Antonov apartmana çakıldı

Güncelleme Tarihi:

Antonov apartmana çakıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rus askeri kargo uçağı Antonov-124, Sibirya'nın İrkuts-2 uydu kentinde aralarında bir yetimhanenin de bulunduğu binaların üzerine düştü. Uçaktaki 46 kişiyle binalarda oturan 100 kişi can verdi.

RUSYA'nın Sibirya bölgesindeki İrkutsk-2 uydu kentinde, bir yetimhanenin de bulunduğu binaların üzerine dev askeri kargo uçağı Antonov-124'ün çakılması sonucu, uçaktaki 16'sı mürettebat 46 kişiyle, yerdeki 100 sivil öldü. Kaza haberinin duyulması üzerine kabineyi Kremlin'de olağanüstü toplantıya çağıran Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Başbakan Çernomırdin'i apartopar İrkutsk'a gönderdi.

CEHENNEM GİBİ

İrkutsk'tan Vladivostok'a uçmakta olan kargo uçağı, içinde Vietnam'a gönderilmek üzere iki Sukhoi tipi savaş uçağıyla birlikte havalandıktan sekiz dakika sonra kentin ortasındaki binaların üzerine düştü. Uçağın infilak etmesiyle ortalık bir anda cehennem yerine dönerken, çıkan yangın uzun saatler kontrol altına alınamadı.

İnterfaks Ajansı, 64 daireli bir apartmanı yerle bir eden uçağın, hemen yanıbaşındaki yetimhaneye de çarptığını ancak büyük şans eseri yetimhanenin fazla zarar görmediğini kaydetti. Ajansa göre, Antonov-24'ün yere çakılması ilk belirlemelere göre sokakta ve binalardaki 100 kişinin ölümüne, en az 100 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, yetimhaneden 450'e yakın çocuk tahliye edildi, 13 çocuk bedenlerindeki çeşitli yanıklar nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Eksi 20 derecede kurtarma çalışmalarına başlayan ekip yangının dört, beş saat süresince kontrol altına alınamaması yüzünden yaralılara geç ulaştı. Uzmanlar uçağın aşırı yük nedeniyle düşmüş olabileceği iddiasını ortaya atarken, Yeltsin'in yardımcılarından Yevgeny Şapoşnikov, İnterfaks Ajansına yaptığı açıklamada kazaya kötü yakıtın da yol açmış olabileceğini söyledi. Başbakan Çernomırdin ile birlikte, Savunma Bakan Yardımcısı Vladimir Toporov ile Hava Kuvvetleri Komutanı Piyotr Deinekin'in de kazayla ilgili soruşturmayı yürütmek üzere İrkutsk'a gittikleri öğrenildi.

Dev kargo uçağı kente dehşet saçtı

Antonov 124'ün kuyruk kısmı binaların üzerine dayanmıştı. Çevreye saçılan metal yığınları arasında uçağın tekerleklerinden biri hemen göze çarpıyordu. Hava sıcaklığının eksi 20 derece olduğu bölgede binaları saran alevler uzun çabalar sonrası söndürülebildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!