Annelere çocuk eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Annelere çocuk eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2006 10:38

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel Göçer, bugün Türkiye'de 4-6 yaş arası çocukların yüzde 21'inin eğitim kurumlarınca verilen okul öncesi eğitimden yararlanabildiğini söyledi.

Göçer,  AÇEV'in eğitim kurumlarınca verilen okul öncesi eğitimden yararlanma imkanı olmayan çocuklara yönelik programlar düzenleyerek, 8 yıllık zorunlu temel eğitime destek verdiğini belirtti.

Anne Çocuk Eğitim Programı'nın (AÇEP), 1982-1991 yılları arasında uygulanan ”Erken Destek Araştırma Projesi”nin verileri ışığında, 1993 yılında AÇEV bünyesinde yaygın uygulama fırsatı bulduğunu ifade eden Göçer, şöyle konuştu:

“Anne Çocuk Eğitim Programı uygulamaları uzun bir süre birlikte yürütüldükten sonra Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne devredildi ve halen, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bir eğitim programı olarak uygulanıyor. Program, sivil toplum kuruluşları ve devlet işbirliğinin en başarılı örneklerinden biridir.

Milli Eğitim Bakanlığı dışında, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ile işbirliği çerçevesinde toplum merkezlerinde uygulanan program kapsamında şimdiye kadar 208 bin anne ve çocuğa ulaşıldı.”

Göçer, yapılan bilimsel araştırmaların 0-6 yaş arası erken çocukluk eğitimi alamayan çocukların zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişimlerinin eksik kaldığını, bu nedenle okuldaki başarılarının ve eğitim hayatını sürdürme oranlarının düşük olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Göçer, Anne Çocuk Eğitim Programı'nın, Türkiye'deki okul öncesi eğitim sorununa çözüm olarak geliştirilen, bilimsel temelli ve ev merkezli bir eğitim programı olduğunu belirtti.

DOĞRUDAN ANNELERE ULAŞILIYOR

Göçer, program kapsamında doğrudan annelere ulaşılarak 5-6 yaş okul öncesi eğitimi konusunda onları bilinçlendirmeye yönelik eğitimler verildiğini, böylece çocuğun eğitim ihtiyacının ev ortamında karşılandığını ifade etti. Programın özellikle okul öncesi eğitim alma imkanı bulamayan 5-6 yaş grubundaki çocuklara ve annelere yönelik olduğuna dikkati çeken Göçer, şunları anlattı:

“Programın uygulamasında AÇEV, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenler ve il koordinatörlerinin eğitimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığının ekipleriyle birlikte çalışıyor. Hizmet içi eğitim kapsamında düzenlenen dört haftalık seminerlere katılan öğretmenlerin temel görevi, her yıl 20-25 kişinin katılabileceği iki kurs açmak, programı uygulamak ve annelere yönelik düzenli ev ziyaretlerinde bulunmak.”

Göçer, program kapsamında SHÇEK'in sosyal hizmetler uzmanlarının AÇEV'in düzenlediği eğitim seminerlerine katıldıktan sonra toplum merkezlerinde kurslar düzenlediğini ifade etti.

Programın, anne destek programı, kadın üreme sağlığı ve aile planlaması ile zihinsel eğitim etkinliklerinden oluştuğunu bildiren Göçer, program kapsamında annelerin, çocuklarıyla ilgili zihinsel, sosyal ve bedensel gelişim, beslenme, hastalıklar, tuvalet eğitimi, disiplin yöntemleri ve iletişim konusunda bilgilendiğini bildirdi.

Göçer, ücretsiz olan Anne Çocuk Eğitim Programı kurslarına, 6 yaşında çocuğu olan ve okuma yazma bilen her kadının başvurabileceğini, kadınların eğitimlere katılabilmek için Halk Eğitim Merkezine, toplum merkezlerine ya da AÇEV'e başvurarak kurs programı hakkında bilgi alabileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!