Anayasa Mahkemesi son noktayı koydu: Örgütlenme özgürlükleri ihlal edildi

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi son noktayı koydu: Örgütlenme özgürlükleri ihlal edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2024 07:00

Anayasa Mahkemesi, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nda 33 yıldır seçim yapılmadığı gerekçesiyle Rum cemaati üyelerinin açtığı davayı kabul etti. AYM, “örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiği” yönünde karar vererek davayı açan cemaat üyelerine 10 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Haberin Devamı

Rum Cemaati üyeleri Efthymia Meentzlou, Evdoksia Galanopula, Katina Evdokiya Veriopolos, Keti Vuças ve Maria Filimon, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nda 1991’den beri seçim yapılmadığı iddiasıyla 10 yıl önce Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Davacı 5 üye, Cemaat Vakıfları Yönetim Kurulu Seçimlerinin Seçim Esas ve Usullerine ilişkin Yönetmelik kapsamında 2004 ve 2008 arasında seçim yapılması gerekirken yapılmadığını ileri sürdü. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise seçim hususunda yeni yönetmelik hükümleri yürürlüğe girinceye kadar yönetim kurulu seçimlerinin yapılmayacağını belirterek davanın reddini istedi. Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, kanunda açık hüküm bulunduğundan vakıf yöneticilerinin seçimi ile ilgili hükümlerin uygulanma koşulları gerçekleşmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Yargıtay da bu kararı onadı.

Haberin Devamı

MANEVİ TAZMİNAT DA ÖDENECEK

Rum Vakfı cemaati üyeleri, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvuru dilekçesinde, “Cemaat vakıf üyelerinin hakları Lozan Antlaşması ile korunmaktadır. Bu durum mahkemece göz ardı edilmiştir. Davacılar vakfı hiçbir yönden denetleyememektedirler. Ayrıca mülkiyet hakkı, din ve vicdan özgürlüğü ile örgütlenme özgürlükleri de ihlal edilmiştir” denildi. AYM, davacıların örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin bir karar verdi. Ayrıca, davacı 5 cemaat üyesinin duyduğu üzüntüden dolayı da 10 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

“BU KARARLA BİRLİKTE DERHAL SEÇİM YAPILMALI”

Konuyla ilgili açıklama yapan davacı 5 cemaat üyesinin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, “Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nda uzun süredir seçim yapılmıyordu. Vakıflar Genel Müdürlüğü yönetmeliği iptal etti. Yeni yönetmelik te çıkarılmadığı için seçim yapılmıyodu. Eski yönetim buraya çökmüştü. Uzun süredir vakfın başında olan başkan 93 yaşındaki Dimitri Karayani, dava sırasında vefat etti. Medeni Kanun’a göre bir yerde boşluk varsa hakim aynı kanun koyucuymuş gibi boşluğu kendisi doldurur ve kanun yapar. Burada böyle bir boşluk var. Vakıflar Genel Müdürlüğü de yeni yönetmelik çıkarmadığı için biz mahkemeye ‘bu boşluğu siz çıkardın, seçimi yapalım’ dedik. Mahkeme de ‘ben kanun yapabilirim ancak yönetmelik çıkaramam’ diyerek davamızı reddetti. Dosya İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay’a gitti. İki kurum da yerel mahkemenin kararını onadı. En son Anayasa Mahkemesi, u kararın örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yeniden seçim yapılması gerektiğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına göre Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın yönetim kurulu için derhal seçim yapması lazım. Bunun üst mercii yok. Anayasa Mahkemesi kararları kesindir ve bütün kişi ve kuruluşları bağlar” dedi.

BAKMADAN GEÇME!