Anayasa'ya 4. kadın

Güncelleme Tarihi:

Anayasaya 4. kadın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin iki yeni üyesi Ertuğrul Ersoy ve Tülay Tuğcu dün ant içip göreve başladı. Tülay Tuğcu, asıl üye Fulya Kantarcıoğlu ile yedek üyeler Samia Akbulut ve Aysel Pekinel'den sonra en üst mahkemeye atanan dördüncü kadın oldu.

FP'nin kapatma davası, geç emeklilik, ek vergiler gibi kritik davaları karara bağlayacak Anayasa Mahkemesi'ne seçilen iki yeni asıl üye, dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit'in önünde ant içip göreve başladılar. Başkanvekili de değişen mahkemede, iki yeni üyenin göreve başlamasının dengeleri etkileyeceği belirtiliyor.

Tülay Tuğcu, Danıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi'nin 99. üyesi olurken, mahkemedeki kadın üye sayısı dörde yükseldi. Toplam 15 üyeli Anayasa Mahkemesi'nde halen asıl üye Fulya Kantarcıoğlu ile yedek üyeler Samia Akbulut ve Aysel Pekinel görev yapıyordu. Tuğcu ile birlikte mahkemedeki kadın üye sayısı dörde çıktı. Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan seçilen Ertuğrul Ersoy ise mahkemenin 98. üyesi.

Anayasa'ya göre, Yüksek Mahkeme'nin iki asıl ve bir yedek üyesi Danıştay kontenjanından seçiliyor. Ancak son iki atama ile Yüksek Mahkeme'de Danıştay ağırlığı başladı. Danıştay kökenli üye sayısı beşe yükseldi.

İSTİKLAL MARŞI TARŞITMASI

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Danıştay Başkanı Erol Çırakman, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın da aralarında yeraldığı yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerinin katıldığı dünkü törende İstiklal Marşı tartışması çıktı. Törende İstiklal Marşı okunmaması dikkat çekti. Bazı emekli üyeler ve mahkeme üyeleri İstiklal Marşı okunmasının ‘gelenek’ olduğunu savundular. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden de ant içme töreninde İstiklal Marşı okunması gerektiğini söyledi. Başkan Sezer ise Hürriyet'e ‘‘Bu törenlerde İstiklal Marşı okunmaz’’ dedi.

Kutladılar

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit, Anayasa Mahkemesi'ndeki dördüncü kadın üye olan Tülay Tuğcu'yu kutladı. 1942 yılında Ankara'da doğan Tülay Tuğcu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. TRT prodüktörlüğü ve Bayındırlık Bakanlığı'nda hukukçu olarak görev yapan Tuğcu, bir süre serbest avukat olarak çalıştıktan sonra, 1969'da Danıştay'a geçti. Danıştay tetkik hakimliği, Danıştay kıdemli tetkik hakimliği görevlerinde de bulunan Tuğcu, 1992'de Danıştay üyeliğine seçildi. Evli ve iki çocuk annesi Tuğcu, İngilizce biliyor. Tuğcu'nun ‘‘Verimlilik’’ konusunda yayımlanmış bir çevirisi bulunuyor. Coşkun İNCEKARA

Protokole aykırı ama 2 Alman Cumhurbaşkanı ile el sıkıştı

ANAYASA Mahkemesi'nin, 98. üyesi olarak dün göreve başlayan Danıştay eski Genel Sekreteri Ertuğrul Ersoy, ilginç özellikleri ile dikkat çekiyor. Kaymakamlık, valilik, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı, Danıştay üyeliği görevlerinin ardından Anasaya Mahkemesi üyeliğine seçilen Ersoy, her görev yaptığı il ve ilçede okul veya okullar açmakla ünlü. 1940'ta Sinop'ta doğan Ersoy, ‘‘Devletin en temel görevi eğitimdir. Görev yerlerimde okul açmak benim en büyük hobimdi’’ dedi.

Ersoy'un, yaşamındaki ilginç ayrıntılardan birisi de protokol kurallarına ters olmasına rağmen, Almanya'nın iki cumhurbaşkanı tarafından da kabul edilen ilk ve tek Türk müsteşar yardımcısı olması. Ersoy, müsteşar yardımcılığı döneminde, 30 kaymakamla birlikte Almanya gezisine gitti. Gezi sırasında, ilginç bir tesadüfle hem görev süresinin sonuna gelen dönemin Almanya Cumhurbaşkanı Carstens, ardından da tüm partilerin de ittifakla aday göstermeye hazırlandıkları Bonn Belediye Başkanı Richard Von Weızsaecker tarafından kabul edildi. Alman evsahipleri kabulde, ‘‘Farkında mısınız, sizi Almanya'nın hem şimdiki hem de gelecekteki Cumhurbaşkanı kabul ediyor’’ dediler. Ersoy'un protokol kurallarına ters ilginç anısını doğrularken, ‘‘Ben döndükten uzun bir süre sonra Carstens görevini Weızsaecker'e bıraktı. Türkiye'de cumhurbaşkanlığı tartışmaları yaşanırken, bu başka bir ülkenin istikrarlı çizgisini gösteren bir örnekti’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!