Ani Ölüm Sendromu erken teşhis edilecek

Güncelleme Tarihi:

Ani Ölüm Sendromu erken teşhis edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2001 01:29

Özellikle sağlıklı ve genç, düzenli spor yapanları vuruyor. Nefes bir anda kesiliyor, göğüste şiddetli bir ağrı oluşuyor... Sonuç kesin ölüm... İngiliz bilimadamları ‘‘Ani Ölüm Sendromu’’nu erken teşsih edebilecek bir yöntem geliştirdiklerini açıkladılar...

Adına ‘Ani Ölüm Sendromu’ deniliyor... Özellikle sağlıklı ve genç insanlarda görülüyor. Nefes almakta güçlük ve göğüste şiddetli bir sancı. Ardından kalp durmasıyla gelen kesin ölüm... İngiliz bilimadamları, uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda Ani Ölüm Sendromu riskiyle karşı karşıya bulunan insanları önceden belirleyecek bir yöntem geliştirdi.

GENÇLERE KALP KONTROLÜ

İngiliz Kalp Vakfı'nın mali desteğiyle sürdürülen araştırmalar, Ani Ölüm Sendromu'na yatkın kişilerin kalplerinde, hareketi ve kan pompalamayı sağlayan elektrik dalgalarında aksama olduğunu gösterdi. Bu aksaklık, kalp ritminde bozukluğa neden oluyor. Ve kalp bazen hiçbir neden yokken duruyor.

Cambridge üniversitesi bilimadamları, bu tespitin ardından özellikle genç insanların kalp ritmlerini ve elektrik dalgalarının normal çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmeleri çağrısı yaptı.

Kalplerindeki elektrik akımları bozuk olan kişiler Ani Ölüm Sendromu'na yatkın ilan ediliyor. Bu tip vakaların Ani Ölüm Sendromu ile sonuçlanmayacağına dikkat çeken bilimadamları, hastaların istemesi halinde, özellikle kalbin iki alt kapakçığındaki elektrik dalgalarını destek olacak elektronik aletler kullanabilecekleri de vurgulandı. Kalp kapaçıklarının hareketinisağlayan elektrik dalgasının kararsız kalarak çarpmayı durdurması halinde alet harekete geçiyor ve yapay olarak kalbin çalışmasını sağlıyor. Ancak bu elektronik aletin kalp yakınına nakli gerekiyor.

İngiliz Kalp Vakfı'nın yaptığı çalışmalar, Arsenal'in ünlü futbolcusu Kanu'un da hayatını kurtardı. Kanu'da Ani Ölüm Sendromu'na yatkınlık tespit eden bilimadamları hemen müdahale etti ve futbolcuyu kontrol altına aldı.

Kaynak ailesinin dramı

7 erkek kardeş. Hepsi de futbolcu. Üçü kalp krizinden öldü

İRFAN KAYNAK: Adanaspor'da oynadı. 1992 yılında kalpten öldü.

KAYHAN KAYNAK: Adanaspor'da yetişti, Fenerbahçe'ye transfer oldu. Adana Demirspor'da oynarken 1994 yılında antrenmanda kalp krizi geçirerek öldü.

REŞİT KAYNAK: Adanaspor'da yetişti, Beşiktaş'a transfer oldu. Jübilesini yaptıktan sonra ticarete atıldı ve onun da ölüm nedeni kalp krizi oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!