Ankara olmasa uçaklar havada kalacaktı!

Güncelleme Tarihi:

Ankara olmasa uçaklar havada kalacaktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2016 21:13

Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında dün yaşanan sistem aksaklığı, Ankara’dan çözüldü. Hemen devreye sokulan ‘Smart’ sistemiyle, İstanbul’a inecek uçaklar, Ankara’yı ‘dinleyerek’ güvenle piste teker koydu.

Haberin Devamı

Türkiye Hava Trafik Kontrolü Merkezi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ankara ve istanbul’da, yaklaşık 8 ay önce, uçakların uzaktan da güvenle yere indirilmesini sağlayan ‘Smart (Akıllı)’ adı verilen elektronik sistem devreye sokuldu.

UÇAKLAR GÜVENLE İNDİ

Bu sistemle, İstanbul ya da Ankara’daki havalimanlarında yaşanacak herhangi bir aksaklık durumunda, Türkiye Hava Trafik Kontrolü Merkezi devreye giriyor. Ankara’da uçakların inişinde sıkıntı yaşanıyorsa İstanbul, İstanbul’da sıkıntı yaşanıyorsa Ankara’daki sistemle, hava trafiği ve iniş güvenliği sağlanıyor.
Bu sistem sayesinde, dün saat 11.47’de İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında yaşanan sistem aksaklığı da atlatıldı. Uçakların alanlara güvenli yaklaşarak inememe tehlikesi ortaya çıkınca, Türkiye Hava Trafik Kontrolü Merkezi devreye girerek uçakların bir sorun yaşamadan iniş yapmalarını sağladı. İstanbul’daki sorun saat 13.47’de giderilince merkez de devreden çıktı.

Haberin Devamı

Ankara olmasa uçaklar havada kalacaktı

DEPREM İÇİN GELİŞTİRİLDİ

‘Smart’ sistemi, herhangi bir afet sonrasında İstanbul ve Ankara’da uçakların iniş yapamama ve havada çarpışma riskini engellemek üzere geliştirildi ve 8 ay önce devreye sokuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!