Apo destekçilerine hapis

Güncelleme Tarihi:

Apo destekçilerine hapis
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2006 13:06

PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a (Apo) destek amacıyla İstanbul Adalet Sarayı'nda yaklaşık 3 yıl önce eylem yapılmasına ilişkin yargılanan 22 sanıktan 19'u çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Haberin Devamı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ekrem Can, Mahmut Cengiz, Fikret Avras ve Şenol Akyaz katıldı.

Duruşmada ifade veren sanıklar, suçlamayı kabul etmeyerek tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Sanık avukatlarından Suat Eren, müvekkillerinin basın açıklaması ve seslerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Sultanahmet Adliyesi'ne gidip 3. kata çıktıklarını, basın açıklaması yaptıkları sırada görevli polislerin müdahalesi sonucu kendilerini korumak amacıyla icra tetkik mercine girdiklerini savundu. Eren, tanıkların da herhangi bir şiddete maruz kalmadıklarını söylediklerini ifade etti. Diğer sanık avukatları da tahliye ve beraat talebinde bulundu.

KARAR

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklarden Ekrem Can'ı, “terör örgütü PKK üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3 ay, “cebir veya tehdit kullanarak, hukuka aykırı davranışlarda bulunarak kamu kurumu faaliyetinin yürütülmesine engel olmak” suçundan 1 yıl 8 ay, Küçükçekmece'de 16 Ocak 2003 tarihinde otobüs durağındaki bir İETT otobüsüne ve 28 Ocak 2003'te bir PTT binasına molotofkokteyli atmak suçlarından da 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Diğer sanıklardan Fikret Avras ve Mahmut Cengiz'i de “terör örgütü PKK üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3'er ay, “cebir veya tehdit kullanarak, hukuka aykırı davranışlarda bulunarak kamu kurumu faaliyetinin yürütülmesine engel olmak” suçundan 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Avras'a ayrıca 15 Ekim 2003 tarihinde bir banka şubesine, Cengiz'e de 19 Ekim 2003'te bir polis aracına molotofkokteyli atmak suçlarından 4 yıl 2'şer ay daha hapis cezası verdi.

Şenol Akyaz da “terör örgütü PKK üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3 ay, “cebir veya tehdit kullanarak, hukuka aykırı davranışlarda bulunarak kamu kurumu faaliyetinin yürütülmesine engel olmak” suçundan 1 yıl 8 ay hapis veren mahkeme heyeti, diğer 15 sanığı da “terör örgütüne yardım etmek” suçundan 3 yıl 9'ar ay, “cebir veya tehdit kullanarak, hukuka aykırı davranışlarda bulunarak kamu kurumu faaliyetinin yürütülmesine engel olmak” suçundan da 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Terör örgütüne yardım ve yataklıkta bulundukları gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıklar Abubekir Perk ve Enver Önalan'ın beraatlarına hükmeden mahkeme heyeti, ayrıca dava dosyası bu davayla birleştirilen Mehmet Naci Avcı'nın tüm aramalara rağmen bulunamaması nedeniyle dosyasının ayrılmasına karar verdi.

Sanıklardan Şenol Akyaz'ın, tutuklu kaldığı süre, uygulanan ceza, dosyanın Yargıtay'a gidiş-geliş süreci gözönüne alınarak tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, Ekrem Can, Mahmut Cengiz ve Fikret Avras'ın ise tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıkların, 18 Kasım 2003 tarihinde İstanbul Adalet Sarayı'na “Toplumsal Barış İçin Demokratik Çözüm” imzalı “Kürt sorununa demokratik çözüm, İmralı Cezaevi kapatılsın” yazılı pankart astıkları, kapıları kapatarak koridorda slogan attıkları ve personelin hareketlerini kısıtladıkları öne sürülüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!