Ankara Film Festivali'nde ilk ödüller

Güncelleme Tarihi:

Ankara Film Festivalinde ilk ödüller
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2002 13:22

14. Uluslararası Ankara Film Festivali kapsamında düzenlenen "Ulusal Kısa Film ve Canlandırma", "Ulusal Belgesel" ve "Uluslararası Kısa Film" yarışmalarında dereceye giren filmler belli oldu. Festivalin üç yarışmasında dereceye giren eserler, yarışmaların jüri üyelerinden Eric Redlinger, Erkut Onart ve Kaya Özakgün tarafından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Haberin Devamı

Ulusal Kısa Film ve Canlandırma Yarışması'nda Erkut Onart, Zarife Öztürk, Emrah Dönmez, Nazan Özcan ve Ali Pekşen'den oluşan Seçici Kurul, oybirliğiyle kurmaca dalında Aclan Büyüktürkoğlu'nun yönettiği "Suçlu" adlı filmi birinciliğe değer buldu. Film, "sinema dilini yaratıcı bir şekilde bir mahkumun iç dünyasını başarılı bir şekilde yansıttığı" için ödüle değer görüldü. 
 
Deneysel dalda yönetmenliğini M. Cem Yardımcı'nın üstlendiği, beden ve ruhun reflekslerini başarıyla görüntüleyerek izleyiciye yansıtan "Beden Monologu" adlı film oy çokluğuyla birinci oldu. Seçici Kurul Özel Ödülü ise, yeni anlatım tarzları deneyen özgün bir çalışma olduğu için Ozan Adam'ın yönettiği "Zimotik-Amaurosis"e gitti.  
     
BELGESELCİLER SINIFTA KALDI 
     
Ulusal Belgesel Film yarışmasında profesyonel kategoride Kaya Özakgün, Uğur Kutay, Sezgin Türk, Mustafa Ünlü ve Aydın Engin'den oluşan seçici kurul birinciliğe değer eser bulamadı. 

Bu kategoride eserlerin bir kısmının belgeselde olması gereken nitelikleri taşımaması, diğerlerinin de sinema dili ve estetiği açısından yetersiz görülmesi nedeniyle birinciliğe değer yapıtın bulunamadığı açıklandı.

Haberin Devamı

Bu dalda yönetmenliğini Merlyn Solakhan ve Manfred Blank'ın yaptığı "Boğaz'a Sürgün", araştırma ürünü oluşu ve bir sinema dili yakalama çabasından dolayı oy çokluğu ile ikinci, yönetmenliğini Pelin Esmer'in üstlendiği "Koleksiyoncu" da sinemasal anlatım açısından umut verici nitelikleri gözönüne alınarak oy çokluğuyla üçüncülük ödülünü aldı. 

Aynı üyelerden oluşan seçiciler kurulu, amatör kategoride ise Özgür Doğan ve Orhan Eskiköy'ün yönettiği "Hayaller Birer Kırık Ayna" adlı filmi sinema dilini kullanmadaki başarısı ve yakaladığı estetik düzey açısından birincilik ödülüne değer gördü. 

Serhan Şahin ve Burcu Şahinyavuz'un yönetmenliğini üstlendiği "Oyun" ikinci, Özgür Arık ile Değer Kavaz'ın yönettiği "Rıbat" ise üçüncülüğü elde etti. 
     
ULUSLARARASI ÖDÜL ZAPATA'YA 
     
Ersan Ocak, Stavros Chassapis, Astrid Kühl, Hasan Najafi ve Eric Redlinger'dan oluşan Uluslararası Kısa Film Seçiciler Kurulu ise, Luciano Larobina'nın "Los Zapatos de Zapata" ( Zapata'nın Ayakkabıları"isimli filmi oy çokluğuyla birinci seçti. 

Filmin, "efsane haline gelen bir hikayeyi geçmişi bugünden doğru kuran anlatım yapısı, bu anlatımın genç, yaşlı, kadın, erkek için farklılaşan, bir yandan da aynılaşan sosyal ve kültürel yönlerinin sinematografik rejimlerle açığa çıkarılmış olması ve Emiliano Zapata'nın ölümsüzlüğü fikrine dair derin inancın özgün bir sinema diliyle aktarılması" nedeniyle ödüle değer bulunduğu ifade edildi. 

Bayram Fazlı'nın "Tchah" (Kuyu) adlı filmine Jüri Özel Ödülü, Anita Srosi'nin "Nezö Pont" (Bakış Açısı) isimli yapıtı ise mansiyonla ödüllendirildi.

Haberin Devamı

Ödüller, 1 Aralık Pazar günü TRT Arı Stüdyosu'nda düzenlenen törenle sahiplerini bulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!