Araba karşılığında karakterini satan var

Güncelleme Tarihi:

Araba karşılığında karakterini satan var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2009 00:00

Oynadıkça sizi kendine daha çok çeken, 24 saat süren online bilgisayar oyunları uzun yıllardır fanatikleri tarafından takip ediliyor. Kimileri okuldan döner dönmez ekranın başına geçiyor, kimi rahat oynamak için eşinin uyumasını bekliyor. Bu oyunlar Erzurum’da 13 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Musa Kang’ın ölümüyle yeniden gündeme geldi. Musa’nın, “Metin 2” isimli oyundaki karakteri iyi para ettiği için kaçırıldığı iddia edildi. Kısmen haklı bir şüphe. Çünkü internette oyun oynayan pek çok kişi yeteneklerini paraya çeviriyor.

Haberin Devamı

Milyonları peşinden sürükleyen online bilgisayar oyunlarının en önemli özelliği uzun emekler harcamanızı gerektirmesi. Siz bilgisayar başına oturup oynadıkça oyundaki karakterleriniz hızla gelişiyor. Silahları, kıyafetleri ve sanal paralarıyla karakterler gitgide sanal evrenin kralı oluyor. Alınan zevk de ikiye katlanıyor. Ama gün geliyor oyuncular artık karakterlerinden sıkılıyor, kimi evleniyor ya da askere gidiyor, kimi acil paraya ihtiyaç duyuyor... O zaman da emeklerin boşa gitmemesi için karakter ticaretine başvuruluyor. Sanal paralardan silahlara kadar oyundaki pek çok özellik satışa çıkarılıyor. Parayı ödeyip o karakteri satın alan kişi de bilgisayar başında saatlerini harcamadan daha üst ve zevkli bir seviyeden oyuna girebiliyor. Bu ticaret genelde internet siteleri üzerinden dönüyor. Satıcılar da, alıcılar da sitelerde ücretsiz olarak ilanlar yayınlıyor. Çoğu zaman para istenirken, yaşı küçük oyuncular da kendi aralarında cep telefonu kontörüyle işi çözüyor. Fiyatlar 10 liradan başlıyor. 4 bin liraya kadar çıkabiliyor.
METİN 2’NİN KAHRAMANLARI ASYALI SAVAŞÇILAR
Metin 2 son zamanlarda adı en çok geçen oyunlardan. Alman Gamforge firmasının yayınladığı oyun Çin’de büyük ilgi gördükten sonra Türkiye’de de hızla yayıldı. Metin 2’de karakterleriniz Asyalı savaşçılar. Bir kahramanın seviye atlaması için oyuncunun internet başında en azından 7 saat harcaması gerekiyor. Çok iyi bir kahramana erişmekse aylar sürüyor.
İşin en kolayı kesenin ağzını açmak: Yang ismi verilen sanal paraların forumlarda satışı 1 liradan başlıyor. 4 milyon sanal parayla genelde 100 cep telefonu kontörü elde ediliyor. 50’nci seviyedeki bir karakter için 50 lira veren çok. 80’inci seviyedeki bir karakter ise 2.500 lira ediyor. İstanbul’da yaşayan 28 yaşındaki Ş.Ç. günde 4 saatini bu oyuna ayırıyor: “Karakterim 60’ıncı seviyede. 200 liraya satıyorum. Çevremde 100 kontöre veya Doğan araba karşılığı karakterini satanlar var”.
BİLGİSAYARIM 4 FARKLI  KARAKTER İÇİN ÇALIŞIYOR
Bir diğer oyun olan Silk Road (İpek Yolu), Asya ve Avrupa arasındaki kültürel ve ekonomik ticareti yansıtıyor. 17 yaşındaki Kerem A., online oyunlarla beş sene önce tanışmış. Günde 14 saatini bilgisayar başında geçirdiğini anlatıyor: “Önceleri oyunu tam çözemediğim için karakter satın almaya başladım. Ciddi paralar harcadım. Arkadaşlarım arasında da bu işe ayda 500 lira harcayanlar var. Ama sonra bütün bir yaz döneminde oynayıp geliştirdiğim karakterimi 400 liraya sattım. Bir yıl içinde yaklaşık 900 lira kazandım. İyi seviyede ve iyi kıyafetleri olan bir karakteriniz varsa şimdilerde 4 bin liraya satabilirsiniz.” Antalya’dan Mustafa D. de 1.5 yıldan beri Silk Road oynuyor. 10 karakter satmış: “Ben bir oyunla ilgilenirken bilgisayarım 4 farklı oyunu yönetiyor. Sonrasında bu karakterleri 250-450 liradan satıyorum.”
20 KONTÖR KARŞILIĞINDA ALTIN HİLESİNİN SIRRI
Knight Online bu tip oyunların en popülerlerinden. 80’den fazla ülkede oyuncusu var. Bedava. Ama oyunda ileri seviyelere geçmek ve hızla bağlanmak için bir miktar para ödemeniz gerekiyor. Para kazanmak için en az 50’nci seviyeyi geçmeniz gerek. 18 yaşındaki Mert T. oyuna günde 12 saat ayırıyor: “Bir süre sonra doyumsuz olup, en iyisi olmak istiyorsunuz. Şu an 80’inci seviyedeyim. Silahlarıyla satarsam 600 lira kazanırım.”
Bir diğer oyun Travian... Kontör karşılığı satış en çok bu oyunda yapılıyor. Altın toplamanın hilelerini 20 kontör karşılığı anlatmak isteyenlerin sayısı çok. Karakter pazarında adı geçen oyunlardan biri de Cabal. 160’ıncı seviyedeki bir karakter 600 liraya satılabiliyor. World of Warcraft da 2004’ten beri piyasada bulunan ve milyonlarca oyuncusu olan bir oyun. Fakat ücretli bir oyun olduğu için küçük yaştakiler tarafından çok tercih edilmiyor.

Haberin Devamı

ALTIN ÇİFTÇİSİ ÇOCUKLAR GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞIYOR

Haberin Devamı

ELİF AKÇA (Level Dergisi Editörü): Küçük yaşlardaki oyuncular bunu saplantı haline getirerek sadece para kazanmaya çalışıyor. Henüz bir kariyerleri olmadığı için oyunlardan para kazanmanın onlara statü kazandırdığını zannediyorlar. Önüne geçmek lazım.
SADUN KAYA (Silk Road oyunu Türkiye Distribütörü): Oyun oynamak kötü bir şey değil. Özellikle bazı oyunlar kişilerin yeteneklerini geliştiriyor. Bu oyunların sadece fazlası zarar. Zaten bu oyun karakterlerinin satışını firmalar yapmıyor.
VOLKAN YILMAZ (Log Dergisi Yayın Yönetmeni): Bu salgının asıl kaynağı Çin. Orada “Altın çiftçileri” ismini verdikleri çocuk işçileri günde 12 saat, 20 bilgisayarın bulunduğu atölyelerde 75-200 dolar arası maaş karşılığı çalıştırıyorlar. Çok kötü şartlardaki bu çocuklar oyun oynadıkları için yine de mutlu oluyor. Bazı araştırmalara göre Çin’de 100 bin kişi geçimini sanal oyunlardan kazanıyor.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR KANDIRILABİLİYOR

Karakter ticareti için internet kafeleri tercih edenler de var. Hatta parası olmayan çocuklar ücretsiz olarak kafe sahiplerinin karakterleriyle saatlerce oyun oynuyor. Seviye atlıyor. Böylece çocuklar bedava oyun zevklerini tatmin ediyor, kafe sahipleri de daha sonra bu karakterleri satarak para kazanıyor. Alım satımlarda dolandırıcılara da dikkat etmek lazım. Şehir dışından alışveriş yapmak tehlikeli. Çünkü para gönderdiğiniz kişiler kayıplara karışabiliyor. Bu yüzden şifre veya yüz yüze alışveriş yapmak en güvenlisi. Diğer bir yol da forum adminlerinin aracılığıyla alışveriş yapmak. Ama adminler komisyon alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!