Antalya'da yabancı emlak komisyoncuları faaliyet gösteriyor

Güncelleme Tarihi:

Antalyada yabancı emlak komisyoncuları faaliyet gösteriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2006 13:55

Antalya'da 5-6 yabancı emlak komisyoncusu bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı Şeref Sağlam, yaptığı açıklamada, odaya üye 5-6 yabancı emlak komisyoncusu bulunduğunu belirtti. Bazı Türk ve yabancıların, ev ve işyerlerinde internet aracılığıyla yabancılara konut satışı yaptığı yönünde duyumlar aldıklarını, internet üzerinden yapılan satışlarda, dolandırıcılık iddialarının arttığını kaydeden Sağlam, odaya kaydı bulunmayan bu kişilerce, 100 bin avroluk konutların 150 bin avrodan satılarak yabancıların aldatıldığını öne sürdü.

Antalya'da odaya kayıtlı bin 200 emlak komisyoncusu bulunduğunu anlatan Sağlam, kendi yaptıkları incelemelerde 2 binden fazla emlak komisyoncusunun kaçak faaliyette bulunduğunu bildirdi. Sağlam, “Vatandaşları uyarıyoruz. Konut ve arsa satıcısı, alıcısı ya da kiracılar, herhangi bir kiralama ve satışlarda mutlaka anlaştıkları emlakçıların odaya üye olup olmadığına baksınlar. Emlak komisyoncusu odamıza üye ise rahatlıkla anlaşma yapılabilir” dedi.

KONUT SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ

Konut almak isteyenlerin yüzde 30-35'inin borsaya kaydığını belirten Sağlam, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Konut satışlarında taleplerin düşmesinde çeşitli etkenler var. Bunların başında borsanın hareketlenmesi yer alıyor. Şu anda konutta arz var, talep yok. Antalya merkezde Ruslara konut satışı yapıyorduk ancak, Rusya ile 'Karşılıklılık Anlaşması' olmaması nedeniyle Rus müşterilere tapu verilemiyor. Bu nedenle konut satışlarında yüzde 10'luk kayıp var. Herkes Mortgage sistemini bekliyor. Ancak, banka kredi faizleri Mortgage sisteminden farklı değil. Konut satışlarında düşüş yaşanmasının nedenleri arasında konut fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi de ilk sırada yer alıyor.”

ALANYA'DA EMLAK PİYASASI

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Taç da, yaptığı açıklamada, emlak piyasasında önemli ölçüde durgunluk yaşandığını belirterek, sektörde eski cazibenin kalmadığını söyledi.
Anayasa Mahkemesi'nin yabancıya mülk satışıyla ilgili yasayı iptal etmesi ve yeni yasa çıkana kadar olan süreçte yaşanan tartışmaların güven zedelenmesine neden olduğunu bildiren Taç, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Alanya'dan mülk edinmek isteyenlere bu işin prosedürü anlatıldı. İnsanlar para verip, daire satın aldı. Daha sonra Anayasa Mahkemesi iptal etti. Mülk alanlar tapu sahibi olamadı. Bir yıllık bu süreç, Türkiye'ye ilgiyi azalttı. Pazar, Ukrayna ve Bulgaristan'a kaydı. Şu anda toparlama aşamasında ama sektörün eski haline gelmesi için en az bir yıl süre geçmesi gerekiyor.”

Taç, Alanya'da yabancıya satılan daire sayısının 10 binin üstünde olduğunu, ayrıca 10 binin üzerinde dairenin de satılmayı beklediğini belirtti.

EMLAK KOMİSYONCULARI DERNEĞİ

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Kerim Balıktay, son altı ayda yabancıya mülk satışı konusunda yüzde 70'e varan oranlarda, emlak fiyatlarında da yüzde 20-30 civarında düşüş yaşandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Sektördeki durgunluğun 3-5 ay daha devam edeceğini belirten Balıktay, “Prosedürün uzun ve yorucu olması, sektöre ilginin azalma nedenlerinden biri. Müşterileri caydıran olaylardan biri de, alınan ürünlerden mutlu olmamaları. Alanya'dan ev satın alan yabancıların çoğunun mutlu olmadığını gözledik. Aldıkları binalarda birçok eksiklik çıktı” dedi.

Son yıllarda çok hızlı artan bina sayısının da, emlağa olan ilgiyi azalttığını dile getiren Balıktay, Avrupalıların aşırı betonlaşmış bir yeri tercih etmemeye başladığını, Belek ve Kemer'in yeni cazibe merkezi olmaya başladığını kaydetti.
Balıktay, Alanya'da daire fiyatlarının, Mahmutlar, Avsallar ve Konaklı gibi beldelerde 60-85 bin avroya, ilçe merkezinde ise 80-120 bin avroya satıldığını da kaydetti.

ALTSO İNŞAAT VE EMLAK MESLEK KOMİTESİ

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası İnşaatçılar Komitesi Üyesi Hüseyin Erkek de, sektörün önemli bir durgunluk yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Piyasada Ekim'den bu yana bir durgunluk ve düşüş var. Talep, son derece azaldı ve yılbaşından sonra çok daha da düştü. Mayıs'ta, yeniden talep artışı olacağını düşünüyoruz. Batılı devletlerin bize bakışı, kuş gribi, karikatür krizi gibi olaylar ilgiyi azalttı. Mayıs, haziran ayında turizmin canlanmasıyla ilişkilerin de yeniden sıcaklaşacağını düşünüyoruz.”
Alanya'da, yabancıya satılmış, tapulu olarak 9 binin üzerinde, ama sözleşmesi yapılıp tapusu alınmayanlarla birlikte 15 bin civarında daire olduğunu dile getiren Erkek, yabancıya arz edilmek üzere de 15 binin üzerinde dairenin hazır olarak beklediğini bildirdi.

ALANYA'DA FAALİYET GÖSTEREN YABANCI ŞİRKETLER

Alanya'da, yabancılara ait çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 409 şirket olduğu bildirildi. ALTSO'nun verilerine göre, 409 şirketten 289'u emlak ve inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Verilere göre, bu şirketlerden 50'si 2004, 180'i 2005 ve 41'i, 2006 yılının 3 aylık bölümünde kuruldu. Bu sektörde faaliyet gösteren yabancı sermayeli 18 şirket ise 1994-2004 yılları arasında kuruldu.

YABANCI EMLAKÇILARIN GÖRÜŞLERİ

Alanya'da emlakçılık yapan 30 yaşındaki Hollandalı Yorg Van Bavel (Turkey Emlak), 1998 yılında tatil amaçlı geldiği Alanya'nın doğası, iklimi, insanların cana yakınlığının kendisini cezbettiğini ve iktisat öğrenimini bitirdikten sonra da tekrar buraya döndüğünü anlattı. ”Geçen yıl bir Türk kızıyla evlendim ve buraya iyice yerleşmiş oldum” diyen Bavel, emlak piyasasına girişini de şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Babam, Hollanda'da bir katalogdan bakarak Alanya'dan bir ev satın almıştı. Evi almasındaki amaç ise o zamanlar buradaki inşaat sektörünün iyiye gideceğini görmüş olmasıydı. Ben de buraya evin durumuyla ilgilenmek için geldim. Geldiğimde gördüm ki buradaki inşaat sektörü ve emlak sektörü kazandırıyor. Bir Hollandalı ile tanıştım ve yanında çalışmaya başladım. 2001 yılında ise bu firmanın ortağı oldum. Alanya'nın doğası, insanı, havası, denizi yabancıları çekiyor. Ayrıca Alanya'nın adı var, bir markadır. Hollandalı vatandaşlar Türkiye deyince başkent Ankara'dan sonra Alanya'yı biliyorlar.

Emlak piyasasında sıkıntı var gibi görünüyor ancak bana göre yok. Bina sayısı arttıkça zannediliyor ki artık az kazanılacak. Oysa ki pastanın payı küçülüyor ama talepler artmaya devam ediyor. Bence satışlar gayet iyi. “
Alman Helmut Schmitz (Real Emlak) de, kendi ülkesinde yıllarca müteahhitlik yaptığını anlatarak, şöyle konuştu:
“1993 yılında Alanya'dan bir ev satın aldım. Tatil dönemlerinde gelip gidiyordum. Daha sonra Almanya'daki inşaat sektöründe 1997 yılında sıkıntılar ortaya çıktı. Ben de şirketimi satıp Alanya'ya geldim ve burada yaşamaya karar verdim. Buraya yerleştikten belli bir süre sonra boş durmak beni sıktı. Kendi mesleğimle ilgili bir büro açtım. 4,5 yıl önce Halit Şen ile birlikte Real Emlak'ın ortağı oldum. Buraya yabancıların ilgi göstermesi nedeniyle işlerimiz iyi gitti.
Ancak, bu aralar emlak piyasasında bir düşüş var. Bina sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Bu hızlı artış beraberinde altyapı sorunlarını getirdi. Betonlaşma ile birlikte Alanya'nın doğası da her geçen gün bozulmaya başladı. Ayrıca fiyatlar bir çok yerde çok yüksek tutuluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!