Antarktika’nın dibinde dev bir göl bulundu

Güncelleme Tarihi:

Antarktika’nın dibinde dev bir göl bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları Antartika'nın buzları altına 1 milyon yıldan beri gizlenmiş, yeryüzü haritasında yer almayan, dünyanın doğal harikalarından olan Vostok Gölü'nü keşfetmeye hazırlanıyor.

Bilimadamları, dünyanın bugüne kadar gözünden kaçan büyük bir doğa harikasının esrarını çözmenin heyecanını yaşıyor. Önümüzdeki hafta İngiltere'de toplanacak 80 bilimadamı büyüklüğü, Kanada'daki Ontario Gölü kadar olan Vostok Gölü'nün, buzulların üzerindeki basınç ve yerkabuğundaki ısı gelişmelerinden oluştuğuna inanıyor.

80 BİLİMADAMI

Bilimadamlarını Vostok Gölünü keşfetmeye iten neden ise milyonlarca yıl izole edilmiş bu gizemli bölgede evrimin gelişmesine ışık tutacak bulgulara ulaşmak umudu. Bilimadamları Vostok Gölünü'nün sırlarını çözerlerse, göldeki 1 ile 40 milyon yıl arası izole edilmiş mikro organizmalardan yeni enzimler, antibiotikler ve eski ve yeni mikroplar arasındaki farkı bulacaklar.Yeryüzünün en karanlık, en soğuk ve besin maddesi en az olan bu gölünü keşfetmek için 14 ülkeden 80 bilimadamı İngiltere'nin Cambridge Kenti'nde önümüzdeki hafta buluşacak.

Vostok'un sırlarını çözmeyi amaçlayan ve NASA'nın da ilgi gösterdiği proje 2003 yılında başlayacak ve 15 yıl sürecek. Cambridge'deki konferansı düzenleyen Lucy Cavendish Kolej'de görevli Dr.Ellis Evans gölün altında Avrupa kıtasındaki mikroorganizmaların aynısı bulacağını savunuyor. Yaklaşık 3 bin 500 metre yerin altındaki Vostok Gölü'ne özel yapılacak mermi şeklinde 3,5 metre uzunluğunda, ucunda ısı üreten bir aletle girilecek. Bu aletten ayrılan özel yapılmış robot denizaltı kameraları ve toplayacağı numunelerle Vostok Gölünün sırlarını bilimadamlarına ulaştıracak. Bilimadamları göle girecek olan özel aygıtın, Vostok'un 1 milyon yıldan beri izole edilmiş yapısını kirletmemesi için dezenfekte edileceğini söylüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!