Anzaklar atalarını andı

Güncelleme Tarihi:

Anzaklar atalarını andı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 11:24

ANZAK Çıkarması'nın 92'nci yıldönümü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanı'ndaki Anzak Koyu'nda düzenlenen Şafak Ayini'yle anıldı. Törene, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen yaklaşık 10 bin Anzak torunu katılırken, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, konuşmasında savaştaki kayıplara ilişkin ortak acının, Türkiye ile ülkesi arasında geniş ve yapıcı bir ilişkiye dönüştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Arıburnu önünde düzenlenen Şafak Ayini töreninde Türkiye'yi Çanakkale Vali Yardımcısı Ali Partal temsil ederken, törenlere Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Avustralya Savunma Bakanı Brendan Nelson'un yanı sıra Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerler katıldı.

Törenler için bölgeye akşamdan gelen Anzaklar, uyku tulumlarının içinde tören saatini bekledi. Tören öncesi Avustralya Kraliyet Donanması ve Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri Bandosu'nun sunduğu müzik dinletisinin ardından Avustralya Muhafız Birliği üyeleri ve Yeni Zelanda Silahlı Kuvvetleri üyelerinden oluşan Merasim Kıtası'nın saat 05.30'da alana gelmesiyle şafak ayini başladı. Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri Baş Rahibi Stephen de Platter ve Yeni Zelanda Silahlı Kuvvetleri Baş Rahibi John Neal önderliğinde dua edildi. Daha sonra Çanakkale Savaşları'na katılan ülkelerin çelenkleri konuldu. İki dakikalık saygı duruşunun ardından Türk, Yeni Zelanda ve Avustralya Milli Marşları çalındı.

Haberin Devamı

GELİBOLU KUTSAL TOPRAKLAR

Törende konuşan Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, savaşta hayatını kaybeden çok sayıda Yeni Zelandalı'nın bulunduğu Gelibolu'nun, halkı için kutsal bir yer haline geldiğini söyledi. Peters, şunları söyledi:

“Askerlerimizin cesareti ve burada 92 yıl önce yaşadıkları kayıplar, tarih kitaplarımıza, arşivlerimize ve milli ruhumuza kazınmıştır. Gelibolu, birçok kişi tarafından bizim bir ulus haline gelişimiz ve eşsiz bir Yeni Zelanda kimliği yaratışımız için önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Yeni Zelandalı ve Avustralyalı askerler arasındaki Anzak yoldaşlığı burada başlamış ve halen bugünkü ilişkimizin temel ilkesini teşkil etmektedir. Bir uzlaşma ve kayıplara ilişkin olarak duyulan ortak acı bugün Türk hükümeti ve halkıyla paylaştığımız geniş ve yapıcı bir ilişkiye dönmüştür. Bugün, bize ev sahipliği yapan Türkler'e bu yıllık anma törenlerinin düzenlenmesinde gösterdiği cömertlik ve önemli destek için içten teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz.”

ÖZGÜR VE KENDİNE ZGÜVENEN VARİSLER

Haberin Devamı

Avustralya Savunma Bakanı Brendan Nelson da konuşmasında “Garip bir tevazu içinde burada idealizimle doğan ve fedakarlıkla şekillendirilmiş mirasın özgür ve kendine güvenen varisleri olarak, burada, Gelibolu'da duruyoruz” dedi.

Bunun insanlığın ideallerine güçlü bir bağlılık içinde yapıldığını kaydeden Bakan Nelson, sözlerini şöyle sürdürdü:

“92 yıl önce bu saatte Anzaklar sadece yapacaklarıyla değil aynı zamanda bunu yapma şekilleriyle de ulusumuza, dünyadaki kimliğini ve yerini vermenin eşiğindeydiler. Cesur Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar bize ilk Anzak gününü verdiler ve kanlı bir fedakarlık içerisinde iki ulus arasındaki bağı güçlendirdiler. Burada onları anlamak, bu yer ile bir bağ hissetmek, tam bir Avustralyalı olmak demektir. Onlar bize hayatımızda savunmaya değer bazı kavramlar olduğunu hatırlatarak bizim olan ve biz yapan değerleri şekillendirdiler. Haydi hepimiz ister orada doğmuş, ister göçmen olsun, Gelibolu'nun her Avustralyalı'dan beklediği şeye bağlılığımızı yenileyelim.”

Haberin Devamı

ATATÜRK'TEN ANZAK ANNELERİNE

Şafak Ayini töreni, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Anzak Annelerine yazdığı “Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar. Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar. Göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır” sözlerini 2'nci Kolordu Komutanlığı'nda görevli Yarbay Şamil Özdağ'ın Türkçe, Kurmay Yüzbaşı Hakan Öcal'ın İngilizce olarak okumasıyla sona erdi.
Atatürk'ün Anzak annelerine hitabı törene katılanları duygulandırdı ve ayakta alkışlandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!