Ankara’da "Emek Sineması" vakası

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da Emek Sineması vakası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2013 09:46

Ankara’nın köklü tiyatro salonları Şinasi ve Akün Sahnesi, İstanbul’daki Emek Sineması gibi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Devlet Tiyatroları'na (DT) bağlı iki sahnenin bulunduğu bina satışa çıkıyor.

Haberin Devamı

Başkentin en merkezi yerlerinden Çankaya’da bulunan gayrimenkul, 1958’de eski Başbakan Adnan Menderes döneminde Emekli Sandığı’nca kurulan ve SGK-Kızılay-THY ve AOÇ ortaklığından oluşan Emek İnşaat tarafından satılacak.

Yapının bir tarafı protokol yolu olan Atatürk Bulvarına diğer tarafı ise başkentin en işlek yerlerinden Tunus Caddesine bakıyor. 2 bin 731 metrekare yüzölçümü olan binada, tiyatroların yanısıra 13 katlı bir yapı da bulunuyor.

İHALE 5 ŞUBAT'TA

Emek İnşaat’ın hazırladığı Gayrimenkul Satış Şartnamesine göre ihale, 5 Şubat’ta yapılacak. Kapalı zarfla teklif alma ve açık artırma pazarlık usulüyle yapılacak ihalede, geçici teminat bedeli 500 bin lira olarak belirlendi.

İhaleye katılacakların sayısının yüksek tutulması için geçici teminat bedelinin düşük tutulduğu ifade ediliyor. Akün ve Şinasi sahneleri için Emek İnşaat ile yıllık kira sözleşmesi yapıldığı öğrenildi. Emek İnşaat ihaleyi turizmcilere duyurdu. Turizm örgütlerine gönderilen yazıda, Atatürk Bulvarı 227 numaralı adreste bulunan binanın bulvarın yanısıra Tunus Caddesine de cephesi olduğu kaydedilirken, 13 büro katı, 2 tiyatro salonu ile açık ve kapalı otoparkı olduğu ifade edildi. Turizm örgütlerinden 5 Şubat’taki ihale duyurusunun üyelere aktarılması istendi.

Haberin Devamı

37 YILDIR HİZMET VERİYOR

Akün Sahnesi, 1975 yılında Akün Sineması olarak hizmet vermeye başladı. Hababam Sınıfı ile seyircilerine merhaba diyen sinema, 2002 yılına kadar faaliyet gösterdi. Ankara’nın en büyük sineması olan tek salonlu Akün, yine Hababam Sınıfı ile seyircilerine veda etti. Akün Sineması daha sonra DT’ye devredildi ve Akün Sahnesi olarak 11 yıldır tiyatro seyircisine hizmet veriyor.

MEDİHA İLE AÇILDI

Şinasi Sahnesi, 1988 yılında Mediha isimli oyunla açıldı. Sahne önce Çağdaş Sahne olarak anıldı. Çağdaş Sahne, 15 yıla yakın bir süre başkentlilere, ağırlıklı olarak sinema alanında hizmet verdi. Bu tarihten sonra Ankara DT’nin Kavaklıdere’deki ilk tiyatrosu olarak Şinasi Sahnesi adını aldı.

TOBAV Başkanı Levent: Suç işlemektir

Devlet Tiyatroları Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı Başkanı Tamer Levent, ihaleyle ilgili şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Şimdi bu iki sahnenin bulunduğu binanın ihaleye çıkarıldığını öğreniyoruz. Yani bu Ankaralının yaşamında yer etmiş iki sahnenin ortadan kaldırılacağını. Emek inşaatı oluşturan kurumlar, kamusal değerleri olan kurumlardır. Evet, bina Emek İnşaat’ındır. Ama Emek İnşaat aileden kalan bir binayı ranta dönüştürmeyi düşünmesi gerekmeyen bir kamu kurumları bileşenidir. Akün Sahnesi ve Şinasi Sahneleri ise kamuya mal olmuş sahnelerdir. Emek İnşaat burada otel yapmayı daha karlı bir yatırım olarak görebilir. Ama kamu ile olan sıcak ilişkisi nedeni ile bu sahnelerin yerine yine aynı kapasitede sahneler inşa edilmesini ihale şartnamesinde belirtmesi gerekir. Kamu adına, kamunun elinden tiyatro sahnelerini almak kamu vicdanı önünde suç işlemektir. Bu vicdanın da bir davası olması gerekir. Emek İnşaat yetkililerinden veya hükümetten, çağdaş dünyanın gereklerine uygun açıklamalar bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!