Ankara Valiliği'nden yürüşlere yasak

Güncelleme Tarihi:

Ankara Valiliğinden yürüşlere yasak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2001 00:00


Ankara Valisi Yahya Gür, Ankara merkezinde ve ilçelerinde toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin, yarından itibaren bir ay süreyle yasaklandığını bildirdi.
Haberin Devamı

Yahya Gür, yaptığı yazılı açıklamada, başkentte bazı esnaf odaları mensuplarından oluşan bir düzenleme kurulunun, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre Tandoğan Meydanı’nda bir miting düzenleyeceklerini bildirdiklerini ve bu toplantının, bugün yasal çerçevede başladığını kaydetti.

Toplantının başlamasını müteakip düzenleme kurulu üyeleri ve esnaf odaları temsilcilerinin konuşmaları beklenmeden, topluluk içinden bazı provokatörlerin teşvik ve tahriki ile kürsüden uzaklaştırıldıklarını ifade eden Gür, toplantının daha başındaki bu hali ile kanun dışına çıktığını belirtti.

Topluluktaki teşvik ve tahrikçilerin öncülüğündeki bazı grupların, TBMM’ye ve Başbakanlık’a yürümek üzere güvenlik kuvvetlerinin kurduğu barikat ve çemberi yarmak üzere polise taşlar ve sopalarla saldırdığını hatırlatan Gür, şöyle devam etti:

„Tamamen kontrol ve kanun dışı kalan topluluk, görevlendirdiğimiz kişilerin teskin edici konuşmalarına da itibar etmeyerek polise saldırılarına devam etmiştir. Bu arada, gerçekten esnaflardan oluşan aklıselim sahibi gruplar topluluktan ayrılmışlardır. Provoke saldırgan grup, polise saldırıları yanında, kamu binalarına, özel araçlara, medya araçlarına, çevredeki işyerleri ve meskenlere taş ve sopalarla zarar vermeye başlamışlardır. Tamamen kanunsuz bir sokak hareketi ve isyana dönüşen topluluk, güvenlik kuvvetlerinin cansiperane müdahaleleri sonucu dağılmışlardır. Dağıtılan topluluktan bazı gruplar Hipodrom civarında, Ulus’ta, Sıhhiye’de, Kızılay’da ve geçtikleri güzergahlarda gerek kamu binaları, gerekse özel araç ve işyerlerine zarar vermişlerdir.

Olaylarda, 2’si ağır 81 polis memuru atılan taş ve sopalardan yaralanmıştır. Ayrıca şu ana kadar tespitlere göre 9 polis aracı, 12 polis panzeri, 1 ambulans, 2 belediye otobüsü göstericiler tarafından hasara uğratılmıştır. Olaylarda göstericilerden de 54 sivil vatandaşımızın topluluğun attığı taş ve sopalarla yaralandığı belirlenmiştir.“

GÖSTERİLER 1 AY SÜREYLE YASAKLANDI

Gür, bugün meydana gelen „bu kanunsuz gösterinin tamamen bir sokak hareketi, bir isyan görüntüsü verdiğini“ belirterek, ileriki günlerde bazı esnaf ve sendika mensup ve temsilcileri tarafından yapılacağı duyurulan mitinglerin de daha başlangıçta kanunsuz hale geleceği ve bugün Ankara’da yaşanan „devlete ve millete başkaldırı mahiyeti taşıyan gösteriye dönüşeceği“ duyumları alındığını belirtti.

Ankara Valisi Gür, şunları kaydetti:

„Bu olaylar ve alınan duyumlar ışığında can ve mal güvenliğinin ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulacağı, milli güvenlik gereklerinin devletimizin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün ihlal edileceği sonucuna varılmıştır.

Valiliğimizce tüm vatandaşlarımızı, esnaf, meslek, oda ve sendika yönetici ve mensuplarını itidale, kamunun huzur ve sükununu korumak üzere bu tür sokak hareketlerinden uzak durmaya ve aklıselime davet ediyorum. Biz Türk Milleti olarak her türlü zorluğu birlikte, ağır başlılıkla ve meşru zeminlerde müzakereler yolu ile çözmek, demokrasiden asla ödün vermemek ve Atatürkümüzün bize emanet ettiği bu cennet vatanda huzur, sükun ve güvenlik içinde yaşamak için her birimize düşen sorumluluklarımız vardır.

Yukarıdaki tespit ve yaşanan olayların bir daha yaşanmaması için Valiliğimce, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 18. ve 19. ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 23. maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. maddesi gereğince Ankara ili merkez ve ilçelerinde toplantı ve gösteri yürüyüşleri, 12 Nisan 2001 Perşembe gününden başlayarak bir ay süreyle yasaklanmıştır.

Bu yasağa her türlü mesleki oda, dernek, vakıf, sendika ve siyasal kuruluşlarımızın ve sair oluşumların, hülasa tüm vatandaşlarımızın uymaları tebliğen ilan olunur.“

(aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!