Ankara yanıltınca İngiltere bırakmış

Güncelleme Tarihi:

Ankara yanıltınca İngiltere bırakmış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeraltı dünyasının Oflu İsmail'in 1985'te İngiltere'de yakalanıp serbest bırakılmasının Ankara'nın ‘‘yanlış’’ından kaynaklandığı ortaya çıktı. Ankara, Oflu'nun parmak izini isteyen Londra'ya başka bir parmak izi göndermiş.

ÜNLÜ babalardan ‘‘Oflu İsmail’’ lakaplı İsmail Hacısüleymanoğlu'nun 1985 yılında Londra'da yakalandığı, ancak Türk Emniyeti'nin bir yanlışlığı yüzünden kefaletle serbest kaldığı ortaya çıktı. Oflu İsmail, o dönemde adam öldürmek, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı suçlarından Kırmızı Bülten'le aranıyordu. Oflu İsmail halen İtalya'da bir başka suçtan dolayı tutuklu bulunuyor.

Oflu İsmail 8 Şubat 1985’te, kim olduğu bilinmeden, şüphe üzerine Londra'daki evine yapılan baskında, Ali Osman Gürekal adına çıkarılmış sahte kimlik ve bir tabancayla yakalanmıştı.

PARMAK İZİ TUTMAYINCA

İngiltere, başka bir isme düzenlenmiş pasaportla yakalanan bu kişinin gerçek kimliğini öğrenebilmek için durumu Türkiye'den sormuş ve parmak izini de fakslamıştı. Ancak Ankara'nın gönderdiği parmak izi Oflu İsmail'in parmak iziyle uyuşmayınca, çıkarıldığı mahkemece kefaletle serbest bırakılmıştı. Şoförü, tabancanın kendisine ait olduğunu söyleyip suçu üzerine almıştı.

Aynı günün akşamı Ankara, yaptığı yanlışlığı anlayıp ikinci parmak izini Londra'ya geçti, böylece salıverilen kişinin gerçekten Interpol tarafından Kırmızı Bülten'le aranan Oflu İsmail olduğu ortaya çıktı. Ancak aynı saatlerde Oflu İsmail çoktan İngiltere'yi terkederek Hollanda'ya kaçmıştı bile.

Oflu İsmail'i yakalayan İngiliz polisi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı ve çok geç düzelttiği bu büyük gafa bir anlam verememişti.

36 yıl kesinleşmiş hapis cezası var

OFLU İsmail, 31 Mart 1979 gecesi, İstanbul'un önemli müzikhollerinden Semiramis Gazinosu'nda ses sanatçısı Esengül yüzünden çıkan kavgada, gazinonun sahibi Akbulut Karaoğlu ile Hasan Yolal'ı tabancayla vurup öldürmüş ve yurtdışına kaçmıştı.

Bir süre Bulgaristan'da kalan Oflu İsmail, sahte kimlikle Macaristan, Hollanda, İsviçre ve İngiltere'de dolaşmaya başlamıştı. Bu sırada hakkında Türk Interpolü'nce 659/81-A 174/6 1981 sayılı Kırmızı Bülten çıkarılmıştı.

Oflu İsmail, 19 Şubat 1987'de bir ihbar üzerine, Hollanda'nın Rotterdam Kenti'nde, Türkiye'den kendisini ziyarete gelen Hasan Heybetli ile bir evde yakalandı.

Yapılan aramada 13 tabanca, namlusu kesilmiş bir tüfek bulundu. Bunun üzerine mahkemeye sevkedilen Oflu İsmail ve Muazzez Abacı'nın eski eşi Hasan Heybetli tutuklandı. Ancak Oflu İsmail İtalya'da işlediği uyuşturucu kaçakçılığı suçu nedeniyle, bu ülkeye gönderildi. 2 Ekim 1989 günü Milano Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Oflu İsmail halen İtalya'da tutuklu.

Oflu İsmail'in 1979'da işlediği cinayetlerle ilgili kesin karar ise Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nde 8 Haziran 1999 günü verildi ve 36 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Oflu İsmail Türkiye'ye iade edilirse İnfaz Yasası uyarınca 14 yıl 4 ay cezaevinde yatacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!