Annan Denktaş'ın sarayında

Güncelleme Tarihi:

Annan Denktaşın sarayında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2002 01:53

Haziranda çözüm hedefiyle başlatılan Kıbrıs görüşmelerini çıkmazdan kurtarmak için Ada'ya gelen BM Genel Sekreteri Kofi Annan temaslarını tamamladı.

Annan, dün sabah önce Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides'le bir araya geldi. Annan, daha sonra Kuzey Kıbrıs'a geçerek Başkanlık Sarayı'nda Rauf Denktaş görüştü. Annan böylece BM tarihinde bir Kıbrıs Türk Liderini makamında ziyaret eden ilk Genel Sekreter oldu.

Denktaş görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Annan'la Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin tüm konuları ele aldıklarını söyledi. Bir gazetecinin ‘‘Haziran sonuna kadar çözüm mümkün mü’’ sorusuna Denktaş, ‘Rumların tüm Kıbrıs’ın hükümeti olmadığı gerçeği kabul edilirse Haziran sonuna kadar çözüm pekala mümkün' diye yanıt verdi. Annan, Denktaş ile görüştükten sonra Lefkoşa'da kısa bir şehir turu yaptı.

SARAY'DA BM BAYRAĞI

Annan'ın ziyareti sırasında Klerides'in sarayında Rum bayrağının yanına BM bayrağı asıldı. KKTC'de de aynı şey yapıldı ve BM bayrağının yanında ilk kez KKTC bayrağı dalgalandırıldı. Denktaş Kofi Annan'ı kapıda karşıladı. Annan için Cumhurbaşkanlığı'nın girişine kırmızı halı serildi. Genel sekreter'i Kuzey Kıbrıs'a geçişinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs bayrakları taşıyan yaklaşık beşyüz kişilik bir grup karşıladı. Ellerinde 'Ulusal Halk Hareketi' pankartları bulunan kalabalık 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Ödün Yok', 'Yolumuz Türkiye'nin Yoludur' sloganları attı.

Rum gazetecilerin KKTC'ye geçişi sırasında kart krizi yaşandı. Kuzey Kıbrıs'tan 50 yakın gazeteci Güney Kıbrıs'a geçerek Annan-Klerides görüşmesini izledi. 28 Rum gazeteci de Annan-Denktaş görüşmesini izlemek için Kuzey'e gelmek istedi. Barikatta Rum gazeteciler Enformasyon Dairesi tarafından verilen ve üzerinde 'KKTC' yazan tanıtma kartlarını takmayı reddedip geri döndüler. Daha sonra BM'nin müdahalesi sonucu Rum gazetecilere kartları takmadan geçiş izni verildi. Genel Sekreter bugün Ada'dan ayrılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!