Anayasa Mahkemesi sansüre geçit vermedi

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi sansüre geçit vermedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 20:43

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, ifade ve basın özgürlüğünü genişleten önemli bir karara imza attı. AYM, sahibi olduğu internet sitesinde yayımladığı haber, mahkeme kararıyla kaldırılan kişinin basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine oybirliği ile karar verdi. Genel Kurul’un aldığı karar, bağlayıcı ve içtihat niteliği taşıyor. AYM kararı üzerine yeniden yargılama yapılacak ve yasaklama kararı kaldırılacak. Haber yeniden internet sitesine konulabilecek. 

Haberin Devamı

YETERLİ GEREKÇE VURGUSU

AYM kararında, mahkemelerin müdahaleyi haklı kılacak, ‘ilgili, yeterli gerekçeye’ dayanmayan yayından kaldırma kararlarının ‘sansür’ anlamına geleceği uyarısı yapıldı. Kararda, ‘internet haberciliğinin’ basının temel işlevi olan ‘gözetleyici’ görevini yerine getirdiği sürece bu tip haberlerin basın özgürlüğü kapsamında kabul edilmesi gerektiği vurgulandı. Haberin bu işlevi yerine getirdiği, bu nedenle başvurucunun yayımladığı habere erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğüne yönelik müdahale oluşturduğu vurgulandı. Yazıda, şirket hisselerinin fiyatlarındaki azalmaların şüpheli bulunduğunun ifade edilmesinin, keyfî kişisel saldırı oluşturacak kaba hakaret olarak değerlendirilemeyeceği belirtildi. 

TİB’E YAYIN DURDURMA VİZESİ

Haberin Devamı

AYM, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB), internet ortamında yapılan yayın içeriğini durdurma yetkisi veren hükümlerin iptal istemini reddetti. AYM böylece TİB’in yayın durdurma yetkisine vize verdi. AYM 5651 sayılı yasanın 4’üncü maddesine eklenen 1 fıkra ile 5661 sayılı yasanın 5. maddesine eklenen 3, 4, 5 ve 6. fıkraları ise iptal etti.

BAKMADAN GEÇME!