Antalya'yı sağanak vurdu! 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2024 09:47

Sağanak felaketinin yaşandığı Antalya'da, Halil Yıldız'ın (47) otomobil içerisinde ölü bulunduğu alt geçitteki su seviyesinin 2,5 metre yükseldiği görüldü. Suyun duvarda bıraktığı iz dikkati çekti. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu yarın okullarda eğitime başlanacağını bildirdi. Muratpaşa ilçesinde ise su dolan bodrum katta mahsur kalan bir kediyi AFAD gönüllüsü kendi hayatını hiçe sayarak kurtardı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

Haberin Devamı

Turizm kenti Antalya'da iki gündür etkili olan sağanak ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Kentin Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı olmak üzere 5 merkez ilçesinde etkili olan yağış nedeniyle yollar, alt geçitler, ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı.

Antalyayı sağanak vurdu 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

Muratpaşa Nüfus Müdürlüğü su baskını nedeniyle hizmet veremedi. Kepez Devlet Hastanesi'nde ise su tahliye sistemlerindeki sorun nedeniyle laboratuvarların bir bölümünde hizmet verilemedi.

Antalyayı sağanak vurdu 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

Haberin Devamı

112 Acil Çağrı Merkezi'ne ise ihbar yağdı. Çağrı merkezinde ihbarların yoğunluğunun ev ve iş yeri su baskını olduğu açıklandı.

Antalyayı sağanak vurdu 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

2,5 METRELİK SU SEVİYESİNDE CENAZESİ BULUNDU

Sağanak sonrası bazı alt geçitleri neredeyse tamamen su doldu. Muratpaşa ilçesiyle Kepez ilçelerini birbirine bağlayan Gıyaseddin Keyhüsrev Altgeçidi'nde yoğun su birikintisinde, Halil Yıldız'ın otomobil içerisinde cenazesi bulundu.

Antalyayı sağanak vurdu 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

Alt geçitte biriken suyun seviyesinin bir miktar azalmasının ardından geride çöp ve duvardaki izi kaldı. Alt geçidin duvarında 2,5 metre yükseklikte suyun bıraktığı iz, felaketin boyutunu göz önüne serdi. 2 kilometrelik alt geçit, suyun tahliye edilememesi nedeniyle hala ulaşıma kapalı.

Antalyayı sağanak vurdu 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

Son 24 saat içerisinde metrekareye Kepez ilçesinde 304 kilogram, Muratpaşa'da 234 kilogram yağış düştü. 

Antalyayı sağanak vurdu 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

Haberin Devamı

AFAD GÖNÜLLÜSÜ MAHSUR KALAN KEDİYİ KURTARDI

Dün Muratpaşa ilçesi Meydankavağı Mahallesi’nde çekilen bir görüntü ise yüzleri gülümsetti. Bir apartmanın yağmur suyuyla dolan bodrum katında mahsur kalan bir kediyi, AFAD gönüllüsü Gülcan Demirbilek kurtardı. Boyuna kadar suyun içerisine giren Demirbilek, "Rabbim sen yardım et" diyerek kediyi alarak mahsur kaldığı yerden kurtardı.

Antalyayı sağanak vurdu 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

Sosyal medyada paylaşılan o görüntüler binlerce yorum ve beğeni aldı.

'BU KADAR GÜNDEM OLACAĞINI BEKLEMEDİM'

Antalya'da Meydankavağı Mahallesi'ndeki bir apartmanın bodrum katını basan su nedeniyle duvarın üzerinde mahsur kalan kediyi kurtaran AFAD gönüllüsü Gülcan Demirbilek, yaşadıklarını anlattı. Demirbilek, boyuna kadar gelen suyun içine girerek, "Rabb'im sen yardım et" dedikten sonra kediyi mahsur kaldığı yerden aldı. Demirbilek, evinin bahçesinde baktığı kedilerinden biri olan 'Saruhan'ın dünkü yağmurdan sonra mahsur kaldığını söyledi. Kızı ile birlikte bodrum kattaki kedisini kurtardığı görüntüler sosyal medyada binlerce beğeni alan Demirbilek, görüntülerin bu kadar gündem olacağını beklemediğini söyledi.

Haberin Devamı

Antalyayı sağanak vurdu 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

'KURTULDU, ONLAR İÇİN DEĞER'

Demirbilek, olayı şöyle anlattı:

"'Saruhan' benim bahçemde baktığım kedilerden biri. Çok usludur, çok akıllıdır. Dün 2 kedimi kaybettim aslında. Birini buldum, balkona kadar suydu, çarşafı uzatıp, onu öyle kurtarabildim, hemen geldi o. Ama 'Saruhan'ı bulamadım. Çok ağladım, sürekli kapıya çıktım, çünkü merdivenin en son basamağına kadar suydu, kapıyı bile açamıyorduk. Evde 12 saat kadar mahsur kaldık. Sabaha karşı çok dua ettim, artık sesini duyurunca, bana sesini duyurdu, aşağıda bodrumda iki odalı bir yer. Hemen girişteki odada valizin üzerindeydi. Çok soğuktu su, mazotta karışmıştı suya, kokusu hala geliyor. Kızımla beraber indik. Kızım giremedi, çok soğuktu onu sokmadım, duamızı ettik girdik. Çok şükür aldık, kurtuldu. Onlar için değer. 2 yıldır AFAD gönüllüsüyüm, AFAD'a gönlümüzü verdik. Yardıma ihtiyacı olanların yanındayız."

Haberin Devamı

Üşüttüğü için kedinin hapşırdığını belirten Demirbilek, havluya sardığı Saruhan'a evinde bakmaya başladı.

Haberin Devamı

"METEOROLOJİ'NİN ANTALYA İÇİN UYARISI 'TURUNCU'DAN 'YEŞİL'E DÖNDÜ"

Antalya'da önceki gece başlayan şiddetli yağış sonrası meydana gelen sel felaketi üzerine kente gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Vali Hulusi Şahin, AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse ve AFAD yetkilileri ile AFAD İl Müdürlüğü binasında basın toplantısı düzenledi. Bölgenin çok yoğun yağış aldığına dikkati çeken Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, "Özellikle Kepez ilçesinde 24 saatte metrekareye 372 kilogram yağış düştü. Muratpaşa ilçemizde 277 kilogram metrekareye yağış düştü. Döşemealtı ilçemiz de 69 kilogramlık yağış aldı. Yağışlar bugün 18.00'e kadar yine yoğun devam edecek. Sonra azalarak, yarın saat 12.00'ye kadar yağışların kısmi devam edeceğini Meteoroloji'den görmüş olduğumuz raporlar doğrultusunda biliyoruz. Bugün itibarıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bölgedeki turuncu uyarısını da kaldırmış durumda. Bölge şu anda yeşil konumda" dedi.

"2 BİN 493 SU BASKINI OLAYI YAŞANDI"

112 Acil Çağrı Merkezi'ne vatandaşlardan gelen toplam ihbar sayısının 5 bin civarında olduğunu açıklayan Karaloğlu, "Bunun 2 bin 493'ü su basmasıyla ilgili. Hem konutların, hem iş yerlerinin, hem kamu binalarının su baskınıyla ilgili ihbar sayısı. Bunların büyük kısmına müdahale edildi. Şu anda 426 noktada çalışmalar devam ediyor. İnşallah gün içerisinde kalan 426 noktadaki su tahliye çalışmalarımızı da tamamlarız diye temenni ediyoruz. Maalesef Halil Yıldız isimli vatandaşımız Gıyaseddin Keyhüsrev Kavşağı'nda aracıyla su ve balçığa girdikten sonra orada hayatını kaybetti. Rabb'im tekrar rahmet etsin. Üç vatandaşımızın da su baskını dolayısıyla hafif yaralandığıyla ilgili sağlık birimlerimizin bilgisi var" diye konuştu.

"1200 DEKAR TARIM ALANI ZARAR GÖRDÜ"

Tarımsal alanda 211 çiftçinin 1200 dekarda, özellikle Aksu bölgesinde sera zararı yaşandığını açıklayan Karaloğlu, "Bölgede şu anda su olduğu için tarımsal alanlardaki zarar tespit çalışmalarına başlayamadık. Suların çekilmesini bekliyoruz. Yine 14 küçükbaş hayvanın telef olduğuyla ilgili raporumuz var. Dün Kepez Devlet Hastanesi'nde sabah saatlerinde ciddi su baskını vardı. Hızlı bir şekilde Kepez Devlet Hastanesi'ndeki sorunlar giderildi. Şu anda tam teşekküllü olarak vatandaşımıza hizmet vermeye devam ediyor. Kamu binalarından öğrenci yurtları, okul binalarımız, diğer semt polikliniği gibi alanlarda da sorunlarımız var. Oradaki çalışmalar da devam ediyor. Bugün kamu binalarında, özellikle okullarda, okulların bahçelerinde ve bodrumlarındaki su birikintileriyle ilgili tahliyelerimiz devam edecek" dedi.

Antalyayı sağanak vurdu 1 kişinin öldüğü alt geçitte felaketi gözler önüne seren görüntü

"OKULLAR DEVAM EDECEK"

Dün ve bugün tatil edilen Muratpaşa Kepez, Döşemealtı, Konyaaltı ve Aksu'da okullardaki sorunların giderilip, yarın eğitime devam edileceğini duyuran Karaloğlu, "Dün yaşanan yoğun yağış dolayısıyla 989 vatandaşımızı da çeşitli bölgelerden tahliye etmiştik. Şu anda şehir içerisinde trafikte bir sorun olmamakla beraber Çallı ve Demokrasi Kavşağı'nda battı-çıktı kısmındaki su tahliyesi, temizlik çalışmaları devam ediyor. Günün sonunda iki kavşağın su tahliyelerini tamamlayarak trafiğe açmayı hedefliyoruz. Çallı Kavşağı'ndaki su birikintisi dolayısıyla Kepez-Üniversite tramvay hattı da şu anda çalışmıyor. Gün içerisinde oradaki su tahliyesinden sonra inşallah kentin tramvay hattını da Büyükşehir Belediyemiz tekrar hizmete alır diye düşünüyoruz" diye konuştu.

"HASAR TESPİT EKİPLERİ SAHADA"

Ev, iş yeri, su baskınları nedeniyle oluşan vatandaşların zararına yönelik Afet Zarar Tespit Komisyonu'nun çalışmalarına dün başladığını anlatan Karaloğlu, bugün 360 kişilik ekiple sahada çalışmaların sürdüğünü söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı 50 kişilik afet tespit komisyonunun da sahada olduğunu belirten Karaloğlu, "Dün bir binanın zemininde çökme meydana gelmesi dolayısıyla 1 apartman boşaltıldı. Orada yaşayan 26 vatandaşımız da geçici barınma merkezlerine tahliye edildi. Bugün o binayla ilgili arkadaşlarımız hasar tespit çalışmalarını tamamlayacak. Binanın yapısal sorunu var mı yok mu? Şu anda kentte bir enerji sorunu yok, kısmi aboneliklerle ilgili olabilir ama genel olarak mahallelerde enerji, haberleşme sorunumuz yok. Kentin genelinde ulaşım sorunu da şu anda şu saat itibarıyla yok. İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya 20 milyonluk ve acil yardım ödeneğini Antalya'ya göndermişti. Bugünkü Zarar Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonrasında ihtiyaç olan ödenek inşallah Antalya Valiliğimize gönderilecek. Ve vatandaşımızı kısmen de olsa rahatlatmış olacağız" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!