Antalya fırınlarında rope mikrobu aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Antalya fırınlarında rope mikrobu aranıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 27, 2004 00:00

Antalya ValiliÄŸi Ä°nsan Hakları Kurulu BaÅŸkanlığı, ekmekte ‘rope’ adı verilen mikrobun bulunduÄŸunu belirterek il genelindeki fırınlarda acil araÅŸtırma istedi.AKDENÄ°Z Ãœniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Dilek Çolak baÅŸkanlığında 3 kiÅŸiden oluÅŸan bir heyet, kent merkezindeki fırınlarda inceleme yaptı. Ä°lk 4 günde yapılan incelemede, numune alınan bütün fırınlarda ‘rope’ mikrobuna rastlandı. Prof. Çolak, yapılan denetimlerde rope mikrobu tespit ettiklerini belirterek ‘Antalya’da besin mikrobiyolojisi üzerine uzman bulunmadığı için Ankara’dan da yardım talep ettik. Åžu anda rapor hazırlıyoruz. Ä°nceleme tamamlanınca raporu kurula sunacağız’ dedi. Rope mikrobunun en önemli ekmek hastalığı olduÄŸunu ifade eden Prof. Çolak, ‘Bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır. Ä°ngilizce bir kelime olan ‘rope’nin Türkçe karşılığı ‘ip, nemli veya yapışkan lif’ olup bu tanım hastalığa maruz kalmış ekmeÄŸin iç yapısını simgelemektedir’ diye konuÅŸtu.Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi Gıda MühendisliÄŸi Bölümü’nden Doç. Dr. Necla Aran ise rope mikrobunun ısıya dirençli olması nedeniyle ‘bacillus subtilis’ bakterisinin geliÅŸmesi sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Ekmekte baÅŸlangıçta tatlı, olgun ananas veya kavunu andıran meyvemsi bir koku hissedildiÄŸini belirten Aran, ÅŸunları söyledi:‘Hastalığın geliÅŸimi sırasında ekmeÄŸin iç kısmındaki protein ve niÅŸastalar, birbirinden ayrılmakta ve ekmek parçalandığı zaman, yapışkan, yumuÅŸak madde hastalığın ismini simgeleyen berrak ip benzeri lifler halinde dışarı çıkmaktadır. Tüketilmesi durumunda bulantı, kusma, ishal ve baÅŸ aÄŸrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan gıda zehirlenmesi vakalarına neden olabilir.’ Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!