Antalya Kemer’de orman yangınına müdahale

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2023 13:08

Antalya’nın Kemer ilçesindeki orman yangınına müdahale sürüyor. Ekipler yangını kontrol altına almak için 23 helikopter ve 9 uçakla mücadele ediyor. 'Spot atma' olarak adlandırılan yanan parçanın rüzgar etkisiyle ormanın farklı yerine sıçraması, alevlerin büyümesinde etkili olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

KEMER'DEKİ YANGINI 'SPOT' BÜYÜTTÜ

Kemer'e bağlı Göynük Değirmendere Mahallesi'nde başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları 23 helikopter, 9 uçak, 62 arazöz, 1000'e yakın personel ile üçüncü gününde de sürüyor. Pazartesi saat 21.08'de başlayan yangında, salı sabahına kadar 60 hektar orman zarar gördü.

Dün rüzgarın etkisiyle alevler hızla yayıldı ve üçüncü gününde yaklaşık 180 hektar alan yandı. Yangında sıcak hava ve rüzgar söndürme çalışmalarını zorlaştırdı. 'Spot atma' olarak adlandırılan yanan parçanın rüzgar etkisiyle ormanın farklı yerine sıçraması, alevlerin büyümesinde etkili oldu

Antalya Kemer’de orman yangınına müdahale

KÜLÜN RÜZGARLA SAÇILMAMASI İÇİN TEDBİR

Haberin Devamı

Arazi topografyası nedeniyle söndürme çalışmalarında hava araçları etkin rol üstleniyor. Hava araçlarının denizden su alarak alevlere boşalttığı ormanda karada görevli söndürme işçileri de yangının başka alana sıçramaması için mücadele ediyor.

Soğutma çalışmalarında 'spot atma'yı engellemek için orman işçileri, su tanklarıyla yanan ağaçlardan kalan yaprakları, yanmayan alanlardaki kuru otları, ağaçlardaki kül parçacıklarına su tutarak rüzgarla uçup başka yerleri yakmasının önüne geçiyor.

Antalya Kemer’de orman yangınına müdahale

BEYDAĞLARI SAHİL MİLLİ PARKI'NDA ALEVLERLE MÜCADELE

Beydağları Sahil Milli Parkı'ndaki ormanda yangının çıkış noktası olan Değermendere Mezarlığı'nın yanındaki alan söndürülmesine rağmen, bazı yerlerinde zaman zaman duman tüttüğü görüldü. Orman işçilerinin bulunduğu alanda sık sık soğutma çalışması gerçekleştiriliyor. Yoğun çam ağaçlarının bulunduğu Beydağları Sahil Milli Parkı'ndaki alevler ve yangının söndürüldüğü bölgelerde küle dönen ağaçlar, görenleri üzdü. Üç gündür aralıksız süren söndürme çalışmalarında orman işçileri, zorluklara rağmen yangını söndürmek için mücadele ediyor. Söndürme çalışmalarında sıcak havadan zorlanan orman işçileri mola zamanlarında arazözün üzerinde oturup, yorgunluk atıyor. (DHA)

Haberin Devamı

Antalya Kemer’de orman yangınına müdahale

ALEVLERİN YAKLAŞTIĞI MAHALLEDE TEDİRGİNLİK

​Kemer'de 3'üncü gününde devam eden orman yangınına 10 uçak, 29 helikopter, 80 arazöz, iş makinesi ve 654 personelle müdahale sürüyor. Sarp ve kayalık arazide süren yangında alevler, ilk çıkış noktası olan Değirmendere mevkisinde evlerin yakınındaki tepeye ulaştı. Alevler nedeniyle tepede yoğun duman oluştu.

Antalya Kemer’de orman yangınına müdahale

Değirmendere Mahallesi’nde oturanlar, yangın nedeniyle tedirgin oldu. Mahalleli, söndürme çalışmalarını evlerinin çatılarından ve sokaklardan endişeyle takip etti. Mahalleyi çevreleyen tepedeki alevlere hava araçlarından yangının yayılmasını yavaşlatmak veya şiddetini azaltmak için kullanılan retardant atıldı.

Haberin Devamı

Antalya Kemer’de orman yangınına müdahale

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu da mahalleye gelerek havadan yürütülen söndürme çalışmalarını takip etti, vatandaşlarla görüştü. Başkan Topaloğlu, "Pazartesi günü saat 21.08'de orman yangını başladı. 5 dakika içerisinde yangına karadan müdahale edildi. Burası Milli Park olduğu için ormanda fazla yol olmadığından rüzgarın etkisiyle alevler yayıldı. Gece görüşlü helikopter hava kararınca, gündüz de havadan söndürme araçları çalışıyor. Sarp kayalık bölgede yol yok. Karadan müdahale az. Yerleşim alanına inmemesi için tepenin kuzey ve güney yönünde yol açılıp, yerleşim alanına alevlerin inmemesi için ekipler bekliyor. Vatandaş tedirgin olmamalı" dedi.

Haberin Devamı

Antalya Kemer’de orman yangınına müdahale

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!