Apo'ya sığınma yok

Güncelleme Tarihi:

Apoya sığınma yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya İçişleri Bakanı Stepaşin, ‘‘Apo'ya siyasi sığınma vermeyeceğiz’’ dedi. Bu konuda Duma'nın değil, yönetimin yetkili olduğunu belirten Rus Bakan, teröre destek vermek istemediklerini söyledi. Ankara'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Aleksander Avdayev de, Rus hükümetinin daha önce verdiği sözlerin arkasında olduğunu belirtti.

Rusya İçişleri Bakanı Sergei Stepaşin, Moskova'nın, bölücü terör örgütü PKK'nın başı Abdullah Öcalan'a siyasi sığınma hakkı vermeyeceğini söyledi. Strasbourg'da Avrupa Konseyi'nde basın toplantısı düzenleyen Stepaşin, ‘‘Dışişleri Bakanı İgor İvanov ile dayanışma içindeyim. Diğer ülkelerde faaliyet gösteren terörist grupları desteklemek istemiyoruz’’ dedi. Stepaşin, ‘‘Duma istediğini söylemekte özgürdür. Ancak bir kişinin siyasi sığınma hakkı alıp almaması konusunda karar verecek olan Duma değildir’’ diye konuştu. Stepaşin, konuşmasında, bölücü örgüt başının halen Rus topraklarında olduğuna ilişkin söylentileri de kesin olarak yalanladı.

Moskova'da haftalık basın toplantısını yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vladimir Rahmanin, Abdullah Öcalan'ın Rusya topraklarında görülmediği iddiasını yineledi ve ‘‘Duma başka, Dışişleri başka’’ dedi.

Rahmanin, şunları söyledi:

‘‘Bizim, Kürt sorununa bakışımıza gelince bu azınlığın yaşadığı ülkelerde, ki bunlara Türkiye de dahil, Kürt meselesi uluslararası hukuk çerçevesinde, o ülkenin toprak bütünlüğü esas alınarak ve aynı zamanda güç kullanımı ve teröre başvurmadan çözüme kavuşturulmalıdır.’’

ANKARA'DA TEMASLAR

Rus Büyükelçi Aleksander Lebedev'in ‘Duma’yı kınıyorum' şeklindeki açıklamasının ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Aleksander Avdayev de Duma'nın kararı ile ilgili olarak, Rus hükümetinin daha önce verdiği sözlerin arkasında olduğunu belirtti.

Avdayev, siyasi istişarelerde bulunmak üzere dün Ankara'ya geldi. Rus diplomat, Esenboğa havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamada Duma'nın PKK'nın başı Öcalan'a ziyareti sırasında Türk meslektaşlarıyla iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında görüşmeler yapacağını söyleyerek, ayrıntılı bilgiyi bu görüşmelerin ardından verebileceğini kaydetti.

Rus Dışişleri'nin en etkin isimlerinden olarak bilinen Avdayev'in temasları çerçevesinde yarın Türk Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileriyle biraraya gelmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, Avdayev'in Moskova'dan Öcalan'ı topraklarında barındırmayacakları yönünde ifadeler içeren bir mesajı Türk yetkililere ulaştırması bekleniyor. Rusya'nın bu arada Apo'yu en kısa süre içinde ülke dışına çıkarmak için hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu belirtildi.

TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Rusya'nın Öcalan yüzünden iki ülke arasındaki ilişkileri tehlikeye atacağını sanmadığını söyledi.

LEBEDEV: SIĞINAK BULAMAZ

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Alexander Lebedev, Apo'ya ülkesinde yer olmadığını söyledi. Abdullah Öcalan'ın Rus-Türk ilişkilerini rehin almasına izin vermeyeceklerini belirten Lebedev, bu soruna ilişkileri bozmayacak bir çözüm bulacaklarını bildirdi.

Apo konusunun kendisini ve ülkesini çok rahatsız ettiğini belirten Büyükelçi Lebedev, şöyle konuştu:

‘‘Samimiyetle söylüyorum, Öcalan benim kabusum olmaya başladı. Hatta kabuslarımda kendimi Öcalan olarak gördüğüm de oluyor. Öcalan'ın Rusya'da olup olmadığı konusundaki araştırma bizzat Rusya Başbakanı Primakov başkanlığında yürütülüyor. Eminim buradan somut bir sonuç çıkar. Ama kesin olarak söylüyorum ki, bu adam Rusya'da bir sığınak bulamayacak. Büyükelçi sıfatıyla konuşuyorum, bence sorun şu: Türk-Rus ilişkilerinde Öcalan bir sorun olmamalı. İki ülke arasındaki ilişkileri rehin almamalı.’’

Duma'nın aldığı karar, oylandığı andan itibaren geçerlilik taşıyor. Parlamento'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde oylanması gerekmeyen karar, ‘‘Yeltsin'e çağrı’’ niteliği taşıyor ve devlet organlarını bağlayıcılığı bulunmuyor. Duma'nın, bu kararını Yeltsin'e iletmesi bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!