Ankara katliamıyla ilgili yeni gelişme

Güncelleme Tarihi:

Ankara katliamıyla ilgili yeni gelişme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 09:47

SAVCILIK, 102 kişinin hayatını kaybettiği tren garı saldırısında kamu görevlilerinin olayda ihmali bulunduğu iddiasıyla yapılan şikayetleri “işleme koymama” kararı aldı. Kararda, müştekilerin iddialarının soyut olduğu savunuldu. 

Haberin Devamı

10 Ekimde Ankara’da yapılmak istenilen Barış ve Emek Mitingine yönelik canlı bomba saldırısı sonucu 102 kişi hayatını kaybetmişti. Tertip komitesi ve saldırıda yakınlarını kaybeden aileler adına, olayda ihmali bulunduğu iddiasıyla Başbakan, İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdürü, MİT müsteşarı ve Ankara Valisi, Ankara Emniyet Müdürü ve istihbarat müdürlerinin de aralarında olduğu  kamu görevlileri hakkında “İhmali Davranışla Kasten Öldürmeye Sebebiyet Verme” suçlamasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu. 

YARGITAY GÖREVSİZLİK VERDİ 

Yargıtay Savcısı,  Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve Ankara Emniyet Müdürü Kadri Kartal hakkında soruşturma yapma yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkındaki dosya da görevsizlikle Başbakanlık Makamına gönderildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan görevsizlikle gelen dosyaları, kendisine yapılan şikayetleri tek bir dosyada birleştirdi. Dosyaya bakan Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcısı Halil Maçkaya, yasama organı mensubu olan kişiler hakkındaki şikayetleri, Parlamenter Suçlar Bürosuna gönderirken,  Ankara Valisi hakkında yapılan bir şikayeti de Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına iletti. 

İDDİALAR SOYUT 

Savcı Maçkaya, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Kolluk Görevlileri hakkındaki şikayet dilekçelerini işleme koymamaya kararı verdi. Kararda, terör eylemine ilişkin olarak savcılığın kapsamlı bir soruşturma sürdürdüğüne dikkat çekilerek, “Şikayet olunan kamu görevlileri hakkındaki bu dosyadaki isnatlar, müştekilerin kişisel kanaatine dayandığı, şüphelilerin atılı suçları işlediklerine dair soyut isnatlar dışında somut bir bilgi ve belgenin bulunmadığı, somut bir delilin ibraz edilmediği anlaşılmıştır. Şüphelilerden İl Emniyet Müdürü hakkında isnat edilen eylemin adli görevle ilgili olmayıp idari görevle ilgisi olması nedeniyle hakkında bu yönüyle işlem yapılmıştır” denildi. 

GERÇEK FAİLLER GİZLENİYOR

‘10 Ekim katliam davasını takip eden avukatlar’ adına yapılan açıklamada, kamu görevlileri hakkındaki şikayetleri işleme koymama kararını eleştirilerek, “Savcılık, gerçeği ve adaleti  aramanın ve bulmanın  değil, gerçek faillerini gizlemenin makamı durumundadır. Sorumlular ortaya çıkarılmadıkça yeni katliamların önü açılmış olacaktır” denildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!