Ankara Gezi eylemlerine iddianame: 26 şüpheli 9 örgüt

Güncelleme Tarihi:

Ankara Gezi eylemlerine iddianame: 26 şüpheli 9 örgüt
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 22:22

Ankara’daki Gezi eylemlerine katılan 26 kişi hakkında ‘silahlı terör örgütü üyesi’ oldukları gerekçesiyle iddianame hazırlandı. İddianamede şüphelilerin 9 ayrı örgüt üyesi oldukları öne sürüldü. Ev aramalarında alınan Servet Tanilli, Louis Althusser gibi yazarların kitaplarının yanı sıra CHP Milletvekili Levent Gök’e ait kartvizit, delil olarak iddianameye koyuldu.

Haberin Devamı

Ankara Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 27 Mayıs 2013’te İstanbul’da başlayan protesto eylemlerinin 31 Mayıs’ta Ankara’ya sıçradığı, sol terör örgütlerince organize edilen eylemler sonucunda çok sayıda kanuna aykırı gösteri düzenlendiği iddia edildi. İddianamede şöyle denildi: “Göstericilerin uyguladıkları şiddetten dolayı çok sayıda kamu görevlisi ve sivil şahsın yaralandığı, gösterilere katılanların çok sayıda işyeri ve araca zarar verdikleri, yollarda barikatlar kurarak ulaşımı engelledikleri, kamu düzenini ihlal ettikleri gibi kamu güvenliğine de önemli ölçüde zarar verdikleri tespit edilmiştir. Terör örgütlerinin ve bu örgütlerin açık alan yapılanmalarının bu eylemlere etkin katılımda bulunup yaptıkları yönlendirmelerle eylemleri bir kalkışma haline getirmeye çalıştıkları tespit edilmiştir.”

Haberin Devamı

AÇLIK GREVİ GÜNCEL BAĞ

İddianamede şüphelilerden 6’sının DSİH, 6’sının DHKP/C, 5’inin THKP/C, 2’sinin THKPC/TKKKÖ, 2’sinin THKP/C-Direniş Hareketi, 2’sinin MLKP, birinin TKİP, birinin TKEP/L ve birinin TİKB üyesi olduğu savunuldu. Zanlıların eylem sırasında örgütlerin açık alan yapılanmalarına ait amblem ve işaretleri taşıdıkları, slogan attıkları anlatıldı. Nezarette verilen iaşeleri almayarak açlık grevine gitmelerinin şüphelilerin üyesi oldukları örgütler ile aralarındaki bağı güncellediğini ve etkinliğini gösterdiği iddia edildi.

KİTAPLAR VE KARTVİZİT

Ev aramalarında el konulan Louis Althusser’in ‘İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları’ isimli kitabı, Servet Tanilli’nin ‘Türkiye’de Aydınlanma Hareketi Dünü, Bugünü, Sorunları’ ve ‘Dünyayı Değiştiren 10 Yıl Fransız Devrimi üstüne (1789-1799)’ isimli kitapları, ‘Mavi Gözlü Dev Nâzım Hikmet’ isimli kitap, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Che Guavara’nın posterleri, şüphelilerin örgüt üyesi olduklarına kanıt olarak sayıldı. Şüpheli O.N.O.’nun ev aramasında bulunan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’e ait kartvizit de delil olarak iddianameye konuldu. Şüpheli B.S.’nin evinde bulunan ve Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş’ın fotoğrafları da delil gösterildi. İddianamede 26 şüpheliye ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘Terör örgütü propagandası yapma’, ‘Görevi yaptırmamak için direnme’, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlamaları yöneltildi. Şüpheli Y.A.’nın bayrak yakan grubun içinde olduğu gerekçesiyle “Devletin egemenlik alametlerini aşağılama” suçundan da cezalandırılması istendi.

Haberin Devamı

BENZER DAVADA BERAAT

Aynı suçlamalarla ve aynı eylemler nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 18 şüpheli hakkında ayrı bir dava açmıştı. Davaya bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, bu sanıklarla ilgili, örgüt üyeliği ve örgüt propagandası suçlamalarında yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!