Anayasa Mahkemesi'nden Hak-Par'a ihtar

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesinden Hak-Para ihtar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2007 12:17

Anayasa Mahkemesi, Hak-Par eski Genel Başkanı Abdülmelik Fırat ve 12 yöneticisinin daha önce aldıkları mahkumiyetler bulunduğu için üyeliklerinin düşürülmesi için partiyi ihtar etti.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, eski Genel Başkan Abdülmelik Fırat ve 12 yöneticisinin daha önce aldıkları mahkumiyetleri bulunduğu ve bu nedenle kurucu üyeliklerinin düşürülmesi istemini görüştü. Yüksek Mahkeme, eski Genel Başkan Abdulmelik Fırat yanı sıra parti kurucularındandan Abdullah Durmuş, Ali Beyköylü, Fehmi Demir, Hasan Dağtekin, Nevzat Teker, Nurettin Basut, Salih Özçelik, Şerif Saydam, Hamiyet İzol, Muzaffer Kızıl ve Samet Ekinci'nin anayasanın 76/2 ve Milletvekili Seçilme Kanunu'nun 11.maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (f) bendleri uyarınca kurucu üye olamayacaklarının anlaşıldığını belirterek, bu kişilerin üyeliklerinin düşürülmesini istedi.

Daha önce Hak ve Özgürlükler Partisi’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne dava açan eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 2002'de Abdulmelik Fırat ile diğer parti yöneticilerinin üyeliklerinin düşürülmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Kanadoğlu, parti yöneticilerinin daha önce düşünceleri nedeniyle aldığı mahkûmiyeti gerekçe göstererek ihraçlarını istemişti.

ASLİYE CEZA MAHKEMESİ DE KAPATMA İSTEDİ

Ankara 3.Asliye Ceza Mahkemesi, 13 Şubat 2007 tarihli duruşmasında Hak-Par 1. Olağan Kongresi'nde Kürtçe konuşulması ve devlet protokolüne Kürtçe davetiye gönderilmesi nedeniyle yargılanan aralarında eski Genel Başkan Abdülmelik Fırat'ın da bulunduğu 13 parti yöneticisin Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) muhalefet suçundan 6 ayla 1 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmış, partinin kapatılması için de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırmıştı.

Anayasa Mahkemesi, 2820 sayılı Kanun'da öngörülen süre içerisinde son büyük kongresini yapmadığı gerekçesiyle de Özgür Toplum Partisi'ne ihtar verilmesini kararlaştırdı. Yüksek Mahkeme, “daha önce verilen ihtar kararına rağmen, yasaya aykırı durumun düzeltilmesi için 2820 sayılı Kanun uyarınca kendisine tanınan sürede ihtar konusu aykırılığı Siyasi Partiler Yasası'na uygun olarak gidermeyerek sürdüren Türkiye Özürlüsü ile Mutludur Partisi'nin kapatılmasına karar verilmesi” istemini de görüştü. Anayasa Mahkemesi heyeti, parti kendisini feshettiği için kapatma davasını düşürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!