Ankara'da sıcak karşılama

Güncelleme Tarihi:

Ankarada sıcak karşılama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 10:17

Vatikan Devlet Başkanı ve katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16'ncı Benedikt, Türkiye'de sıcak bir şekilde karşılandı. Papa'ya ilk jesti uçağının kapısında karşılayan Başbakan Erdoğan yaptı. Papa, Erdoğan'ın bu jestine "Türkiye'yi AB'de görmek isteriz" diyerek sıcak bir karşılık verdi. Vatikan'ın liderinin İslam'la ilgili açıklamalarının ardından sert çıkışlar yapan Diyanet Başkanı Ali Bardakoğlu da Papa'ya sıcak bir karşılama yaptı.

Haberin Devamı

Papa ve beraberindeki heyeti taşıyan ve üzerinde Türkiye ve Vatikan bayrakları bulunan İtalya Havayolları Alitalia'ya ait uçak, saat 13.00'te Esenboğa Havalimanı'na indi.

Esenboğa Havalimanı'ndaki karşılamanın ardından Başbakan Erdoğan ile Papa 16'ncı Benedikt VIP salonuna geçti. Papa ile Erdoğan burada bir süre sohbet etti. İlk olarak söze Papa başladı ve Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti. Türkiye'nin demokratik ve laik bir ülke olarak örnek olduğunu vurgulayan Papa, "Görevi aldığımdan beri buraya gelmek istiyordum. Türkiye'yi ve Türk kültürünü seviyorum. Ülkeniz kültürler arasında köprü oluşturuyor. Ben de bu buluşmaya katkıda bulunmak üzere geldim" diye konuştu.

Ankarada sıcak karşılama
Erdoğan-Papa ile görüştü

Haberin Devamı

ERDOĞAN: AB ÜYELİĞİ İÇİN RİCADA BULUNDUM

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, Papa 16’ncı Benedikt ile yaptığı görüşmeden sonra basın toplantısı düzenledi. 
     
Başbakan Erdoğan, “Daha önce Vatikan'ın AB-Türkiye ilişkilerine bakışı, Türkiye'nin AB içinde yer almaması şeklindeydi. Görüşmenizde bu gündeme geldi mi? Türkiye'nin AB üyeliğine Vatikan nasıl yaklaşıyor?” sorusu üzerine, “Bu soruyu Ben kendilerine soru şeklinde değil de 'Avrupa Birliği yolunda desteklerinizi rica ederim' dedim.

 

Bu konuyla ilgili 'Biliyorsunuz' dedi. 'Biz siyasi değiliz ama bizler Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini arzu ederiz' şeklinde ifadeyi kullandılar. Bunlar da bizim ayrıca zaten Dışişleri'ndeki not tutucu arkadaşların kayıtlarında mevcut. Bu arzusu da bizim için herhalde olumlu bir tavsiyedir” yanıtını verdi.

 


MEDENİYETLER İTTİFATI 21. YÜZYILIN PROJESİ

 

Görüşmede Türkiye ile İspanya'nın medeniyetler ittifakı için birlikte çalıştığını Papa'ya anlattığını belirten Erdoğan,Papa 16’ncı Benedikt'in bu çabaları memnuniyetle karşıladığını aktardı.

 

Haberin Devamı

PAPA: İSLAMA SAYGILIYIM

 

İslam'ın barış, sevgi ve hoşgörü dini olduğunu Papa'ya ifade ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, Papa'nın da İslam’a saygılı olduğunu belirttiğini bildirdi. Erdoğan, Papa'nın verdiği mesajların en önemlisi olarak da ”İslam'a yönelik barış ve sevgi anlayışını yinelemesini” gösterdi.

 

PAPA: TRABZON'DA RAHİBİN ÖLDÜRÜLMESİ İSLAM'A BAĞLANAMAZ

 

Erdoğan, Papa'nın, Trabzon’da İtalyan rahibin öldürülmesinin İslam dininden değil, münferit bir olaydan kaynaklandığına kendisine söylediğini aktardı.

 

ERDOĞAN: FARKLI İNANÇLAR ARASINDA ANLAYIŞA İHTİYAÇ VAR

 

Papa 16. Benediktus ile kısa bir görüşme yapma fırsatını bulduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:
   
“Şiddet kültürünün giderek yaygınlaştığı, dünyanın medeniyetler çatışması gibi bir felaket senaryolarıyla karşı karşıya olduğu, çeşitli kamplara ayrılmaya çalışıldığı zor bir dönemden geçiyoruz. Onun için farklı inanç ve kültürler arasında karşılıklı anlayışa bugün her zamandan daha fazla ihtiyaç var. Aramızdaki farklılıkların ön plana çıkarılmaya çalışıldığı böyle bir dönemde Sayın Papa'nın, nüfusunun çoğunluğu, yüzde 95'i gibi bir oranı Müslüman olan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye'ye yaptığı bu ziyareti hem zamanlı ve hem de önemli buluyorum. Bu ziyaret dünyaya barış ve hoşgörü mesajlarının verilebilmesi bakımından son derece önemlidir.”

Haberin Devamı

KARŞILAMA TÖRENİ

/images/100/0x0/55ea7986f018fbb8f8825780

Papa 16'ncı Benedikt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı. Karşılamada, 4 gün sürecek Türkiye ziyareti boyunca kendisine refakat edecek olan Devlet Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Vatikan'ın Ankara BüyükelçisiAntonio Lucibello, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Osman Durak, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Saldıray Berk, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz da hazır bulundu.
   
Papa 16'ncı Benedikt, Ankara'daki temaslarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile havalimanında görüşerek başladı.

Haberin Devamı

Ankarada sıcak karşılama
Papa, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyup, Anıtkabir özel defterini imzaladı
PAPA ANITKABİR'DE

Papa, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından Anıtkabir'i ziyaret etti.

Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan Papa, saygı duruşunda bulundu ve Anıtkabir özel defterini imzaladı.

Anıtkabir, Papa'nın gelişi dolayısıyla 11.00-14.30 saatleri arasında ziyarete kapatıldı. Papa'nın ziyareti sırasında, Anıtkabir ve çevresinde çok geniş güvenlik önlemleri alındı.

PAPA ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in çağrılısı olarak resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Vatikan Devlet Başkanı Papa 16'ıncı Benedikt, saat 14.45'te Çankaya Köşkü'ne geldi. Sezer, Papa'yı Çankaya Köşkü'nün kapısında karşıladı. Sezer, Papa ile tokalaşarak, basın mensuplarına poz verdi.

Haberin Devamı

Ankarada sıcak karşılama
Papa, Cumhurbaşkanı
Sezer'i ziyaret etti.

Karşılamada Devlet Bakanı Beşir Atalay da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Sezer daha sonra makamında 16. Benedikt ile bir araya geldi. Görüşmenin başlangıcında, kısa süre Anadolu Ajansı ve TRT'nin görüntü almasına izin verildi. Görüşmede, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Osman Durak ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Sermet Atacanlı da bulundu. Karşılama sırasında yoğun gazeteci ilgisinin olduğu gözlendi. Karşılamayı 64'ü yerli, 21'i yabancı 85 gazeteci izledi.
   
RUMLARIN TAHRİP ETTİĞİ DİNİ ESERLER

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Sezer'in görüşme sırasında Papa'ya Sabahattin İsmail'in İngilizce yazdığı “Sinserity V Slande On The Preservation Of Cultural Heritage” ile 2006 yılı Lefkoşa baskılı “Erasing the past: Turkish Cypriot Culture Religious Heritage Under The Control Of The Greek Cypriot Administration” kitaplarını armağan etti.

KIBRIS SORUNU BM'DE ÇÖZÜLMELİ

Görüşme sırasında Sezer, Papa'ya Türkiye'nin laik bir ülke olduğu uyarısında bulunarak İslam ülkesi olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Sezer Türkiye'de tüm din mensuplarının özgürce hayatlarını sürdürdüğünü kaydeden Sezer, Türkiye'nin AB perspektifini anlattı ve Kıbrıs'la ilgili bilgi verdi.

Papa ise Sezer'e Türkiye'nin yerinin AB olduğunu belirterek "Türkiye'nin AB'de yeri var" ifadesini kullandı. Genellikle siyasi mesaj vermekten kaçınan Papa, Kıbrıs'la ilgili sürpriz bir açıklama yaparak "Kıbrıs sorununun çözüm yeri Birleşmiş Milletler'dir" diye konuştu.
   
Kitaplarda Kıbrıs'ta Rumlarca tahrip edilen Türk dini ve kültürel eserlerinin konu edildiği öğrenildi.

CAMLI KÖŞK'TE KABUL

Papa, Cumhurbaşkanı Sezer ile görüşmesinin ardından, Camlı Köşk'te Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'i kabul etti. 16'ncı Benedikt, daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı'na geçerek, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile görüştü. 

Ankarada sıcak karşılama
Papa, Çankaya Köşkü'nden sonra Diyanet İşleri Başkanlığı'na geçti
Papa, Diyanet İşleri Başkanlığına gelişinde, Ali Bardakoğlu tarafından kapıda karşılandı. Papa 16'ncı Benedikt ve Bardakoğlu, daha sonra, Diyanet İşleri Başkanlık makamına geçtiler.Papa ve Bardakoğlu, saat 17.00'de bir araya geldi. Görüşmede, kardinaller ve Diyanet İşleri üst düzey yetkilileri de yer aldı.

Görüşmenin basına açık bölümünde Papa ve Bardakoğlu, dini farklılıklara saygı göstermek konusunda fikir alışverişi yaptı. Bardakoğlu, sadece İslam'ın değil tüm ilahı dinlerin barış kaynağı olduğunu söyledi.

ISLAMOPHOBIA UYARISI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile görüşmesinin ardından ikili basının önüne çıkarak açıklamalarda bulundu. Bardakoğlu, açıklamasında üst kapalı olarak Papa'nın İslam'la ilgili sözlerine gönderme yaptı. İslam'ın her türlü şiddeti kınadığını ve günah saydığını vurgulayan Bardakoğlu, Müslümanları şiddetin kaynağı olarak gösteren anlayışın 'İslamophobia'yi artırdığını ve bu iddiaların Müslümanları üzdüğünü kaydetti. Önce iftira sözünü kullanan Bardakoğlu'nun bu sözü hemen iddia diye düzeltmesi de dikkati çekti.

 Bardakoğlu şöyle konuştu: "Biz Müslümanlar, şiddet ve terörün her türlüsünü, kime karşı ve kim tarafından işlenirse işlensin, kınıyoruz ve onu bir insanlık suçu olarak görüyoruz. Bizler, masum bir insanın kanını dökmeyi bütün insanları öldürme gibi ağır bir suç ve günah sayan bir dine mensubuz. Ne var ki, son dönemlerde İslam dininin tarihi ve kaynaklarıyla şiddeti içerip teşvik ettiği, İslam'ın yeryüzüne kılıçla yayıldığı, Müslümanların potansiyel şiddet uygulayıcıları olduğu anlayışını ifade eden 'İslamophobia'nın giderek tırmandığını hep birlikte müşahede ediyoruz. Bilimsel ve tarihsel hiçbir araştırma ve veriye dayanmayan, adalet ve insaf ölçüleriyle de bağdaşmayan bu itham ve iddialardan, adını barıştan alan İslam'ın her mensubunun son derece müteessir ve müşteki olduğunu ilan etmek isterim. Ayrıca bu kabil iddia ve girişimlerin, dinleri istismar ederek din adına yanlış işler yapanların da desteklenmesi anlamına geldiğini belirtmek gerekir.”

Papa ise Türkiye ve Müslümanları överek başladığı konuşmasında Dinler arası diyalog ve hoşgörü mesajları verdi. Ancak İslam'la ilgili sözlerine özür teşkil edecek herhangi bir imada bulunmadı.

Papa, Ankara'ya yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde, Vatikan'ın Ankara Büyükelçiliği'ne geçerek Ankara'daki misyon şeflerini kabul etmeye başladı. Papa, kabulün ardından büyükelçilikte özel akşam yemeği yiyecek. Papa, geleneksel olarak ziyaret ettiği ülkelerde resmi yemeklere katılmıyor.
   
Geceyi Ankara'da geçirecek olan Papa, yarın sabah İzmir'e gidecek ve Selçuk'taki Meryem Ana Kilisesi'nde ayin yönetecek. Papa 16'ncı Benedikt, daha sonra İstanbul'a geçecek ve Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret edecek.
   
Papa 16'ncı Benedikt, 30 Kasım'da Fener Rum Patrikhanesi'ndeki ayine katılacak, ardından da balkondan halkı selamlayarak, hitap edecek. Papa, aynı gün Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camisi'ni ziyaret edecek.
   
16'ncı Benedikt, 1 Aralık Cuma günü, İstanbul'daki Holy Spirit Katedrali'ndeki ayini yönetecek ve öğleden sonra Türkiye'den ayrılacak.
   
ÜST DÜZEY GÜVENLİK TEDBİRLERİ
   
Papa 16'ncı Benedikt için, Türkiye'de kalacağı süre içerisinde ziyaret edeceği tüm yerlerde en üst düzey koruma ve güvenlik önlemleri alındı.
   
Ankara polisi, ABD Başkanı George W. Bush'un, 2004'teki NATO Zirvesi öncesinde yaptığı Türkiye gezisinde alınan tedbirlerin aynısını Papa için de uygulayacak.
   
16'ncı Benedikt'in Ankara'da ziyaret edeceği ve konaklayacağı yerler ile geçiş güzergahlarında bulunan cadde ve sokaklar kısa süreli trafiğe kapatılacak.
   
Papa 16'ncı Benedikt'in Ankara'da kalacağı 19-20 saatlik süre içinde yaklaşık 3 bin polis koruma görevi yapacak.
   
Papa'nın gelişi öncesinde Esenboğa Havalimanı girişinde önce otomobillerin altları ve içlerinde arama yapıldı. Havaalanına girmesine izin verilen araçlar, yaklaşık 500 metre ileride oluşturulan ikinci bir arama noktasında tekrar kontrol edildi. Çevik kuvvet başta olmak üzere çeşitli birimlerden polislerin görev yaptığı kontrol noktalarından akreditasyon kartı olan basın mensuplarının içeri girmesine izin verildi.
   
Apronda özel harekat timleri görev alırken, havadan bir helikopter de güvenlik uçuşu yaptı.
   
Bu arada, Papa'nın gelişini izlemek üzere havaalanına gelen gazetecilerin kamera ve diğer cihazları, “Tara” adında polis köpeğine koklatılarak, kontrol edildi.
   
BASIN MERKEZLERİ
   
Ziyareti izlemek üzere yaklaşık 2 bin basın mensubu akredite olurken, Papa'nın Ankara ziyareti sırasında yerli ve yabancı basın mensuplarının çalışmasını kolaylaştırmak amacıyla Hilton Oteli Çankaya Salonunda basın merkezi açıldı.
   
Papa'nın Anıtkabir'i ziyaretinin mozoleye çelenk koyma ve özel defteri imzalama kısımları ile programın küçük mekanlarda gerçekleşecek bölümlerini sadece TRT ve Anadolu Ajansı izleyecek.
   
TRT, ziyareti canlı ve logosuz yayınlayacak. Ziyaretle ilgili fotoğraflar ise Anadolu Ajansı'ndan temin edilebilecek.
   
Bu arada, Papa 16'ncı Benediktus, Türkiye seyahati sırasında yapacağı görüşme ve konuşmalarda, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca kullanacak.
   
TÜRKİYE'NİN AĞIRLAYACAĞI 3. PAPA
   
Papa 16'ncı Benedikt, Türkiye'yi ziyaret eden üçüncü Papa oldu.
   
Türkiye, daha önce 1967'de Papa Altıncı Paul, 1979'da ise Papa İkinci Jean Paul'u ağırlamıştı.
   
Gerek Altıncı Paul, gerekse İkinci Jean Paul, Türkiye'yi t

PAPA: TÜRK HALKI KONUKSEVER

Papa, Türkiye'ye hareketinden önce Roma havaalanında uçaktaki gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ziyaretinin siyasi olmadığını belirterek, ziyaretinin diyalog ve barış için ortak taahhüdü hedeflediğini söyledi. Papa, şunları kaydetti:
   
"Türk halkı konuksever, açık ve barış arzusunda. Türkiye her zaman kültürler arasında bir köprü ve diyalog yeri oldu."

 Papa, Türkiye'ye yapacağı ziyaretin amacının, kültürler ve dinler arasında diyalog, kardeşlik ve uzlaşma anlayışı olacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!