Antalya'da 5 ayrı orman yangını

Güncelleme Tarihi:

Antalyada 5 ayrı orman yangını
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 12:36

ANTALYA'nın Alanya, Manavgat ve Kemer ilçelerinde 5 ayrı yerde orman yangını çıktı. Bölgedeki tüm yangın söndürme ekipleri alarma geçirildi. Şiddetli poyraz, yangının hızla yayılmasına neden olurken, söndürme çalışmalarını da güçleştiriyor.

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN                  

Antalya'nın Alanya, Manavgat, Kemer ve Kumluca ilçelerinde saat 11.00 ile 11.30 arasında 9 ayrı noktada orman yangını çıktı. Sabotaj ihtimali kuvvetli olan yangınlarda, yaklaşık 150 hektar ormanlık alan kül oldu. Diğer 8 yangın kontrol altına alınırken, Manavgat'taki yangın şiddetli poyraz nedeniyle kontrol altına alınamadı, alevler yerleşim bölgelerini tehdit etmeye başladı. Yangınlarda çok sayıda hayvan da telef oldu. Alanya'daki yangınlara müdahale eden uçaklardan biri havada tehlike atlatınca atıl durumdaki Gazipaşa Havaalanı'na zorunlu iniş yaptı. Şiddetli rüzgar nedeniyle uçak ve helikopterler Manavgat'taki çalışmalarını durdururken, alevlere karadan müdahale edilebiliyor.

Alanya'nın Kargıcak Beldesi'ne bağlı Süleymanlar Köyü, Demirtaş Beldesi'ne bağlı Keşefli Köyü, Çamlıca Köyü ve Yeşilöz Mevkii ile merkeze bağlı Türktaş ve Toslak köyleri yakınlarında, saat 11.00 ile 11.30 arasında 6 ayrı noktada orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgar nedeniyle kısa sürede yayılan yangınlara, çevre ilçe ve belediyelerden ekipler sevk edildi.

Haberin Devamı

Aynı saatlerde Manavgat'ın dünyaca ünlü rafting merkezi olan Beşkonak Mevkii Çay Mahallesi ile Kemer'in Olympos Milli Parkı'nı da kapsayan Ulupınar Mevkii ve Kumluca'nın Sarıcasu Köyü yakınlarında da 3 ayrı noktada orman yangınları başladı.

UÇAK ZORUNLU İNİŞ YAPTI

Alanya'nın Süleymanlar Köyü yakınlarındaki yangın söndürme çalışmalarına katılan Türk Hava Kurumu'na ait bir yangın söndürme uçağı, kanadı ağaçlara takılınca arızalandı. Uçak, atıl durumda bulunan Gazipaşa Havaalanı'na zorunlu iniş yaptı. Süleymanlar'daki hızla ilerleyen yangını söndürmek için köylüler de yoğun çaba sarf etti. Yangın, köy yakınlarındaki villalarda yaşayanları da korkuttu. İş makineleri ve dozerler, alevlerin yerleşim alanlarına sıçramaması için bölgede geniş bir alanda önlem aldı.

Alanya'nın 6 ayrı bölgesindeki yangınlar, karadan yapılan yoğun müdahalelerle saat 15.30 sıralarında tamamen söndürüldü. Bu yangınlarda toplam 20 hektar ormanlık alan kül oldu.

Haberin Devamı

KOMANDO GİBİ ZİRVEYE İNDİLER

Kemer İlçesi'ne bağlı Ulupınar Köyü yakınlarındaki yangını söndürme çalışmalarında güçlük yaşanıyor. Kızılçamlarla kaplı bölgenin sarp ve dağlık olması nedeniyle zor anlar yaşayan ekipler, yaklaşık 2.5 kilometre uzunluğundaki hortumla alevlere müdahale ediyor. ‘Tanrıların Dağı’ olarak adlandırılan Olympos Dağı'nın kuzey yamacında ve zirvenin çok yakınında devam eden yangının söndürülmesi için köylüler de yoğun çaba sarfediyor. Bir yangın söndürme helikopteri ise dağın zirvesindeki sarp kayalıklara inerek 10 orman işçisini bıraktı. İşçiler, zirvede çalışmalarını yürütüyor. 8 hektar orman alanının kül olduğu Ulupınar'daki yangının saat 14.30 sıralarında kısmen kontrol altına alındığı bildirildi. Bu yangının 20 hektarlık alanı kül ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

TURİSTİK RESTORANLAR TEHDİT ALTINDA

Bu arada, her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Ulupınar restoranlarına yangının sıçrama riski nedeniyle yoğun önlem alındı. Yüzlerce turistin bulunduğu restoranlara alevlerin ulaşmaması için orman ekipleri, dağın eteklerinde önlem aldı. Ekipler hızarlarla ağaçları kesip boşluklar bıraktı. Ayrıca, yoğun duman nedeniyle, yönünü kaybedip iki ateş arasında kalan orman ekipleri zor anlar yaşadı. Ekipler, uzun uğraşlar sonucu alevlerden kurtuldu. Kemer Kaymakamı Adem Yılmaz da olay yerinde incelemede bulundu. Kemer'deki bu yangında 20 hekta orman alanı kül oldu.

Kumluca'nın Sarıcası Köyü yakınlarındaki orman yangını da yoğun müdahaleyle saat 16.00 sıralarında tamamen söndürüldü. Bu yangın 10 hektar alanı kül etti.

Haberin Devamı

MANAVGAT YANGINI BÜYÜK

Manavgat'ın dünyaca ünlü rafting merkezi olan Beşkonak Mevkii Çay Mahallesi'ndeki orman yangını ise şiddetli lodos nedeniyle yönünü Burmahan Köyü'ne doğru çevirdi. Yerleşim yerlerini tehdit eden ve hızla büyümeye devam eden yangın, henüz kontrol altına alınamadı. Köylüler de yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Antalya'nın ilçelerindeki 9 ayrı noktada çıkan yangınlara 13 dozer, 9 helikopter, 2 amfibi uçak, 5 THK uçağı ve 100'den fazla arazöz ile müdahale edildi. Beşkonak'taki yangının diğerlerine göre daha fazla alanı kapsadığı ve büyüme riski taşıdığı ifade edildi.

Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Manavgat'taki yangını söndürme çalışmalarına, Denizli, Fethiye, Nazilli ve Silifke'den de ekiplerin destek verdiğini ancak saatteki hızı 50 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle zorlandıklarını kaydetti. Manavgat'ın Beşkonak Mevkii'ndeki orman yangının saat 15.30 sıralarına kadar yaklaşık 100 hektarlık alanı kül ettiğini, şiddetli rüzgar ve yoğun duman nedeniyle uçak ve helikopterlerin çalışmalarına ara verdiğini belirten Gedikağaoğlu, “Hızla esen rüzgar nedeniyle uçak ve helikopterler çalışmalarını durdurdu. Arazözlerin ve orman işçilerinin müdahalesi sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

 KEMER'DEKİ YANGIN KONTUROL ALTINA ALINDI

Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kemer'in Ulupınar mevkisinde kontrol altına alınan ve soğutma çalışmaları süren yangında 10 hektarlık kızılçam ormanı zarar gördü. Kemer Kaymakamı Adem Yılmaz, yangın söndürme çalışmalarına 2 helikopter, 15 arazöz ile Kemer ve Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin katıldığını, köylülerin de çalışmalara yardım ettiğini söyledi.

MANAVGAT'TAKİ YANGIN SÜRÜYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Taşağıl bölgesindeki yangın ise 100 hektarlık alanda devam ediyor.

Orman Bölge Müdürlüğü Basın Sözcüsü Aydoğan Türedi, yaptığı açıklamada, rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilediğini söyledi. Yangına 9 helikopter, 7 uçak, Orman Bölge Müdürlüğüne ait 40 ve belediyelere ait 15 arazöz, 350 işçi ve 25 teknik ekiple müdahale edildiğini belirten Türedi, yangının genişleme eğilimi olduğunu belirtti.

Manavgat Kaymakamı Fikret Dayıoğlu da ekiplerin yangını söndürmek için yoğun çaba gösterdiğini söyledi. Dayıoğlu, iş makinaları ve arazözlerle, yangının Burmahan köyüne girmesine engel olunduğunu bildirdi.

250 HEKTAR ALAN KÜL ETTİ

Manavgat'a bağlı Beşkonak Beldesi'nde sabah saat 11.00'den bu yana devam eden orman yangınında yanan alan miktarı 250 hektar oldu. Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, rüzgarın etkisinin biraz azalttığını ve söndürme çalışmalarının hız kazandığını söyledi. Şu ana kadar 250 hektar kızılçam ormanının yok olduğunu belirten Gedikağaoğlu, kontrol altına alma çalışmalarının gece boyunca karadan süreceğini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!