Apo Abim hasta

Güncelleme Tarihi:

Apo Abim hasta
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Koku ve yemekten tat alamıyor

PKK'nın sözde Başkanlık Konseyi üyesi Osman Öcalan, İmralı'da bulunan idam mahkumu ağabeyi Abdullah Öcalan'ın iki aydır ciddi sağlık sorunları yaşadığını öne sürdü.

PKK'nın yayın organı konumundaki Medya TV'de önceki akşam yayınlanan programa DEP Mardin eski milletvekili Ahmet Türk ile HEP'in eski Genel Başkanı Feridun Yazar katıldı. Programa telefonla katılan Osman Öcalan, ağabeyinin ağır hasta olduğunu, iki aydan bu yana sağlık sorunlarının arttığını öne sürdü. Abdullah Öcalan'ın tedavi edilmesi için Türkiye ve uluslararası alanda avukatların girişimlerde bulunduğunu belirten Osman Öcalan, şu iddialarda bulundu:

‘‘Bunu kamuoyuna açıklamak istemedik. Avukatlar, gereken yerlerde girişimde bulundular. Önderliğimizin sağlık durumu bozuluyor. Nefes almasında ciddi sorunlar var. Koku ve yediği yemekten tat alamıyor. Dil ucu ve damakta yanma var. Bunlar giderek artıyor. Ayrıca geçmişten kaynaklanan sinüzit sorunu var. Gece uykuda bazen boğulma derecesine varıyor. Önderliğimizin yaşam tehlikesinin ortaya çıktığını görüyoruz. 2 aydır gerekenin yapılmasını bekledik. Çözüm kalmamıştır. Bu bizi ciddi biçimde etkiliyor. İçeride ve dışarıda hukuki veya diplomatik alanda ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Daha fazla sessiz kalınmaz. Türk devleti dar milliyetçi yaklaşımla sorunu çözümsüz hale getirdi. Devletten sağduyulu davranmasını bekliyoruz. Acil olarak bütün tedbirler alınmalı, Türkiye ve dışından sağlık heyetleri kendisini ziyaret etmeli, buna engel çıkarılmamalıdır. Aksi halde barış ortamı ciddi tehdit görecektir.’’

TELEVİZYON VERİLMEDİ

Osman Öcalan, ağabeyine hálá televizyon verilmediğini, yeterince görüşme olanağı sağlanmadığını vurgularken, ‘‘İdam edilmiyor, fakat bu şekilde imha edilmesine göz yumamayız. Halkımız sessiz kalmamalı, demokratik temelde ortamı zorlamadan tepkilerini ortaya koymalıdır’’ diye devam etti.

Terörist başının gözlerinin bağlanması AİHM'de

İMRALI Adası'ndaki yargılama sonucu idam cezasına çarptırılan bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları, müvekkillerinin Kenya'dan getirilirken gözlerinin bağlanması ve uyuşturucu verilerek uyutulmasını gerekçe göstererek Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikáyet etmeye hazırlanıyor. Dilekçede başvuran kişi olarak gösterilen Öcalan'ın mesleği 'Politikacı' olarak gösterildi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu belirtilen Öcalan'ın İmralı Cezaevi'nde ikamet ettiği ifade edildi.

Öcalan'ın idamını engellemek için kararın açıklanmasından sonra AİHM'e başvuran ve ihtiyati tedbir kararı aldıran avukatları, 25 Mayıs'ta AİHM'e iletilmek üzere bir ek başvuru dilekçesi hazırladı. İki bölümden oluşan başvurunun ilk bölümünden yargılamada ortaya çıktığı belirtilen hukuksuzluklar, ikinci kısmında ise Öcalan'ın Suriye'den çıkışından Kenya'da yakalanması arasındaki sürece katılan ve uluslararası, uluslarüstü sözleşmeleri çiğnediği iddia edilen ülkelere ilişkin şikáyetler yeraldı. Dilekçede Öcalan davasında adil yargılama, yaşam hakkı, ifade özgürlüğü başta olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yeralan pekçok maddenin ihlal edildiği belirtildi.

Dilekçenin ilk bölümünde Öcalan'ın kaçırılırken işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleden uzak olma özgürlüğünün ihlal edildiği ifade edilerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin çiğnendiği kaydedildi. Gerekçe olarak ise Öcalan'ın Kenya'da Türkiye'ye getirilirken uyuşturucu verilerek uyutulması ve gözlerinin bağlanması gösterildi.

Öcalan'ın avukatı Doğan Erbaş, müvekkilinin Türkiye'yi AİHM'ye şikáyet etmesine rağmen maddi tazminat talebinde bulunmadığını söyledi. Öcalan'ın televizyon isteğiyle ilgili olarak da avukat Erbaş, ‘‘Öcalan'a belli gazeteler veriliyor, radyosu ise tek kanallı. Kendisi Türkiye'de televizyonu olmayan tek mahkûmdur’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!