Ankara'da 10 milyon önce filler varmış

Güncelleme Tarihi:

Ankarada 10 milyon önce filler varmış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2002 11:12

Ankara'nın Kazan ilçesi yakınlarında, 10 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen bir filin iskeletine ulaşıldı. Kazan İlçesi yakınlarındaki Delikayıncak Tepesi'nde yüzey araştırmaları sürdürülen kazıların bilimsel başkanlığını yürüten Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Paleantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagut, kazılarda 10 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen bir filin tüme yakın iskeletine rastlandığını söyledi.

Kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Alpagut, şu bilgiyi verdi:  "Fosil halindeki fil, bir sel sonucu dağılmış. Filin yakınında bir ata ait kafa bulduk. Filin parçalarının 100 metrekarelik bir alan içinde bulacağımızı tahmin ediyoruz. Çalışmalar sonucu bu parçaları özel bir yöntemle bir araya getirip, fosili Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde koruma altına alacağız. Başkanlığımda devam eden yüzey araştırması, Anadolu Medeniyetleri Müzesi adına sürdürülüyor. Uluslararası boyutu olan bu proje maddi imkansızlıklar nedeniyle iki yıl kesintiye uğradı. Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle araştırmalığımıza bu yıl yeniden başlayabildik."  
     
10 MİLYON YIL ÖNCE  
     
Prof. Dr. Alpagut, bölgedeki buluntular açısından günümüzden 10 milyon yıl önce son derece zengin bir hayvan topluluğunun burada yaşadığının anlaşıldığına işaret ederek, "Delikayıncak Tepesi'nde fil, zürafa, gergedan, atgiller ve maymungillere ait fosiller bulunmaktadır" dedi.

Bölgenin topografyasının 10 milyon yıl önce çok farklı olduğuna dikkati çeken Alpagut, "Burası sahip olduğu bitki örtüsü ve üzerinde barındırdığı hayvan çeşitliliği açısından son derece zengindi. Yazık ki bugün bu hayvanların sadece fosillere rastlıyoruz" diye konuştu. 

Doğa tarihi açısından Kazan ve çevresinin zengin fosiller içerdiğini anlatan Prof. Dr. Berna Alpagut, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nesli tükenmiş hayvanlardan birisi olan kuyruksuz büyük maymuna ait fosiller yine buradaki Sinantepe'de bulunmuştur. Bu maymun türüne ait ortaya çıkardığımız fosillerle Ankara Maymunu bütün dünyaya tanıtılmıştır. Bu bölgede bulunan ve nesli tükenmiş hayvanlara ait fosiller, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin Ankara seksiyonunda sergilenmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!