pasaport, ehliyet ve diğer önemli evrakları yanınıza almayı ihmal etmeyin. Çek Cumhuriyeti gümrük mevzuatı 10 bin Euro’yu aşan nakit para veya değerli eşyanın deklare edilmesini zorunlu kılıyor.

Benzin ücretleri
Diesel: 38 Kron / 1.40 Euro
Süper 95: 35 Kron / 1.30 Euro

Çekce sözlük
Ahoj: Merhaba
Ahoj: Hoşcakal
Dobry rano: Günaydın
Dobry den: İyi günler
Dobry vecer: İyi akşamlar
Na Şledanou (kısaca naşle): Allahaısmarladık
Dekuji: Teşekkürler
Ano: Evet
Ne: Hayır
Pomoc: İmdat
Voda: Su
Kava: Kahve
Cay: Çay
Kure: Piliç
Hovezi: Sığır eti
Prominte: Pardon
Nerozumim: Anlamadım

Haberin Devamı

Önemli telefonlar:
T.C. Prag Büyükelçiliği: (00 420) 224311402 / 224311403
Polis imdat: 158
Ambulans: 155
Acil yardım (SOS): 112
Yol yardım: 154
İtfaiye: 150
Çek Otomobil Kulübü UAMK: 1230

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!