Ankara Numune'ye en büyük İlik Nakli Merkezi kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara Numuneye en büyük İlik Nakli Merkezi kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Ankara Numune Hastanesi bünyesinde, Türkiye'nin en büyük İlik Nakli Merkezi'nin kurulacağını müjdeledi.

Lösemi hastası Dr. Oktar Babuna ve arkadaşlarının başlattığı usulsüz ve etik değerlere aykırı kampanyanın sürdürülmesinin mümkün olmadığını belirten Bakan Durmuş, ‘‘Türkiye'nin birinci önceliği ilik bankası kurulması değil’’ dedi. Bakan Durmuş, bu konuda ilk yapılacak işin, uygun ilik olduğu halde fiziki ve uzman personel yetersizliği nedeniyle nakil yapılamayan ve nakil için sıra bekleyen 101 vatandaşa ilik nakli yapmak olduğunu söyledi. Hazırdaki ilik nakillerinin yapılabilmesi için düğmeye bastıklarını anlatan Durmuş, şunları söyledi:

‘‘Ankara Numune Hastanesi bünyesinde kurulacak merkez için Ankara Tıp Fakültesi'nden bilimsel ve teknik destek alıyoruz. Cumhurbaşkanımız da durumdan bilgi sahibi edilecek ve bu onun himayesiyle yapılacak. Böylece hastalarımıza, yurt dışında yapılanların onda, hatta yirmide biri daha düşük maliyetle kemik iliği nakli kendi ülkemizde yapılacak.’’

Kemik İliği Bankası kurulunca şansın yüzde 70 artmasının ‘tıbben imkansız’ olduğunu vurgulayan Durmuş, ‘‘Banka, sadece kardeş kanı uygun olmayanlara hizmet edecek. Bankanın lösemi tedavisine katkı oranı ise 10 binde 1 civarındadır. Dolayısıyla, kemik iliği kampanyası durdurulursa, yüzlerce insan ölecekmiş gibi göstermek, hekimlik mesleğine yakışmaz ve suç oluşturur’’ dedi.

BABUNA'DAN AÇIKLAMA

Dr. Oktar Babuna ise dün yaptığı yazılı açıklamada, ‘kemik iliği bankası kurulmasına yönelik kampanyayla halk aldatılıyor’ yorumlarının yanlış olduğunu savundu. Babuna,‘‘Milliyetçi ve samimi olan Sağlık Bakanımız Osman Durmuş'un beyanlarını çarpıtarak ve Sayın Bakanımızı yanlış yönlendirerek yıpratmaya çalışan bu çevreler, oyunlarına son vermelidirler’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!