ANAP'lı kaçaklara gözdağı

Güncelleme Tarihi:

ANAPlı kaçaklara gözdağı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz hakkında turizm alanları tahsisinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla yeni bir soruşturma komisyonu kurulmasında ihmali olan ANAP'lıların ifadesi alındı.

Önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, DYP'nin önergesi 5 oy farkla kabul edilmiş ve Yılmaz hakkında mal varlığı ve Kurtköy Havaalanı ihalesinin ardından üçüncü soruşturma komisyonu kurulması kabul edilmişti.

Önergenin CHP'nin katılmadığı oylamada, ANAP'lıların fire vermesi sonucu kabul edildiğini tespit eden ANAP yönetimi, grupta sıkıyönetim ilan etti. Görüşmelere katılmayan 19 ANAP'lının kim olduğu saptanırken, bu kişilerin neden görüşmelere katılmadığı tek tek soruldu.

ANAP Grup Başkanvekili Ülkü Güney, görüşmelere katılmayan 19 milletvekilinden 10'unun mazeret bildirdiğini belirtti. 4 milletvekilinin Yılmaz'ın Aydın gezisine katılmak için Genel Kurul'dan erken ayrıldığını ifade eden Güney, geri kalan 5 kişinin de Meclis çalışmalarının uzatıldığından haberdar olmadığını belirtti.

Fire veren ANAP milletvekillerinin ismini vermekten kaçınan Güney, şöyle dedi:

‘‘Bu arkadaşların oylamaya katılmamalarında bir kasıt söz konusu değil. Hepsinin tek tek görüşlerine başvurduk. Bir ihmal sözkonusu, ancak yanlış anlamadan kaynaklanmış.’’

Güney, benzer ihmallerin bundan sonra yaşanmaması için milletvekillerinin uyarıldığını ve Yılmaz'a da bilgi verildiğini kaydetti. Güney, ANAP'lıların bundan sonra grup yönetiminin haberi olmadan program yapmamalarının istendiğini söyledi.

ANAP Grup Yönetim Kurulu, Vergi Reformu Tasarısı görüşmeleri başlamadan önce milletvekillerine 10 maddelik bir bildiri yayınlayarak, ‘‘Meclis çalışmalarının olduğu günlerde yurtiçi ve yurtdışı gezilere çıkılmayacak. Mazeret beyan edilmeden Ankara dışına gidilmeyecek. Genel Kurul'un çalışma saatlerinde komisyon toplantıları yapılmayacak. Başbakanın gezilerine o ilin milletvekilleri dışında kimse katılmayacak’’ uyarılarında bulunmuştu.

Financial Times'tan Yılmaz'a iyi not

EKONOMİ çevrelerinin güçlü sesi İngiliz Financial Times Gazetesi, Başbakan Mesut Yılmaz'ın bir azınlık hükümetinin lideri olarak iktidardaki performansına ‘iyi’ not verdi. Gazete, beklentileri aşan Başbakan Yılmaz'a ‘‘Bunca belirsizlik içinde hükümeti başarıyla yönettiği için kredi vermek gerekir. Bu onun hakkıdır’’ dedi.

Gazetenin Avrupa bölümünde yer alan John Barham imzalı yazıda, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir için ‘güçlü’ ifadesi kullanıldı. Yazıda, laik devletin dayanıklılığı konusunda kötümserliğe yer olmadığını kaydeden Orgeneral Bir'in ‘‘Bu cumhuriyeti biz kurduk, biz yaşatacağız’’ şeklindeki sözleri aktarıldı. Yazıda ayrıca Washington Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Alan Makovsky'nin ‘‘Başbakan Yılmaz, fazla beklentilerle iktidara gelmedi ve yapacağına söz verdiklerini de yerine getirdi’’ yolundaki değerlendirmesine yer verildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!