Antibiyotik gribe karşı korumaz

Güncelleme Tarihi:

Antibiyotik gribe karşı korumaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gribe yakalananların en büyük hatasının gelişigüzel antibiyotik almak olduğu belirtildi. Prof. Dr. Semra Çalangu, ‘‘Antibiyotik ne gribi tedavi eder ne de ona karşı korur’’ dedi.

İSTANBUL Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Çalangu, gribe yakalananların antibiyotik kullanmasının gereksiz, hatta zararlı olduğunu söyledi.

Türk İnfeksiyon Vakfı'ndaka basın toplantısında konuşan Prof. Çalangu, antibiyotiklere, gribin yol açtığı sinüzit, zatürree gibi hastalıkların görülmesi halinde başvurulabileceğini hatırlatarak ‘‘Antibiyotik ne gribi tedavi eder ne de ona karşı korur’’ dedi. Gribe yakalananların en sık yaptığı hatalardan birinin antibiyotik almak olduğunu söyleyen Prof. Çalangu, ‘‘Gelişigüzel alınan antibiyotikler, vücutta bizi başka hastalıklardan koruyan yararlı canlıların ölmesine yol açabilir. Bu da vücut direncini kırabilir. Gripten sonra başka hastalıkların ortaya çıkması kolaylaşır. Koruyucu amaçlı da antibiyotik alınmamalı’’ uyarısında bulundu.

Grip aşısının en geç Kasım ayı sonu, Aralık ayı başına kadar yapılması gerektiğini belirten Prof. Çalangu, ‘‘Aşının koruyucu etkisi enjeksiyondan 2 hafta sonra ortaya çıkıyor’’ dedi. Gribe yakalananların en az 3 gün dinlenmeleri gerektiğini söyleyen Prof. Çalangu, ‘‘Kalabalık bir ortamdaki hasta, çevresindeki 20 kişiyi bile infekte edebilir. Hastayla el sıkışmamak, öpüşmemek, eşyasını kullanmamakla da önlem alınabilir’’ dedi.

Grip öldürdü

BURSA Kamil Koç Otobüs İşletmesi'nde 28 yıldır terminal görevlisi olarak çalışan 49 yaşındaki 2 çocuk babası Emin Birgücü'yü, bayram öncesi yakalandığı grip ölüme götürdü. Böbrek, kalp rahatsızlığının yanında şeker hastası olan Birgücü, arife günü SSK Hastanesi'ne kaldırıldı.

Birgücü'nün hastalığı ilerleyip, zatürreye dönüştü ve tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Dr. Ahmet Yalın, gribin diğer organları da etkilemesi nedeniyle hastayı kaybetiklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!